Tornar

INFORMACIÓ PÚBLICA DEL PROJECTE D'ORDE DE BASES PER LA QUAL S'APROVEN LES BASES REGULADORES DE LA CONCESSIÓ DE SUBVENCIONS DELS PROGRAMES ESCOLES TALLERS, TALLERS D'OCUPACIÓ I ALTRES PROGRAMES PÚBLICS MIXTOS D'OCUPACIÓ-FORMACIÓ

Estas veient l'esborrany

actualitzada el 25 Mar 2024
Index
Text

Orde , de ………., de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, per la qual s’aproven les bases reguladores de la concessió de subvencions dels programes escoles taller, tallers d’ocupació i altres programes públics mixtos d’ocupació-formació.

BASES REGULADORES DE LA CONCESSIÓ DE SUBVENCIONS DELS PROGRAMES ESCOLES TALLER, TALLERS D’OCUPACIÓ I ALTRES PROGRAMES PÚBLICS MIXTOS D’OCUPACIÓ-FORMACIÓ.

PREÀMBUL
CAPÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS: OBJECTE, ENTITATS BENEFICIÀRIES I PERSONES DESTINATÀRIES.
Article 1. Objectiu
Article 2. Entitats beneficiàries
Article 3. Obligacions de les entitats beneficiàries
Article 4. Persones destinatàries

CAPÍTOL II. CARACTERÍSTIQUES GENERALS DELS PROJECTES
Article 5. Aspectes formatius dels projectes
Article 6. Formació complementària i bàsica

CAPÍTOL III. TIPUS DE PROGRAMES
Article 7. Escoles taller
Article 8. Tallers d’Ocupació
Article 9. Programa Acció Inserta
Article 10. Programa Talent Jove Garantia Juvenil

CAPÍTOL IV. PROCEDIMENT DE CONCESSIÓ DE SUBVENCIONS
Article 11. Inici del procediment. Sol·licituds
Article 12. Instrucció i valoració de les sol·licituds
Article 13. Criteris de valoració
Article 14. Resolució

CAPÍTOL V. SELECCIÓ DE PARTICIPANTS
Article 15. Comissió mixta per a la selecció de participants
Article 16. Selecció de personal directiu, docent i auxiliar administratiu
Article 17. Selecció de l’alumnat treballador

CAPÍTOL VI. DESENVOLUPAMENT DE LES ACCIONS, SEGUIMENT, AVALUACIÓ I CERTIFICACIÓ
Article 18. Inici dels programes
Article 19. Control, assistència i supervisió
Article 20. Avaluació de la qualitat de la docència
Article 21. Memòria de finalització dels programes i certificació de la formació

CAPÍTOL VII. PROCEDIMENT DE JUSTIFICACIÓ, COMPROVACIÓ I PAGAMENT
Article 22. Quantia de la subvenció i costos elegibles
Article 23. Bestretes
Article 24. Pagament i justificació de la subvenció
Article 25. Rendiments financers
Article 26. Causes de minoració i de reintegrament de subvencions

CAPÍTOL VIII. CONTROL, TRANSPARÈNCIA I PROTECCIÓ DE DADES
Article 27. Règim sancionador
Article 28. Transparència i prevenció del frau
Article 29. Protecció de dades de caràcter personal

DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Excepció d’aplicació de l’orde als programes finançats pel SEPE
Segona. Normativa aplicable
Tercera. Dispenses de l’obligació de notificació
Quarta. No incidència econòmica
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Facultats de la Direcció General de Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació
Segona. Entrada en vigor

PREÀMBUL

En l’àmbit de la Comunitat Valenciana s’estan desenvolupant tres programes públics mixtos d’ocupació-formació, que es diferencien entre si en atenció a les persones destinatàries d’estos, en determinats aspectes formatius i la normativa aplicable derivada de la tipologia dels fons que els financen. La regulació de cada programa es regix, cada un, per les seues pròpies bases reguladores, que es contenen en ordes diferenciades:
Orde 6/2020, de 7 de desembre, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’aproven les bases reguladores de la concessió de subvencions del Programa mixt d’ocupació formació tallers d’ocupació.
Orde 9/2022, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’aproven les bases reguladores del programa mixt d’ocupació-formació escoles d’ocupació Et Formem, destinat a persones amb dificultats d’inserció laboral o pertanyents a col·lectius vulnerables.
Orde 8/2022, de 15 de novembre, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’aproven les bases reguladores dels projectes T’Avalem, en desenvolupament del Programa mixt d’ocupació-formació garantia juvenil.
En primer lloc, amb la present orde, es pretén aglutinar la regulació de tots els programes públics mixtos d’ocupació-formació en una única norma, amb l’objectiu de posar fi a la dispersió normativa existent.
En segon lloc, des de la publicació de les ordes esmentades, s’han publicat diverses normes que afecten la regulació dels programes mixtos ocupació-formació, tant en el marc de les competències de l’Estat com de les competències de la Comunitat Valenciana, que fan necessària la corresponent adaptació dels programes.
En tercer lloc, juntament amb els programes regulats en les ordes mencionades anteriorment, la present orde inclou el programa públic mixt ocupació-formació Escoles Taller. Es desitja reprendre el desenvolupament, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, d’este programa, un programa que va nàixer com una mesura de foment d’ocupació juvenil, dirigit a persones jóvens menors de vint-i-cinc anys, mitjançant la formació en alternança amb el treball i la pràctica professional i en activitats relacionades amb la rehabilitació del patrimoni, del medi ambient i de l’entorn urbà i la recuperació d’oficis artesanals.
L’experiència obtinguda els anys anteriors indica actualment que el programa Escoles Taller no només és un instrument adequat d’inserció de jóvens en el mercat de treball, sinó també un programa de qualificació i foment d’ocupació, generador d’iniciatives empresarials. No obstant això, el programa, tal com es va desenvolupar a la Comunitat Valenciana, requerix una nova regulació i adaptació a la normativa actual dels programes mixtos ocupació-formació, així com la normativa reguladora d’altres aspectes que incidixen en el desenvolupament d’este.
Per tant, en la present orde s’inclouen quatre programes diferents i diferenciats principalment en atenció a les persones destinatàries d’estos i els fons que els financen:
Els programes públics mixtos d’ocupació-formació Escoles Taller i Tallers d’Ocupació són programes finançats amb càrrec a fons de l’Estat a través dels crèdits consignats cada any en el pressupost del Servici Públic d’Ocupació Estatal, que tenen la naturalesa de fons d’ocupació d’àmbit nacional i que es distribuïxen anualment a les comunitats autònomes per a la seua gestió, de conformitat amb la normativa estatal d’aplicació sobre la matèria en esta mena de programes.
Esta orde també regula dos programes mixtos d’ocupació-formació que es configuren com a programes propis de la comunitat autònoma, que normalment es cofinancen per la Unió Europea mitjançant els programes regionals del Fons Social Europeu dins de cada període de programació, en l’actualitat dins del Programa Comunitat Valenciana Fons Social Europeu Plus 2021-2027 (FSE+); estos programes són el Programa Acció Inserta dirigit a persones amb dificultats d’inserció o pertanyents a col·lectius vulnerables i el Programa Talent Jove Garantia Juvenil dirigit a persones jóvens inscrites beneficiàries del Sistema nacional de garantia juvenil.
Les quatre modalitats es configuren com a programes públics mixtos d’ocupació-formació, que, promoguts principalment per entitats locals així com per òrgans o ens públics dependents de l’administració de la comunitat autònoma i entitats sense ànim de lucre, tenen com a objectiu incrementar l’ocupabilitat de persones desocupades registrades en els servicis públics d’ocupació com a demandants d’ocupació, amb la finalitat de facilitar la seua inserció laboral, combinant la formació amb l’ocupació, mitjançant la realització d’accions formatives en alternança amb la realització d’obres o la prestació de servicis d’utilitat pública o d’interés general i social.
La nova Llei 3/2023, de 28 de febrer, d’ocupació, en l’art. 12.4.b, definix, dins de l’Estratègia espanyola de suport actiu a l’ocupació, l’eix formació com aquell que “inclou les actuacions de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral, dirigides a l’aprenentatge, la formació, la requalificació o el reciclatge professional i de formació en alternança amb l’activitat laboral, inclosos els programes públics d’ocupació i formació, que permeten al beneficiari adquirir competències o millorar la seua experiència professional, per a millorar la seua qualificació i facilitar la seua inserció laboral”.
L’article 8 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, pel qual es regula el sistema de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral (d’ara en avant, Llei 30/2015), establix com una de les iniciatives de la formació professional per a l’ocupació, la formació en alternança amb l’ocupació.
En l’article 6 de la Llei 30/2015 s’establix el sistema de finançament del sistema de formació professional per a l’ocupació, establint l’aplicació de diferents sistemes de gestió, com és el de concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva per als programes públics d’ocupació-formació.
El Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 30/2015, establix, en l’article 30.2, que els programes mixtos d’ocupació-formació aprovats per les administracions públiques es regiran per la seua normativa específica, i, subsidiàriament, pel que s’establix en este reial decret i les normes que els desenvolupen.
En relació amb la necessària adaptació dels programes actuals a la nova normativa que els afecta, en primer lloc, cal assenyalar que fins ara la regulació dels aspectes essencials dels programes públics mixtos d’ocupació-formació Escoles Taller i Tallers d’Ocupació en l’àmbit estatal es trobava en el Reial decret 282/1999, de 22 de febrer, pel qual s’establia el Programa de tallers d’ocupació, l’Orde del Ministeri de Treball i Assumptes Socials de 14 de novembre de 2001, que el desenvolupava i establia les bases reguladores de la concessió de subvencions públiques a este programa i l’Orde ESS/1271/2013, de 24 de juny, per la qual es modificava esta i l’Orde del Ministeri de Treball i Assumptes Socials, de 14 de novembre de 2001, per la qual es regulen el Programa d’Escoles Taller i Cases d’Oficis i les unitats de promoció i desenvolupament i s’establixen les bases reguladores de la concessió de subvencions públiques a estos programes.
Estes normes han tingut vigència fins a l’entrada en vigor del Reial decret 818/2021, de 28 de setembre, pel qual es regulen els programes comuns d’activació per a l’ocupació del Sistema nacional d’ocupació, que procedix a derogar-lo. Este reial decret determina els aspectes essencials dels programes comuns d’activació per a l’ocupació, que s’hi podran aplicar, i, si és el cas, desenvolupar per tots els integrants del Sistema nacional d’ocupació.
El Reial decret 818/2021 reforça que els programes públics mixtos d’ocupació-formació s’articulen per mitjà de contractes de treball, i entre les novetats que presenta es troba l’especial atenció als col·lectius vulnerables, complint així el que disposa la Llei d’ocupació.
Els programes públics mixtos d’ocupació-formació, d’acord amb el Reial decret 818/2021, tenen com a objecte la qualificació de les persones participants, mitjançant iniciatives públiques mixtes d’ocupació-formació que responguen a les necessitats del mercat, preferentment en ocupacions relacionades amb la recuperació o promoció del patrimoni artístic, històric, cultural o natural, la rehabilitació d’entorns urbans o naturals, l’eficiència energètica i les energies renovables, així com qualsevol altra activitat d’utilitat pública o d’interés general i social que permeta compatibilitzar l’aprenentatge formal i la pràctica professional en el lloc de treball i qualssevol altres ocupacions que s’identifiquen com a preferents amb possibilitats d’inserció.
El Reial decret 818/2021 regula les característiques bàsiques dels programes públics mixtos d’ocupació i formació quant a finalitat, duració, selecció de personal i de l’alumnat treballador, finançament dels programes i entitats promotores. En este últim aspecte, posa l’accent en la importància de la dimensió local de les polítiques d’ocupació.
Entre els canvis més substancials hi ha el canvi en el límit d’edat aplicable als participants en les escoles taller, de manera que es permet que el personal participant siguen persones menors de trenta anys; en la regulació anterior, es dirigia a menors de vint-i-cinc anys. La duració dels projectes de les escoles taller no serà inferior a dotze mesos ni superior a vint-i-quatre mesos, i els tres primers mesos tindran un caràcter principalment o exclusivament de caràcter formatiu.
D’altra banda, la publicació del Reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l’estabilitat en l’ocupació i la transformació del mercat de treball ha establit una nova regulació del contracte per a la formació de l’art. 11.2 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors, que passa a denominar-se contracte de formació en alternança. Les noves característiques d’este contracte obliguen a un exercici d’adaptació d’algunes de les característiques dels programes mixtos d’ocupació-formació, atés que, les entitats promotores contractaran l’alumnat treballador, per a la qual cosa utilitzaran esta modalitat contractual, cosa que els permetrà rebre una formació dual adequada a l’ocupació que exerciran.
Quant als aspectes formatius, els projectes desenvoluparan preferentment especialitats dirigides a l’obtenció de certificats professionals complets, donant prioritat a la impartició d’itineraris formatius de dos o tres certificats professionals de diferent nivell i mateixa família professional, per la qual cosa als aspectes formatius dels programes els és aplicable la nova Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d’ordenació i integració de la formació professional i el recent Reial decret 659/2023, de 18 de juliol, pel qual es desenvolupa l’ordenació del sistema de formació professional. Este reial decret deroga, a excepció de l’annex IV, el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat i tots aquells aspectes de l’Orde ESS/1897/2013, de 10 d’octubre, per la qual es desenvolupa el Reial decret 34/2008 i els reials decrets pels quals s’establixen certificats de professionalitat dictats en la seua aplicació, que contradiguen o queden regulats en el Reial decret 659/2023.
No obstant això, quan no existisca en el catàleg un certificat professional relacionat amb el treball efectiu que es realitzarà, els projectes també podran desenvolupar, en determinats casos, especialitats no vinculades a l’obtenció de certificats; en este cas, hauran de complir els requisits establits en els programes formatius de l’especialitat que s’impartisca, i les entitats hauran de disposar de la preceptiva inscripció en esta.
Aprofundint en la dimensió local de les polítiques d’ocupació, la participació dels acords/pactes per l’ocupació és l’expressió normativa de la vocació de fer valdre els recursos i les capacitats locals en l’àmbit de la promoció de l’ocupació i el desenvolupament local sostenible, en atenció a la seua major proximitat i coneixement de les particularitats socials i laborals del seu àmbit territorial i de la potencialitat que té el fet de sumar sinergies entre els agents d’este, que es va materialitzar en data 2 d’agost de 2016 amb la publicació en el DOGV de l’Orde 12/2016, de 29 de juliol, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’establixen les bases reguladores del programa de foment dels acords territorials en matèria d’ocupació i desenvolupament local a la Comunitat Valenciana. D’acord amb el paper protagonista que es pretén que tinguen en matèria de polítiques d’ocupació, es preveu la participació, en estos programes, dels acords o pactes territorials en matèria d’ocupació i desenvolupament local que es constituïsquen a l’empara de la seua normativa reguladora corresponent.
La gestió dels programes s’instrumenta mitjançant la concessió de subvencions, en el marc de la normativa estatal bàsica de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (d’ara en avant, LGS) i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el seu reglament. Igualment resulta d’aplicació en l’àmbit pressupostari i de subvencions, en l’àmbit competencial propi, la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
Pel que fa al finançament, el Reial decret 2/2020, de 12 de gener, pel qual es reestructuren els departaments ministerials, va establir una distribució de competències sobre la formació professional per a l’ocupació que va afectar el Ministeri d’Educació i Formació Professional i el Ministeri de Treball i Economia Social.
Així, d’acord amb l’article 2, apartat h, del Reial decret 1383/2008, d’1 d’agost, pel qual s’aprova l’estructura orgànica de participació institucional del Servici Públic d’Ocupació Estatal, s’atribuïx al SEPE la competència per a “gestionar els programes d’ocupació i formació professional per a l’ocupació, que li corresponguen normativament i estiguen consignats en el seu pressupost de despeses. Quant a la formació per a l’ocupació, serà competència del Ministeri de Treball i Economia Social la formació dirigida a l’Administració pública, la formació en alternança, la formació amb compromís de contractació, la formació corresponent al fons de reserva, la lligada al diàleg social i la negociació col·lectiva i la formació programada en les empreses per a la millora de les competències, així com les convocatòries de formació d’oferta per a persones ocupades quan estes accions formatives no estiguen lligades als certificats de professionalitat i estiguen vinculades al Catàleg d’accions formatives del Servei Públic d’Ocupació Estatal”, i d’acord amb l’article 5, apartat a, del Reial decret 498/2020, de 28 d’abril, pel qual es desenvolupa l’estructura orgànica bàsica del Ministeri d’Educació i Formació Professional, s’atribuïx a l’MEFP, concretament a la Secretaria General de Formació Professional: “L’ordenació, el desenvolupament, l’avaluació, la gestió i la innovació de la formació professional en el sistema educatiu i per a l’ocupació, i, en concret, respecte d’esta última, la formació professional de desocupats i la formació professional d’ocupats, incloent-hi les convocatòries nacionals i les autonòmiques, quan estes responguen a formació vinculada als certificats de professionalitat, incloent-hi la formació professional dual de l’àmbit educatiu. Així mateix, li correspon establir i actualitzar els títols de Formació Professional, els cursos d’especialització i els certificats de professionalitat”.
D’acord amb esta distribució de competències en l’àmbit estatal, respecte dels programes finançats amb càrrec a fons d’ocupació d’àmbit nacional, en tractar-se de formació en alternança amb l’ocupació, el finançament d’estes ajudes s’efectuarà de conformitat amb la distribució territorial de fons de l’Estat a les comunitats autònomes, acordada en el si de la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals.
Els programes públics mixtos d’ocupació-formació igualment podran ser objecte de finançament propi de la comunitat autònoma i ser susceptibles de cofinançament pel Fons Social Europeu Plus o altres fons estructurals de la Unió Europea o supranacionals, i els serà aplicable, si és el cas, la normativa comunitària i espanyola corresponent.
En el cas que els programes siguen cofinançats pel Fons Social Europeu Plus i d’acord amb el que preveu l’article 53 del Reglament (UE) 2021/1060, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s’establixen les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió, al Fons de Transició Justa i al Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura, així com les normes financeres per a estos fons i per al Fons d’Asil, Migració i Integració, el Fons de Seguretat Interior i l’Instrument de Suport Financer a la Gestió de Fronteres i la Política de Visats, les convocatòries determinaran les modalitats de les subvencions.
Els programes mixtos d’ocupació-formació es troben recollits en el Pla estratègic de subvenci-ons de LABORA-Servici Valencià d’Ocupació i Formació 2023-2025, aprovat per Resolució del conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, de data 15 de març de 2023, que inclou entre els seus objectius estratègics millorar la qualificació de les persones, tant desocupades com ocupa-des, mitjançant una formació que els capacite per a l’exercici qualificat de les professions i l’accés a l’ocupació, així com permetre’ls compatibilitzar la formació amb la pràctica professional en el lloc de treball, mitjançant la formació en alternança amb l’ocupació. Una formació que responga a les necessi-tats, tant presents com futures, de les persones i del teixit productiu de la Comunitat Valenciana, per a incrementar la qualitat formativa.
Les ajudes a la formació que regula esta orde són compatibles amb el mercat interior, d’acord amb l’article 107, apartat 1, del Tractat de funcionament de la Unió Europea, i queden dispensades de l’obligació de notificar que establix l’article 108, apartat 3, del tractat, i de comunicar, d’acord amb el que preveu l’article 3.4 del Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques perquè no reunixen tots els requisits de l’esmentat article 107.1, ja que no suposen cap avantatge econòmic per a una empresa ni falsegen la competència, i no afecten els intercanvis comercials entre els estats membres.
Les actuacions, amb caràcter general, atendran i incentivaran la cultura i la conservació del patri-moni, inclosa la conservació de la naturalesa quan siga accessible gratuïtament al públic, així com infraes-tructures que no estiguen destinades a ser explotades econòmicament i queden a la disposició de l’ús públic sense contrapartida. En tot cas, les actuacions han de complir una finalitat purament social i cultu-ral, i, en conseqüència, excloses del concepte d’activitat econòmica.
D’acord amb el que preveu l’article 129 de la Llei 39/2015, en l’exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària, les administracions públiques actuaran d’acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, per la qual cosa es procedix, a con-tinuació, a justificar l’adequació de l’orde als motius esmentats:
La present orde es considera l’instrument més adequat per a garantir la consecució dels principis de necessitat i eficàcia, així com el de proporcionalitat, atés que conté la regulació imprescindible per a atendre l’interés general protegit que es definix en la normativa en matèria de formació professional per a l’ocupació esmentada anteriorment i que respon a l’aplicació de l’article 12 de la Llei 3/2023, d’ocupació, de 28 de gener, en el qual s’establix, que l’Estratègia espanyola d’activació per a l’ocupació s’articularà entorn de l’eix Formació, entre d’altres, incloent-hi les actuacions de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral, dirigides a l’aprenentatge, la formació, la requalificació o el reciclatge professional i de formació en alternança amb l’activitat laboral, inclosos els programes públics d’ocupació i formació, que permeten a les persones beneficiàries adquirir competències o millorar la seua experiència professional, per a millorar la seua qualificació i facilitar la seua inserció laboral.
A fi de garantir el principi de seguretat jurídica, la iniciativa normativa s’exercix de manera cohe-rent amb la resta de l’ordenament jurídic, nacional i de la Unió Europea, esmentat en els paràgrafs ante-riors, per a generar un marc normatiu estable, predictible, integrat, clar i de certitud, que facilite el seu coneixement i comprensió i, en conseqüència, l’actuació i la presa de decisions de les persones i empre-ses.
En aplicació del principi de transparència, es possibilita l’accés senzill, universal i actualitzat a la normativa en vigor i els documents propis del seu procés d’elaboració, en els termes establits en l’article 7 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
En aplicació del principi d’eficiència, l’orde evita càrregues administratives innecessàries o acces-sòries, i racionalitza, en la seua aplicació, la gestió dels recursos públics.
Les presents bases es dicten fent ús de les competències d’autoorganització de la Generalitat i de les especialitats de procediment administratiu derivades d’esta d’acord amb el que es preveu en els articles 49.1.1a i 3a de l’Estatut d’Autonomia, així com aquelles el desenvolupament de les quals està reservat a les comunitats autònomes, d’acord amb la legislació bàsica estatal en matèria de subvencions continguda en l’LGS.
Per tot això, fent ús de les facultats que em conferix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i el Decret 136/2023, de 10 d’agost, del Consell, d’aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, conforme amb el Consell Valencià de Formació Professional

ORDENE

CAPÍTOL I.
Disposicions generals: objecte, entitats beneficiàries i persones destinatàries.

Article 1. Objectiu

  1. L’objecte de la present orde és regular les bases de la concessió de les subvencions en règim de concurrència competitiva, per al desenvolupament, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, dels programes públics mixtos d’ocupació-formació.
  2. El procediment de concessió de les ajudes es tramitarà en règim de concurrència competitiva, atesos els principis d’objectivitat, igualtat, transparència i publicitat, dins dels crèdits anuals destinats a estes i s’iniciarà d’ofici mitjançant una convocatòria publicada en la base de dades nacional de subvencions, d’acord amb el procediment establit en l’article 20.8 de l’LGS i amb el contingut necessari que exigix el seu article 23.
  3. Quan l’orde afecta les despeses o els ingressos públics presents o futurs, la seua aplicació queda supeditada al compliment dels principis d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. El finançament d’estes subvencions podrà estar constituït per fons d’ocupació d’àmbit estatal transferits per l’Administració general de l’Estat a la Comunitat Valenciana en el marc de la distribució territorial de fons a les comunitats autònomes a través de conferència sectorial. Els fons podran ser, igualment, procedents de la Unió Europea mitjançant el Programa de la Comunitat Valenciana del Fons Social Europeu Plus (FSE +) 2021-2027 o qualsevol altre programa finançat amb fons europeus. El finançament de les subvencions s’efectuarà amb càrrec a aquelles aplicacions pressupostàries que es determinen en cada convocatòria.
  4. Els programes públics mixtos d’ocupació-formació tenen com a objecte millorar la qualificació de les persones participants, mitjançant iniciatives públiques mixtes d’ocupació-formació que responguen a les necessitats del mercat, preferentment en ocupacions relacionades amb la recuperació o promoció del patrimoni artístic, històric, cultural o natural, la rehabilitació d’entorns urbans o naturals, l’eficiència energètica i les energies renovables, així com qualsevol altra activitat d’utilitat pública o d’interés general i social que permeta compatibilitzar l’aprenentatge formal i la pràctica professional en el lloc de treball, i qualssevol altres ocupacions que s’identifiquen com a preferents amb possibilitats d’inserció. A tals efectes, cada convocatòria determinarà les àrees professionals que es consideraran prioritàries, ateses les necessitats detectades en matèria de qualificació-inserció, d’acord amb l’estudi elaborat per la Direcció General d’Ocupació i Formació.
  5. Els programes previstos en la present orde, dins de les iniciatives públiques d’ocupació-formació, són projectes dirigits a millorar les possibilitats d’inserció de les persones participants a través de la qualificació en alternança amb la pràctica professional. Durant el desenvolupament d’estos programes, l’alumnat treballador rebrà formació professional directament relacionada amb el treball que desenvolupe.
  6. De conformitat amb el que preveu l’article 19.2 de l’LGS, les subvencions regulades per esta orde seran compatibles amb d’altres obtingudes per a la mateixa finalitat. No obstant això, l’import en cap cas podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions o ajudes d’altres administracions públiques o d’altres ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d’organismes internacionals, supere el cost de l’activitat subvencionada que es desenvolupa. Si la suma d’ajudes o subvencions supera esta quantia, això donarà lloc a la minoració de la subvenció per a adequar-la al límit expressat. A este efecte, la sol·licitud de la subvenció haurà d’acompanyar-se del compromís de comunicar l’obtenció d’altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos que financen les activitats subvencionades. Esta comunicació haurà de fer-se en la sol·licitud o només es conega per l’entitat beneficiària, i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l’aplicació dels fons concedits.

Article 2. Entitats beneficiàries

  1. Podran promoure els projectes i ser entitats beneficiàries de les subvencions regulades mitjançant la present orde les entitats públiques i privades que es relacionen a continuació i que, per la seua finalitat o competència, puguen dur a terme l’execució de les corresponents obres o servicis i disposen de capacitat tècnica i de gestió suficients: a) Les entitats locals territorials de la Comunitat Valenciana, els seus organismes autònoms i entitats amb competències en matèria de promoció d’ocupació, dependents o assimilades a estes, la titularitat dels quals corresponga íntegrament a estes entitats locals. Les mancomunitats i altres agrupacions d’entitats locals territorials de la Comunitat Valenciana amb personalitat jurídica pròpia que tinguen, explícitament entre els seus principals fins constitutius, el foment de l’ocupació, podran ser beneficiàries de les ajudes sempre que la mancomunitat o agrupació presente una única sol·licitud i l’àmbit d’actuació del projecte es desenvolupe almenys en dos municipis de la mancomunitat o agrupació. D’acord amb el que preveu l’article 11.2 de l’LGS, els membres associats de l’entitat beneficiària que es comprometen a efectuar la totalitat o part de les activitats que fonamenten la concessió de la subvenció en nom i per compte del primer, tindran igualment la consideració de persones beneficiàries. b) Òrgans, organismes autònoms o altres ens públics dependents de l’administració de la comunitat autònoma. c) Associacions, fundacions i altres entitats privades, totes sense ànim de lucre, amb almenys una delega-ció en el territori de la Comunitat Valenciana, legalment constituïdes conforme a la seua normativa regu-ladora específica, amb personalitat jurídica pròpia i capacitat plena d’obrar i inscrites en el registre cor-responent.
  2. Els acords/pactes territorials per l’ocupació constituïts a l’empara de la corresponent normativa reguladora de la Comunitat Valenciana podran ser entitats beneficiàries de les ajudes sempre que per l’acord o el pacte es presente una única sol·licitud, que podrà ser formulada per una de les entitats locals que l’haja subscrit i que haurà de disposar de l’acreditació en les especialitats incloses en el projecte. L’acord o pacte territorial podrà avalar, per tant, una única sol·licitud, el projecte de la qual es desenvoluparà almenys en dos municipis dels que conformen l’acord o pacte. Per a l’admissió de la sol·licitud, el projecte ha de ser aprovat per totes les entitats locals, els agents socials i econòmics que hagen subscrit l’acord o pacte, i s’haurà d’aportar el document que l’avale, així com els corresponents acords del ple de la corporació i, si és el cas, els convenis interadministratius en què es regulen expressament els compromisos assumits per al desenvolupament del projecte.
  3. Les obres o els servicis d’utilitat pública o interés social en els quals s’incorpore l’alumnat treballador han de correspondre, per la seua finalitat o competència, a les entitats beneficiàries i executar-les estes directament.
  4. Les entitats beneficiàries hauran de comptar amb la preceptiva autorització, acreditació o inscripció per a impartir cada una de les especialitats formatives que sol·liciten, ateses les característiques de la formació que s’impartirà en els projectes, d’acord amb el que s’establisca en les respectives convocatòries dels programes.
  5. En cada convocatòria es podran establir requisits mínims de població i desocupació que haja de reunir el terme municipal en el qual s’executarà el projecte, ateses les circumstàncies socioeconòmiques de la Comunitat Valenciana, les convocatòries podran establir límits, sobre la base d’estos paràmetres, al nombre de projectes que presenten les entitats promotores.
  6. D’acord amb la normativa aplicable, atés el tipus de formació que s’impartix en els projectes, bé es tracte de certificats professionals o especialitats no certificables, en tot cas, les entitats beneficiàries hau-ran d’executar les accions formatives per si mateixes i no podran subcontractar amb tercers l’execució de l’activitat formativa que els haja sigut adjudicada. No es considerarà subcontractació, a este efecte, la con-tractació de personal docent per a impartir la formació.
  7. No podran obtindre la condició de beneficiàries les entitats en què concórreguen alguna de les circumstàncies a què es referix l’article 13, apartats 2 i 3, de l’LGS.

Article 3. Obligacions de les entitats beneficiàries

  1. A més de les que establix l’article 14 de l’LGS, en la normativa de formació professional i altres normatives que resulten aplicables, i sense perjuí de les obligacions específiques que les administracions competents els imposen, són obligacions de les entitats beneficiàries: a) Complir en la impartició de les accions formatives les prescripcions que els siguen aplicables en virtut de disposició legal o reglamentària, inclosa l’obligació d’impartir la formació en els espais i amb els mitjans formatius acreditats o inscrits per a tal fi. b) Mantindre les exigències tecnicopedagògiques, d’instal·lacions, equipament i mitjans humans que s’hagen tingut en compte per a l’autorització, acreditació o inscripció de l’especialitat. c) Comprovar que les persones participants disposen dels requisits d’accés per a realitzar l’acció formativa en funció dels requeriments d’esta. d) Garantir la gratuïtat de les accions formatives per a les persones participants en la formació subvencionada. e) Informar l’alumnat de l’abast de la formació i de si esta és conduent o no a l’obtenció d’un certificat professional, així com quines són les oportunitats de formació en el sistema de formació professional per a millorar la seua ocupabilitat. f) Remetre a l’òrgan competent una comunicació d’inici del projecte, qualsevol modificació posterior, i la comunicació de la finalització d’esta, d’acord amb el contingut, els terminis i els procediments que a este efecte s’establisquen en les convocatòries i instruccions que les desenvolupen. Especialment, i sense perjuí del que s’establix en l’art. 19.3 d’esta orde, a l’efecte de justificació de la despesa, haurà de comunicar-se/obtindre autorització respecte de qualsevol canvi sobrevingut en el calendari facilitat per l’entitat beneficiària en presentar la sol·licitud que puga alterar la proporció i/o distribució del temps dedicat a la formació per a l’ocupació i al treball durant l’execució del projecte. g) Aportar les dades i l’adreça completa del lloc d’impartició, que haurà de coincidir amb el domicili autoritzat, acreditat o inscrit, aportant el número de registre del centre i especialitat, identificació de l’aula autoritzada, acreditada o inscrita on es projecta impartir l’acció formativa en el termini que s’establisca en la convocatòria corresponent, o, en defecte d’això, abans de la finalització del termini de presentació de sol·licituds establit en esta. h) Aportar la informació i documentació que es requerisca durant la fase d’instrucció del procediment, execució de la formació i justificació de la subvenció, així com tindre a la disposició dels òrgans de control competents els documents acreditatius de l’assistència de l’alumnat i els controls de l’avaluació del seu aprenentatge. i) En els termes que s’establisquen en les convocatòries corresponents, fer el seguiment de la participació de l’alumnat treballador i personal dels projectes, així com de l’aprenentatge de l’alumnat i la seua avaluació. j) Sotmetre’s a les actuacions de comprovació, seguiment i control a efectuar per LABORA-Servici Valencià d’Ocupació i Formació i per la Inspecció de Treball i Seguretat Social, així com les de control financer que puguen realitzar els òrgans de control competents, tant nacionals com comunitaris, aportant la informació que els siga requerida, d’acord amb el que es preveu en els articles 45 i 46 de l’LGS, així com als controls i auditories de qualitat que establisquen les administracions competents, els resultats de les quals s’incorporaran als registres en els quals estiguen inscrites. k) Executar els projectes respectant les normes aplicables, en particular les relatives a contractació pública, la protecció de dades de caràcter personal, la seguretat i la salut laboral, protecció del medi ambient i igualtat d’oportunitats entre homes i dones conciliació de la vida laboral i familiar. l) Trobar-se al corrent amb les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social tant en la data de concessió com en la de pagament. m) Haver realitzat o, si és el cas, garantit les devolucions de quantitats concedides i pagades en convocatòries anteriors i la devolució de les quals li haja sigut exigida mitjançant reclamació prèvia a la via executiva o mitjançant resolució de procedència de reintegrament, sempre que hi haja una resolució ferma, llevat que s’haja produït la suspensió de l’acte, i acreditar no ser deutora per resolució ferma de procedència de reintegrament, tant en la data de concessió com en la de pagament. n) Comunicar a l’òrgan concedent l’obtenció d’altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos que financen les activitats subvencionades amb anterioritat a la justificació de l’aplicació dels fons. ny) Portar una comptabilitat separada o codi comptable adequat respecte de totes les transaccions relacionades amb l’activitat subvencionada, obrir els subcomptes necessaris d’ingressos i despeses per cada acció subvencionada i assignar en els subcomptes de despeses, si és el cas, la part corresponent de despeses comunes imputada a l’acció subvencionada. En el cas d’entitats subjectes a comptabilitat pública, cal adequar esta obligació als sistemes de comptabilització corresponents. o) Conservar els documents justificatius de l’aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrò-nics, mentre puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control. Com que estes ajudes són susceptibles de cofinançament per l’FSE, d’acord amb el que establix l’article 82 del Reglament (UE) 2021/1060, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, l’entitat haurà de conservar adequadament tots els documents justificatius relatius a les despeses secundades pels fons, durant un termini de cinc anys a partir del 31 de desembre de l’any en què l’autoritat de gestió efec-tue l’últim pagament a l’entitat beneficiària. Si les subvencions es cofinancen per qualsevol altre programa europeu finançat amb fons europeus, caldrà ajustar-se, en este aspecte, a les obligacions que, si és el cas, establisca el reglament pel qual es re-gulen. p) Identificar convenientment, a l’efecte de difusió pública, les activitats, les obres i els servicis que s’executen a l’empara d’estes bases; en particular s’haurà de fer constar el caràcter públic del finançament de l’activitat subvencionada, incloent-hi el logotip del Ministeri de Treball i Economia Social, si és el cas, de la Generalitat Valenciana i de LABORA-Servici Valencià d’Ocupació i Formació, en mitjans de difusió com ara cartells, materials impresos, mitjans electrònics o audiovisuals i en qualsevol altre mitjà de publi-citat que es faça de l’activitat subvencionada. Si és el cas, es farà constar en les convocatòries el cofinançament del Fons Social Europeu o de qualse-vol altre fons comunitari o supranacional. En este últim supòsit, l’entitat beneficiària haurà d’incloure en les activitats d’informació de les accions formatives, publicacions, material didàctic i acreditacions de la realització de la formació que s’entreguen a les persones participants l’emblema del Fons Social Europeu o del fons comunitari o supranacional que corresponga, així com complir les altres obligacions de publi-citat establides en la normativa comunitària o supranacional aplicable. A l’efecte de difusió pública, atés que estes ajudes són susceptibles de cofinançament per l’FSE+, l’entitat beneficiària estarà subjecta a les normes d’informació i publicitat i transparència en l’execució dels fons que establix el Reglament (UE) 2021/1060, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s’establixen les disposicions comunes relatives a determinats fons europeus, entre els quals hi ha el Fons Social Europeu Plus. Així mateix, s’haurà de comunicar a les persones participants contractades que estes accions estan cofinançades per l’FSE+ i en tota la documentació elaborada per l’entitat, relaci-onada amb l’activitat subvencionada i destinada al públic o les persones participants, haurà de figurar el logotip d’este fons en els termes i conforme a les especificacions tècniques contingudes en l’annex IX del Reglament (UE) 2021/1060, pel qual s’establixen les disposicions comunes relatives a determinats fons europeus, entre els quals hi ha el Fons Social Europeu Plus. Si les subvencions es cofinancen per qualsevol altre programa finançat amb fons europeus caldrà ajustar-se, referent a això, a les obligacions que, si és el cas, establisca el Reglament pel qual es regulen. En els mateixos casos s’haurà de recaptar de les persones participants de l’actuació les dades necessàries per al compliment de les obligacions derivades dels articles 16.1 i 42.1 i 2 del Reglament (UE) 2021/1060, pel qual s’establixen les disposicions comunes relatives a determinats fons europeus, entre els quals hi ha el Fons Social Europeu Plus, l’article 17 i l’annex I del Reglament (UE) 2021/1057, pel qual s’establix el Fons Social Europeu Plus (FSE+), tots dos del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021. Si les subvencions es cofinancen per qualsevol altre programa europeu finançat amb fons europeus cal-drà ajustar-se, referent a això, a les obligacions que, si és el cas, establisca el Reglament pel qual es regulen. q) Quan l’entitat beneficiària de la subvenció siga una entitat local, com a requisit previ al cobrament de la bestreta i del principal, ha de presentar l’acreditació d’estar al corrent en el compliment de l’obligació de rendició de comptes anuals davant de la Sindicatura de Comptes de conformitat amb el que disposa l’article 199.4 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valencia-na. A este efecte, cal entregar l’últim escrit de presentació d’estes amb registre d’entrada. r) Acceptar-ne la inclusió en la llista d’entitats beneficiàries que es publicarà d’acord amb el que preveu l’article 18.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i donar a conéixer de ma-nera inequívoca que es tracta d’una acció subvencionada per Labora-Servici Valencià d’Ocupació i For-mació, el Ministeri de Treball i Economia Social o, si és el cas, per l’FSE+, de conformitat amb les ins-truccions i els models que a este efecte subministre la direcció general competent en matèria de formació professional per a l’ocupació, d’acord amb el que preveu el número 4 del mateix article. s) Les entitats beneficiàries han d’adoptar les mesures necessàries per a permetre a l’alumnat treballador amb responsabilitats familiars i de cura, conciliar la participació en el programa amb la cura de fills de menors de 12 anys o familiars dependents fins al segon grau, llevat que es justifique que no és viable amb la gestió adequada del projecte. En el pla formatiu, d’acord amb el que establisquen les respectives convocatòries, s’han de concretar les mesures que cal adoptar en este sentit o la justificació de la no via-bilitat d’aplicar-les, si és el cas. t) Les entitats beneficiàries han d’informar les persones de les quals s’aporten dades i documentació de caràcter personal sobre els aspectes següents:
  2. La comunicació d’estes dades a l’Administració per a tractar-les en l’àmbit de les seues competències i d’acord amb els fins del procediment.
  3. La possibilitat que l’Administració faça consultes relacionades amb les seues dades per a comprovar-ne, entre altres aspectes, la veracitat. Així mateix, l’entitat beneficiària ha d’haver recaptat l’autorització de les persones les dades de les quals es consultaran, que estarà disponible a requeriment de l’Administració en qualsevol moment. De la possibilitat i la forma que les assistix per a exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, limitació del tractament o oposició en relació amb el tractament de les seues dades personals.

Article 4. Persones destinatàries

  1. A més dels requisits específics de les persones destinatàries establits en cada un dels programes mixtos ocupació-formació regulats en el capítol III d’esta orde, les persones destinatàries dels programes públics mixtos ocupació-formació han de complir els requisits mínims següents: a) Ser persones desocupades, entenent-se com a tals persones demandants d’ocupació i servicis en situ-ació laboral de no ocupades, registrades en un servici públic d’ocupació amb independència de la nacio-nalitat, origen ètnic, sexe, edat, religió o creences, ideologia, malaltia, discapacitat, orientació sexual o iden-titat de gènere, expressió de gènere, llengua o qualsevol altra condició o circumstància personal o social. b) Complir els requisits que establix la normativa aplicable per a formalitzar un contracte laboral de formació en alternància. c) Complir els requisits establits per a l’accés a les accions formatives establits en la normativa reguladora dels certificats professionals o els requisits establits en els programes formatius de les especialitats en cas de tractar-se d’especialitats no vinculades a l’obtenció de certificats.
  2. Igualment en les respectives convocatòries pot establir-se que els programes consistisquen a realitzar projectes específics per a un col·lectiu o col·lectius determinats de persones destinatàries amb dificultats d’inserció laboral, a fi que els projectes que desenvolupen s’adapten a les seues necessitats particulars i condicions especials d’impartició, i en este cas establiran com a requisit, a més dels requisits mínims esmentats anteriorment, que les persones beneficiàries pertanguen al col·lectiu o col·lectius que definisca la convocatòria. En este supòsit les convocatòries poden establir els requisits que han de reunir les persones destinatàries i la manera d’acreditar-los.
  3. L’alumnat seleccionat ha de complir els requisits indicats en la data d’incorporació al projecte.
  4. A fi de garantir l’accés a la formació de les persones amb més dificultats d’inserció, o en situació de vulnerabilitat en els processos de selecció de l’alumnat treballador per a participar en els projectes tenen prioritat els col·lectius d’atenció prioritària, que assenyalen les respectives convocatòries d’entre els recollits en l’article 50 de la Llei 3/2023, de 28 de febrer, d’ocupació. En les respectives convocatòries es pot determinar el criteri de preferència entre els col·lectius prioritaris, així com la forma de coordinació, si és el cas, amb els servicis socials per a la preselecció de participants. S’ha de garantir, en els termes que determinen les respectives convocatòries, un percentatge d’almenys el 50 % de dones entre les persones participants en cada programa, llevat que per les característiques o les circumstàncies que concórreguen en la formació que cal desenvolupar no siga possible una participació de la dona en la proporció indicada.

CAPÍTOL II
Característiques generals dels projectes

Article 5. Aspectes formatius dels projectes

  1. En tot cas, l’activitat desenvolupada en els projectes, tant si es tracta de l’execució d’una obra com de la prestació d’un servici, ha de permetre compatibilitzar l’aprenentatge formal de les persones participants amb la pràctica professional al lloc de treball.
  2. L’alumnat serà contractat per les entitats beneficiàries utilitzant exclusivament el contracte de formació en alternança regulat en l’article 11.2 del text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, i la normativa de desenvolupament vigent en cada moment. L’alumnat treballador percebrà les retribucions salarials que li corresponguen, de conformitat amb el que establixen la normativa aplicable i estes bases.
  3. Els projectes han de desenvolupar preferentment especialitats conduents a l’obtenció de certificats professionals complets, per a la qual cosa han de complir tots els requisits establits en el Reial decret 659/2023, de 18 de juliol, pel qual desenvolupa l’ordenació del Sistema de Formació Professional i tots els aspectes de l’Orde ESS/1897/2013, de 10 d’octubre, per la qual es desenvolupa el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat, que no contradiguen el que regulen el Reial decret 659/2023 i els reials decrets pels quals s’establixen certificats de professionalitat.
  4. D’acord amb el que establix el capítol III d’esta orde sobre la regulació dels programes, en supòsits determinats els projectes poden desenvolupar altres especialitats del catàleg d’especialitats formatives per a l’àmbit laboral del SEPE no vinculades a l’obtenció de certificats professionals, i en este cas han de complir els requisits establits en els programes formatius de les especialitats que s’impartisquen i les entitats han de comptar amb la preceptiva inscripció en estes especialitats.
  5. Les convocatòries poden establir límits quant al nombre màxim d’alumnat a concedir, en un mateix àmbit territorial, prenent en consideració l’alumnat tant de l’entitat beneficiària com de les entitats vinculades o dependents, per al conjunt de tots els projectes presentats.
  6. Les convocatòries poden establir límits al nombre d’especialitats per aula autoritzada, acreditada o inscrita, als horaris de desenvolupament i al tipus de jornada contínua o partida.

Article 6. Formació complementària i bàsica

  1. En els projectes s’impartirà formació complementària de caràcter modular, amb els continguts que, si és el cas, determine la convocatòria corresponent i la duració que s’hi indique. En tot cas s’hi ha d’incloure la formació complementària sobre les matèries següents: alfabetització informàtica, ferramentes de digitalització adaptades a les característiques de la formació, sensibilització ambiental, sensibilització en igualtat de gènere, prevenció de riscos laborals i inserció laboral.
  2. Per a l’alumnat treballador participant que no haja obtingut el títol de graduat en Educació de Secundària Obligatòria o equivalent es poden organitzar: Programes específics amb la finalitat de completar la formació, amb l’objectiu de preparar l’alumnat per a la prova d’obtenció del títol de graduat en ESO, d’accés a cicles formatius de grau mitjà, convocades per la conselleria competent en matèria d’educació, i proporcionar-los una formació bàsica i professional que els permeta incorporar-se a la vida activa o prosseguir els estudis en els diferents ensenyaments regulats en les normes educatives vigents. En este sentit, es poden impartir accions formatives com, per exemple, les corresponents a algun dels programes següents:
  3. FCOV30: comunicació en valencià – N2
  4. FCOV22: comunicació en llengua castellana – N2
  5. FCOV05: comunicació en llengües estrangeres anglés – N2 (només per a l’accés a un certificat professional amb idiomes)
  6. FCOV23: competència matemàtica – N2
  7. Per a l’alumnat treballador participant que no haja obtingut el títol de Batxillerat o equivalent i estiga en possessió del títol de graduat en ESO o equivalent, es pot organitzar, quan ho establisquen les respectives convocatòries: Programes específics amb l’objectiu de preparar l’alumnat per a la prova d’obtenció del títol de Batxillerat i d’accés a cicles formatius de grau superior, convocada per la conselleria competent en matèria d’educació, sense perjuí de les convalidacions que hi procedisquen, si és el cas, i proporcionar-los una formació bàsica i professional que els permeta incorporar-se a la vida activa o prosseguir els estudis en els diferents ensenyaments regulats en les normes educatives vigents. En este sentit, es poden impartir accions formatives com, per exemple, les corresponents a algun dels programes següents:
  8. FCOV31: comunicació en valencià - N3
  9. FCOV02: competència en llengua castellana - N3
  10. FCOV06: comunicació en llengües estrangeres anglés – N3 (només per a l’accés a un certificat professional amb idiomes)
  11. FCOV12: competència matemàtica – N3
  12. En el Programa Talent Jove Garantia Juvenil es pot organitzar formació complementària en les àrees d’emprenedoria i formació empresarial amb la finalitat d’afavorir l’autoocupació o la iniciativa empresarial de les persones participants. Les convocatòries, si és el cas, han d’establir les àrees professionals de les especialitats que cal impartir i el percentatge de la formació que s’ha de dedicar a estes matèries.
  13. El contingut de la formació a què es referixen els apartats 1, 2, 3 i 4 d’este article s’ha d’incloure dins del pla formatiu que acompanyarà la sol·licitud i ha de permetre aconseguir els objectius adequats al programa formatiu corresponent de l’especialitat.
  14. Durant el període de contractació sota la modalitat del contracte de formació en alternança, a l’efecte de compliment del percentatge mínim de formació, s’ha de computar el període de formació de cada un dels certificats o especialitats sol·licitades principals, excloent el mòdul de pràctiques professionals no laborals o mòdul de formació en centres de treball i també s’inclouen els períodes de formació esmentats en els apartats 1, 2 i 3 d’este article inclosos en cada un d’estos, la duració dels quals ha de ser igual o superior al percentatge esmentat.
  15. L’alumnat rebrà durant tot el procés formatiu orientació, assessorament i informació laboral i professional, així com formació empresarial, per part de les entitats beneficiàries. Per a fer-ho, han de comptar amb personal i mètodes adequats, i comptar amb el suport dels servicis d’orientació de Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació.
  16. Una vegada finalitzats els projectes, les entitats beneficiàries han de prestar assistència tècnica durant almenys sis mesos a les persones participants que ho sol·liciten, tant per a la cerca d’ocupació per compte d’altri com per a l’establiment per compte propi, de manera individual o en projectes d’economia social, en col·laboració amb els servicis propis de Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació i les entitats col·laboradores de Labora en matèria d’orientació. En el cas d’haver-hi iniciatives emprenedores d’autoocupació es pot promoure incloure-les en vivers d’empreses o actuacions similars. A estos fins les entitats promotores poden sol·licitar a Labora i altres administracions públiques les ajudes establides en altres programes de suport a la creació d’ocupació. En els projectes que es desenvolupen en dos etapes l’assistència tècnica es farà quan finalitze la segona etapa.

CAPÍTOL III

Tipus de programes

Article 7. Escoles taller

  1. Es configuren com a programes experiencials d’ocupació i formació específics per a persones desocupades majors de 16 i menors de 30 anys.
  2. Les convocatòries han de fixar la duració dels projectes. Els projectes de les escoles taller tenen una duració mínima de 12 mesos i una duració màxima de 24 mesos. Els projectes del programa escoles taller es dividixen en fases de 3 o 6 mesos a l’efecte de programació i avaluació, en els termes que establisquen les respectives convocatòries.
  3. En els projectes d’escoles taller, la primera fase inicial de 3 mesos és de caràcter exclusivament formatiu en què l’alumnat rep formació segons el pla formatiu presentat, d’acord amb el que determinen les respectives convocatòries. Esta formació és adequada a l’ofici o lloc de treball que s’exercirà en les fases següents en què l’alumnat treballador serà contractat amb la modalitat del contracte de formació en alternança en què rebrà formació en alternança amb el treball.
  4. Durant la primera fase formativa, l’alumnat treballador té dret a percebre la beca prevista en l’article 35.1.b del Reial decret 818/2021, de 28 de setembre, pel qual es regulen els programes comuns d’activació per a l’ús del Sistema Nacional d’Ocupació.
    La quantia de la beca és la prevista com a màxima en l’Orde TMS/368/2019, de 28 de març, per la qual es desenvolupa el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l’Ocupació en l’àmbit laboral, en relació amb l’oferta formativa de les administracions competents i el finançament d’esta, i s’establixen les bases reguladores per a concedir subvencions públiques destinades a finançar-les, en concret en els articles 20 i annex II de l’orde esmentada, o norma que la substituïsca quan siga el moment. L’alumnat no percebrà les beques corresponents als dies lectius que no han assistit a l’escola taller sense causa justificada. L’alumnat en la primera fase formativa té l’obligació d’assistir i seguir amb aprofitament els ensenyaments que s’impartisquen, i és causa d’exclusió dels projectes d’escoles taller i de pèrdua, si és el cas, del dret a la percepció de beca, el fet d’incórrer en tres faltes no justificades d’assistència en un mes o sis faltes d’assistència no justificades en tota la fase, o no seguir amb l’aprofitament els ensenyaments esmentats segons el parer de la direcció de l’escola taller.
  5. En els projectes, durant la fase de contractació sota la modalitat del contracte laboral de formació en alternança, les persones participants reben formació en alternança amb el treball o la pràctica professional que està dirigida a l’aprenentatge, la qualificació i l’adquisició d’experiència professional, als efectes de la qual es dedica a la formació teòrica un mínim del 35 %.
  6. Els projectes inclouen el disseny d’itineraris formatius amb la impartició consecutiva de diversos certificats professionals o la impartició d’un únic certificat. En el disseny dels itineraris formatius es poden incloure:
  7. Tres certificats professionals complets de la mateixa família i àrea professional que implica la impartició primer d’un certificat professional de nivell 1, una vegada finalitzat el de nivell 2, i una vegada finalitzat el de nivell 3, de manera consecutiva.
  8. Dos certificats professionals complets de la mateixa família i àrea professional que implica la impartició consecutiva d’un certificat professional de nivell 1 i un altre de nivell 2 de manera consecutiva. Si el projecte inclou la impartició d’un únic certificat professional, este ha de ser com a mínim de nivell 2. Les resolucions de convocatòria poden, en les mateixes condicions, ampliar l’estructura dels projectes fins a arribar a la consecució d’un nivell 3 del certificat professional. En els itineraris formatius, constituïx una causa justa de finalització del contracte que l’alumnat no supere el certificat professional d’un nivell inferior i, en este cas, pot ser substituït per alumnat nou que complisca els requisits d’accés al certificat o especialitat de nivell superior, que ha d’incorporar-s’hi durant els primers 5 dies lectius d’impartició.
  9. Els projectes estan dirigits a desenvolupar accions de formació en alternança amb l’ocupació distribuïdes en un, dos o tres grups de 10 participants cada un, en especialitats diferents.
    Cada participant només pot formar part d’un grup dels que conté el projecte. El nombre d’alumnat treballador per projecte ha de ser mínim de 10 i màxim de 30. L’alumnat només pot cursar un certificat/itinerari dels continguts en el projecte.

Article 8. Tallers d’ocupació

  1. Es configuren com a programes experiencials d’ocupació i formació de caràcter general no dirigits a un col·lectiu específic de persones destinatàries.
  2. Els projectes tenen una duració de dotze mesos, dividits en fases de 3 mesos o 6 mesos, a l’efecte de programació i avaluació. En els projectes les persones participants són contractades des de l’inici per les entitats beneficiàries utilitzant exclusivament el contracte de formació en alternança, les persones participants reben formació en alternança amb el treball o la pràctica professional que està dirigida a l’aprenentatge, la qualificació i l’adquisició d’experiència professional, i a estos efectes es dedicarà a formació teòrica un mínim del 35 %.
  3. Els projectes inclouen el disseny d’itineraris formatius amb dos certificats professionals complets de la mateixa família i àrea professional que implicarà la impartició primer del de menor nivell i, una vegada finalitzat este, el de segon nivell, de manera consecutiva, o bé inclouran la impartició d’un únic certificat professional. Si es dissenya la impartició d’un itinerari formatiu, implica la impartició consecutiva d’un certificat professional de nivell 1 i un altre de nivell 2 de la mateixa família o àrea professional. Si el projecte inclou la impartició d’un únic certificat professional, este serà com a mínim de nivell 2. Les resolucions de convocatòria poden, en les mateixes condicions, ampliar l’estructura dels projectes fins a arribar a la consecució d’un nivell 3 del certificat professional. En el cas que en el projecte no es puga completar l’itinerari formatiu amb dos nivells consecutius per no haver-hi en el catàleg un segon certificat professional de la mateixa família i àrea professional, d’acord amb el que disposen les convocatòries, es pot impartir per a completar l’itinerari formatiu un altre certificat professional de la mateixa família professional o bé una especialitat no certificable els continguts de la qual responguen a la formació en l’ofici o ocupació del lloc de treball, sempre que l’entitat compte amb la preceptiva acreditació o inscripció en l’especialitat. En els itineraris formatius, constituïx una causa justa de finalització del contracte que l’alumnat no supere el certificat professional o especialitat de nivell inferior, i en este cas pot ser substituït per alumnat nou que complisca els requisits d’accés al certificat o l’especialitat de nivell superior, que ha d’incorporar-s’hi durant els primers 5 dies lectius d’impartició.
  4. Els projectes estan dirigits a desenvolupar accions de formació en alternança amb l’ocupació distribuïdes en un, dos o tres grups de 10 participants cada un, en especialitats diferents.
    Cada participant només pot formar part d’un grup dels que conté el projecte. El nombre d’alumnat treballador per projecte ha de ser mínim de 10 i màxim de 30. L’alumnat només pot cursar un certificat/itinerari dels continguts en el projecte.

Article 9. Programa Acció Inserta

  1. Es configura com un programa propi de la Comunitat Valenciana susceptible de cofinançament per la Unió Europea a través dels programes regionals del Fons Social Europeu dins de cada període de programació, en l’actualitat dins del Programa Comunitat Valenciana Fons Social Europeu Plus 2021-2027 (FSE+). Es tracta d’un programa públic mixt ocupació-formació específic per a persones desocupades amb més dificultats d’inserció, o en situació de vulnerabilitat, pertanyents als col·lectius següents:
  2. Persones en desocupació de llarga duració.
  3. Persones amb discapacitat amb un grau de discapacitat reconegut igual al 33 % o superior.
  4. Persones trans.
  5. Persones de més de quaranta-cinc anys.
  6. Persones víctimes de tràfic d’éssers humans.
  7. Dones amb qualificació baixa.
  8. Dones víctimes de violència de gènere.
  9. Persones descendents en primer grau de les dones víctimes de la violència de gènere.
  10. Persones en situació d’exclusió social.
  11. Persones afectades per drogodependències i altres addiccions.
  12. Persones víctimes del terrorisme.
  13. Les persones titulars i beneficiàries de la renda valenciana d’inclusió.
  14. Persones que encapçalen famílies monoparentals o monomarentals.
  15. Persones entre 16 i 18 anys en situació de guarda o tutela per la Generalitat.
  16. Persones entre 18 i 24 anys que han sigut subjectes al sistema de protecció de la infància i de l’adolescència o d’atenció socioeducativa de persones menors d’edat en conflicte amb la llei, en algun període dels tres anys anteriors a la majoria d’edat.
  17. Persones participants en els programes de preparació per a la vida independent del sistema de protecció a la infància i l’adolescència.

En la preselecció de les persones participants col·laboren els servicis socials de les entitats locals amb la finalitat que la selecció definitiva de l’alumnat es concrete en persones pertanyents als col·lectius esmentats.
Les convocatòries poden establir la manera d’acreditar la pertinença a cada un dels col·lectius de les persones participants.

  1. Els projectes s’estructuren en dos etapes. L’alumnat participant és contractat, en les dos etapes, des de l’inici per les entitats beneficiàries utilitzant exclusivament el contracte de formació en alternança, i rep formació en alternança amb el treball i la pràctica professional. Les entitats que hi concórreguen poden fer-ho a les dos etapes o només a una d’estes. A este efecte s’han de publicar les convocatòries corresponents per a cada etapa. La duració de les dos etapes en conjunt no ha de ser superior 18 mesos.
  2. Els projectes estan dirigits a desenvolupar accions de formació en alternança amb l’ocupació distribu-ïdes en dos o tres grups de 10 persones participants cada un, en especialitats diferents. Cada participant només pot formar part d’un grup dels que conté el projecte.
    El nombre d’alumnat treballador per projecte ha de ser mínim de 20 i màxim de 30. L’alumnat només pot cursar un certificat/itinerari dels continguts en el projecte en cada una de les etapes.

  3. Les convocatòries poden fixar els requisits per a accedir a qualsevol de les especialitats, respectant els límits establits per la normativa d’aplicació, així com determinar l’obligatorietat d’impartició dels progra-mes que recullen els apartats 2 i 3 de l’article 6, si és el cas.

  4. Primera etapa:
    La duració de la primera etapa és de 6 mesos. En esta es desenvolupen especialitats completes, dirigides a l’obtenció dels certificats professionals de nivell 1. La duració dels contractes de treball subscrits amb l’alumnat treballador no pot excedir la data de finalització d’esta etapa de formació en alternança amb el treball i la pràctica professional, dirigida a l’aprenentatge, la qualificació i l’adquisició d’experiència profes-sional. A estos efectes, es dedica a formació per a l’ocupació un mínim del 35 %.

  5. Segona etapa:
    La duració de la segona etapa és de 12 mesos. En esta segona etapa es desenvolupen, així mateix, espe-cialitats completes dirigides a l’obtenció dels certificats de professionals.
    La duració dels contractes de treball subscrits amb l’alumnat/treballador no pot excedir la data de finalit-zació d’esta etapa de formació en alternança amb el treball i la pràctica professional, dirigida a l’aprenentatge, la qualificació i l’adquisició d’experiència professional, als efectes de la qual es dedica a formació per a l’ocupació un mínim del 35 %.
    Les sol·licituds que es presenten per a la segona etapa han d’ajustar-se a una de les opcions següents:
    a) Projectes de continuïtat de primera etapa:
    Es consideren projectes de continuïtat de primera etapa quan els certificats sol·licitats corresponguen a la mateixa família i àrea professional que el certificat de nivell 1 que s’estiga desenvolupant sobre la base de la primera etapa, a l’efecte de garantir la continuïtat dels projectes i completar la formació de l’alumnat participant. Es poden presentar sol·licituds que s’adeqüen a alguna de les possibilitats següents:
    • Un únic certificat professional de nivell 2.
    • Un certificat nivell 2 més un altre de nivell 3. En este cas, constituïx causa justa de finalització del con-tracte que l’alumnat no supere el certificat professional de nivell inferior i, en este cas, pot ser substituït per alumnat nou que complisca els requisits d’accés al certificat de nivell superior, durant els primers 5 dies lectius d’impartició.
    b) Projectes nous de segona etapa:
    Poden presentar sol·licituds de projectes nous de segona etapa qualsevol de les entitats que preveu l’article 2 d’esta orde.
    No obstant això, les entitats que estiguen desenvolupant un projecte concedit sobre la base de la primera etapa, per a poder presentar una sol·licitud de projecte nou de segona etapa, tenen com a requisit neces-sari presentar també la sol·licitud del projecte de continuïtat de primera etapa adequat al que preveu la lletra a d’este apartat.
    Els projectes nous de segona etapa s’han d’adequar a alguna de les possibilitats següents:

  6. Un itinerari formatiu amb la impartició consecutiva d’un certificat de professionalitat d’un nivell i un altre del nivell següent de la mateixa família i àrea professional. En este cas, constituïx causa justa de fina-lització del contracte que l’alumnat no supere el certificat professional de nivell inferior i, en este cas, pot ser substituït per alumnat nou que complisca els requisits d’accés al certificat de nivell superior, durant els primers 5 dies lectius d’impartició.
    – Un únic certificat professional de nivell 2 o bé un de nivell 3.

Article 10. Programa Talent Jove Garantia Juvenil

  1. Es configura com un programa propi de la Comunitat Valenciana, susceptible de cofinançament per la Unió Europea a través els programes regionals del Fons Social Europeu dins de cada període de pro-gramació; en l’actualitat, dins del Programa Comunitat Valenciana Fons Social Europeu Plus 2021-2027 (FSE+), en el marc del Pla Garantia Juvenil Plus, es tracta d’un programa públic mixt d’ocupació-formació específic per a persones inscrites beneficiàries del Sistema Nacional de Garantia Juvenil. Les persones destinatàries d’este programa són jóvens majors de 16 anys i menors de 30 que han d’estar inscrites i figurar com a beneficiàries actives en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, que constituïx el sistema oficial d’informació i seguiment sobre la implementació de la Garantia Juvenil a Espanya, i consegüentment, la llista única de demanda i el suport per a la inscripció de les persones in-teressades en les accions executades en el context de la garantia juvenil. Les persones destinatàries, a més dels requisits mínims, han de complir els requisits recollits en la Llei 18/2014, de 15 d’octubre, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència, per a beneficiar-se d’una acció derivada del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.
  2. Els projectes tenen una duració de dotze mesos. En els projectes les persones participants són con-tractades des de l’inici per les entitats beneficiàries utilitzant exclusivament el contracte de formació en alternança i reben des de l’inici formació en alternança amb el treball o la pràctica professional que està dirigida a l’aprenentatge, la qualificació i l’adquisició d’experiència professional. A estos efectes es dedica a formació teòrica un mínim del 35 %. Els projectes han de desenvolupar especialitats dirigides a l’obtenció de certificats professionals complets.
  3. Les convocatòries poden establir que els projectes s’adeqüen a alguna de les possibilitats següents o bé a una combinació de les dos:
    a) Un itinerari formatiu amb la impartició consecutiva d’un certificat de professionalitat d’un nivell i un altre del nivell següent de la mateixa família i àrea professional. En este cas, constituïx causa justa de fina-lització del contracte que l’alumnat no supere el certificat professional de nivell inferior i, en este cas, pot ser substituït per alumnat nou que complisca els requisits d’accés al certificat de nivell superior, durant els primers 5 dies lectius d’impartició.
    b) Un únic certificat professional de nivell 2 o 3.

  4. Segons el que establix l’article 6.4, es pot organitzar d’acord amb el que establisquen les convocatòries formació complementària per a facilitar l’emprenedoria i iniciativa empresarial de les persones jóvens participants.

  5. Els projectes estan dirigits a desenvolupar accions de formació en alternança amb l’ocupació distribu-ïdes en dos o tres grups de 10 participants cada un, en especialitats diferents.

    Cada participant només pot formar part d’un grup dels que conté el projecte.
    El nombre d’alumnat treballador per projecte ha de ser mínim de 20 i màxim de 30. L’alumnat només pot cursar un itinerari dels continguts en el projecte

CAPÍTOL IV.
Procediment de concessió de subvencions

Article 11. Inici del procediment. Sol·licituds.

  1. Les sol·licituds s’han de presentar en la forma i el termini que establisca la convocatòria corresponent. La presentació de la sol·licitud implica el coneixement i l’acceptació incondicional d’estes bases reguladores.
  2. D’acord amb el que preveu l’article 14 de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, a l’efecte de presentació de les sol·licituds o de qualsevol documentació relacionada amb els tràmits de la subvenció, les entitats interessades, en tot cas, estan obligades a relacionar-se amb l’Administració a través de mitjans electrònics.
  3. Les sol·licituds s’han de presentar per mitjans electrònics en model normalitzat, que estarà disponible en el portal de Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació, i s’han de presentar junt amb la documentació acreditativa dels requisits per a obtindre la subvenció i específica que es determine en les convocatòries corresponents. Per a la presentació de les sol·licituds cal accedir a la seu electrònica de la Generalitat o al web de Labora a través de l’enllaç a la sol·licitud telemàtica. Per a la presentació de la sol·licitud es pot utilitzar qualsevol dels mecanismes d’identificació i firma admesos per la seu electrònica de la Generalitat Valenciana. Conforme al que disposa l’article 68.4 la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, si les entitats interessades presenten la sol·licitud presencialment, es requerix perquè l’esmene a través de la presentació electrònica d’esta. A estos efectes es considera com a data de presentació de la sol·licitud la data en què s’haja fet l’esmena.

Article 12. Instrucció i valoració de les sol·licituds

  1. La instrucció del procediment correspon a les direccions territorials competents en matèria de formació per a l’ocupació, que poden recaptar de les entitats sol·licitants l’aportació addicional de tota la documentació que calga per a acreditar el compliment exacte de les condicions que exigix la convocatòria corresponent i assegurar que es disposa de les dades necessàries per a comprovar la viabilitat tècnica i econòmica dels projectes i la valoració correcta d’estos.
    En el cas que la sol·licitud no complisca els requisits exigits o la documentació aportada continga errors o siga insuficient d’acord amb el que disposa el paràgraf anterior l’òrgan instructor requerirà l’entitat promotora sol·licitant perquè, en el termini de 10 dies hàbils, esmene la falta o l’aportació dels documents preceptius, amb indicació que, si no ho fa, se la tindrà per desistida en la petició.

  2. Una vegada finalitzada la fase d’instrucció, la direcció territorial emetrà un informe amb la llista de projectes que n’han acreditat la viabilitat tècnica i econòmica, així com el compliment de la resta de les condicions exigides per a ser objecte de subvenció, amb la indicació, d’acord amb les instruccions que a este efecte puga establir la Direcció General d’Ocupació i Formació, de les dades que s’han de comprovar en la fase d’instrucció i siguen necessàries per a la valoració adequada dels projectes. Així mateix, la direcció territorial inclou en l’informe la relació de les sol·licituds que, d’acord amb la instrucció practicada han de ser inadmeses o excloses amb la indicació de les causes concretes per a excloure-les.

  3. Els projectes que superen la fase d’instrucció es valoren per una comissió de valoració que analitzarà totes les sol·licituds que complisquen les condicions previstes, aplicant els criteris de valoració establits en estes bases en l’article 13, i es resolen per orde de puntuació més alta a més baixa. En tot cas, la valoració dels projectes s’ha de fer sobre la documentació presentada per les entitats dins del termini de presentació de sol·licituds que establixen les convocatòries corresponents, prenent en consideració les condicions que l’entitat reunisca la data de finalització d’este termini, que han de mantindre’s com a mínim durant tot el període d’execució. Els projectes en els quals alguna de les especialitats no complisca amb els requisits establits es poden valorar parcialment, a proposta de l’òrgan instructor, sempre que el projecte mantinga la coherència i continue sent viable tècnicament.
    La comissió de valoració emetrà un informe motivat en què es concrete el resultat de l’avaluació dels expedients.

  4. Composició i funcionament de la Comissió:
    . Presidirà la Comissió la persona titular de la subdirecció general en matèria de formació professional per a l’ocupació que tindrà vot de qualitat a l’efecte de dirimir els empats que puguen produir-se en l’adopció d’acords. Serà suplent o substituta en la Presidència la persona titular del Servici de Gestió de Programes de Formació per a l’Ocupació.
    . Les persones titulars de les direccions territorials competents en matèria de formació professional per a l’ocupació. Seran suplents o substitutes d’estes, les persones titulars dels servicis territorials en matèria de formació professional per a l’ocupació.

    . Exercirà les funcions de secretaria de la Comissió, amb veu però sense vot, una persona funcionària de la subdirecció general competent en matèria de formació professional per a l’ocupació, designada per la presidència de la Comissió.
    El funcionament es regirà pel règim previst per als òrgans col·legiats en la normativa vigent del règim jurídic del sector públic.
    La comissió de valoració pot recaptar l’assistència de personal tècnic o expert que assessore en les matèries objecte d’anàlisi.
    En la composició de la comissió de valoració es procura l’adequació als principis de composició i presència equilibrada entre dones i hòmens que establix la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i hòmens.

  5. D’acord amb la instrucció practicada, l’òrgan instructor, a la vista de l’expedient i de l’informe de la comissió de valoració, formularà la proposta de resolució provisional, que contindrà la llista de valoració de les sol·licituds amb la indicació dels criteris que s’han tingut en compte en la valoració i la seua aplicació concreta. S’indicarà, respecte de les sol·licituds denegatòries, inadmeses o excloses per no reunir requisits, les causes concretes de la seua exclusió.

    Respecte a les sol·licituds admeses, quedarà reflectida la puntuació obtinguda en cada ítem de valoració i la puntuació final de cada una de les sol·licituds que complixen tots els requisits necessaris per a ser beneficiàries d’estes subvencions previstes en la convocatòria corresponent.
    Esta llista es publicarà en la pàgina web , per tal que puguen fer les al·legacions corresponents respecte de la puntuació obtinguda en el termini de 10 dies. Així mateix, es remetrà un avís a l’adreça de correu electrònic que figure en l’expedient, en què s’informarà de la publicació esmentada. La falta de pràctica de l’avís no impedirà que la publicació siga considerada plenament vàlida des de la seua data.

  6. Una vegada ateses les al·legacions, es formularà la proposta de resolució definitiva.

  7. En el cas que queden sol·licituds presentades a l’empara de la convocatòria corresponent, valorades positivament d’acord amb el procediment establit, i que no puguen ser ateses per falta de disponibilitat pressupostària, estes es constituiran en llista de reserva ordenada degudament, i poden ser resoltes favorablement en la mesura en què es dispose de crèdit en la línia pressupostària corresponent com a conseqüència de més dotació pressupostària o renúncies a subvencions concedides, d’acord amb el que preveuen els articles d’esta orde. En cap cas es tornarà a concedir a la mateixa entitat quan esta haja renunciat a una subvenció d’este programa en la mateixa convocatòria.

Article 13. Criteris de valoració
En el programa Activa Inserta, a fi d’optimitzar la formació de l’alumnat participant i garantir la continuïtat dels projectes de manera que no es trenque temporalment l’itinerari d’ocupació-formació programat s’establix un sistema de valoració comuna per a totes les entitats, sense perjuí que per a les entitats que presenten sol·licitud en les dos etapes, es mantindrà la valoració obtinguda en la primera etapa, amb excepció del que preveu el criteri 6, que es desdobla en un sistema de puntuació per als projectes presentats a la primera etapa i un altre per als presentats en la segona. En tot cas la puntuació total màxima a atorgar en cada una de les etapes és de 150 punts.
S’establixen els criteris objectius següents de valoració per a atorgar la subvenció que, en tot cas, tenen en consideració les condicions que l’entitat reunisca en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds, i que s’han de mantindre com a mínim durant tot el període d’execució:

A) Desenvolupament de projectes anteriors.
Criteri 1. Valoració enquestes d’execució.

  • Baremació de l’enquesta de formació d’oferta (EFO). S’ha d’atorgar un màxim de 10 punts pel resultat de les enquestes EFO, en funció de la mitjana aritmètica resultant de les dades disponibles per als programes mixtos d’ocupació-formació, desenvolupats per l’entitat en la programació dels exercicis segon i tercer anteriors a la convocatòria de què es tracte, segons la fórmula següent: Puntuació EFO x 2,5 En el cas que l’entitat no haja fet durant els exercicis esmentats cap acció formativa o no es dispose de les dades EFO, se li atorgarà una puntuació equivalent a la mitjana aritmètica obtinguda per les entitats en el segon exercici anterior a la convocatòria de què es tracte. L’obtenció d’una puntuació absoluta inferior a 5 punts en este apartat determina la denegació de l’acció formativa sol·licitada.
  • Baremació de l’Enquesta de formació d’oferta personal tècnic (EFOTEC). S’ha d’atorgar un màxim de 5 punts pel resultat de les enquestes EFO, en funció de la mitjana aritmètica resultant de les dades disponibles per als programes mixtos d’ocupació-formació, desenvolupats per l’entitat en la programació dels exercicis segon i tercer anteriors a la convocatòria de què es tracte, segons la fórmula següent: Puntuació EFO x 1,25 En el cas que l’entitat no haja fet, durant els exercicis esmentats, cap acció formativa o no es dispose de les dades EFO, se li atorgarà una puntuació equivalent a la mitjana aritmètica obtinguda per les entitats en el segon exercici anterior a la convocatòria de què es tracte. L’obtenció d’una puntuació absoluta inferior a 2,5 punts en este apartat determina la denegació del projecte sol·licitat. Criteri 2. Experiència corresponent a l’oferta formativa dirigida prioritàriament a persones desocupades. Experiència acreditada en la impartició d’accions de formació corresponent a l’oferta formativa dirigida prioritàriament a persones desocupades i la formació amb compromís de contractació, de les dos últimes convocatòries de Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació. Fins a un màxim de 20 punts. S’atorguen 2’5 punts per cada acció formativa impartida; en cas contrari, es puntua amb 0 punts. Per a la valoració d’este criteri no cal que les entitats aporten documentació acreditativa. La comprovació es du a terme per a totes les entitats per Labora mitjançant la consulta en la seua base de dades. B) Aplicació del segon acord marc de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i les organitzacions sindicals. Criteri 3. Homogeneïtat dels gastos de personal Es valora l’aplicació per les entitats locals al segon acord marc de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies amb les organitzacions sindicals, aplicant les condicions retributives previstes en este al personal contractat temporalment per a l’execució dels projectes. S’atorgaran 5 punts en cas d’aplicació d’este i 10 punts en cas d’aplicació de conveni col·lectiu que millore les condicions retributives previstes en l’acord marc. En el cas que el projecte estiga promogut per diversos ajuntaments, s’atorgarà la puntuació en funció del percentatge d’ajuntaments que apliquen l’acord, sempre que, com a mínim, l’entitat beneficiària l’aplique a les condicions retributives del personal contractat temporalment per a l’execució dels projectes. Les entitats locals, a l’efecte de valoració d’este criteri, hauran de presentar en el termini de presentació de sol·licituds que assenyale la convocatòria un certificat del secretari/ària de l’entitat local en el qual es faça constar, respecte de les condicions retributives del personal contractat temporalment per a l’execució dels projectes, l’aplicació del segon acord marc de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies amb les organitzacions sindicals o, si és el cas, que el conveni col·lectiu aplicable millora les condicions retributives de l’acord marc. A les entitats promotores privades sense ànim de lucre o ens públics dependents de l’Administració de la comunitat autònoma, que per la seua naturalesa no puguen aplicar l’acord marc esmentat, se’ls atorgarà 5 punts en cas d’aplicació de conveni col·lectiu les condicions retributives d’aplicació del qual al personal contractat temporalment en l’execució dels projectes siga equiparable a les condicions retributives previstes en l’acord marc de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies amb les organitzacions sindicals, i 10 punts en cas d’aplicació de conveni col·lectiu el règim laboral del qual millore estes condicions. Estes entitats, a l’efecte de valoració, hauran de presentar en el termini la presentació de sol·licituds que assenyale la convocatòria: Acreditació documental relativa al conveni col·lectiu aplicable al personal contractat temporalment per a l’execució del projecte. S’ha d’acompanyar de la còpia del conveni que continga les ressenyes del diari oficial en el qual es va publicar i l’última actualització salarial, quan siga procedent. En cas que el conveni col·lectiu o l’actualització salarial es troben en tràmit de publicació, s’haurà de presentar una còpia d’estos, acompanyada d’un justificant de la sol·licitud d’inscripció en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball dependent de la Direcció General de Treball del Ministeri de Treball i Economia Social o de les autoritats laborals de les comunitats autònomes. Si és el cas, s’haurà de presentar l’acord subscrit per l’entitat, mitjançant el qual es disposa l’aplicació del segon acord marc de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies amb les organitzacions sindicals.

C) Desocupació registrada en l’àmbit territorial del projecte.

Criteri 4. Desocupació

Es valorarà, segons l’escala següent, la diferència percentual entre la taxa de desocupació del municipi on es desenvolupe el projecte respecte de la mitjana de la Comunitat Valenciana.
Com que no hi ha dades de població activa a escala municipal, la taxa de desocupació dels municipis a l’efecte de valoració d’este criteri es calcularà utilitzant les últimes dades disponibles, d’acord amb el que s’establisca en les respectives convocatòries.

Si el projecte es desenvolupa en diversos municipis, es traurà la mitjana percentual corresponent.

DIFERÈNCIA PERCENTUAL (% MUNICIPI - % CV) PUNTS
4 % o més 10
de 3 % a 3,99 % 9
de 2 % a 2,99 % 8
d’1 % a 1,99 % 7
de 0,01 % a 0,99 % 6
de 0 % a -0,99 % 5
de -1 % a -1,99 % 4
de -2 % a -2,99 % 3
de -3 % a -3,99 % 2
de -4 % a -4,99 % 1
-5 % o menys 0

D) Perspectives d’ocupació del col·lectiu participant.

Criteri 5. Valoració de les especialitats formatives segons el grau de prioritat de l’àrea professional, atenent les necessitats detectades en matèria de qualificació-inserció: entre 0 i 10 punts.
D’acord amb el que establix l’article 1.4, la valoració s’efectuarà atenent les àrees professionals que en cada convocatòria es determinen com a prioritàries i segons el grau de prioritat establit, d’acord amb l’escala següent:

ÍNDEX PRIORITAT PUNTS
Prioritat alta 10
Prioritat mitjana 7,5
Prioritat baixa 5

La puntuació serà proporcional al nombre de participants per especialitats.

E) Itineraris formatius.

Criteri 6. Itineraris formatius

  1. Escoles Taller

Es valorarà que el pla formatiu preveja la realització d’itineraris formatius per a la impartició consecutiva de tres o dos certificats professionals de la mateixa família i àrea professional i diferent nivell de qualificació, d’acord amb l’escala següent:

Tipus ITINERARI FORMATIU PUNTS
1 Tres certificats professionals (nivell 1 + nivell 2 + nivell 3) 40
2 Dos certificats professionals (nivell 1 + nivell 2) 30
3 Dos certificats professionals (nivell 2 + nivell 3) 20
4 Un certificat de professionals de nivell 2 10
5 Un certificat de professionals de nivell 3 5

La puntuació anterior serà proporcional al nombre de participants en cada tipus d’itinerari formatiu o certificat professional, utilitzant la fórmula següent:

(Nre. alumnat tipus 1) x 40 (Nre. alumnat tipus 2) x 30 (Nre. alumnat tipus 3) x 20 (Nre. alumnat tipus 4) x 10

--------------------------------- + ------------------------------- + -------------------------------- + ---------------------------------- +
Nombre total d’alumnat Nombre total d’alumnat Nombre total d’alumnat Nombre total d’alumnat

(Nre. alumnat tipus 5) x 5

Nombre total d’alumnat

  1. Programa Activa Inserta

2.1. Valoració per a la primera etapa del programa Activa Inserta
Es valorarà que l’entitat estiga autoritzada o acreditada per a la impartició consecutiva d’un certificat professional de la mateixa família i àrea professional de cada un dels grups que sol·licite, d’acord amb l’escala següent:

Tipus ENTITAT ACREDITADA EN ITINERARIS FORMATIUS PUNTS
1 Presenta acreditació de dos certificats professionals (nivell 2 + nivell 3) de la mateixa família i àrea professional que el de nivell 1 sol·licitat. 40
2 Presenta acreditació d’un certificat professional de nivell 2 de la mateixa família i àrea professional que el de nivell 1 sol·licitat 30

La puntuació anterior serà proporcional al nombre de grups en cada tipus d’itinerari formatiu, i la puntuació màxima que es podrà aconseguir en este apartat serà de 40 punts.

2.2. Valoració per a la segona etapa del programa Activa Inserta
Es valorarà que el pla formatiu preveja la realització d’itineraris formatius per a la impartició consecutiva de dos certificats professionals de la mateixa família i àrea professional i diferent nivell de qualificació de cada un dels grups que sol·licite d’acord amb l’escala següent:

Tipus ITINERARI FORMATIU PUNTS
1 El pla inclou dos certificats professionals dels nivells 2 i 3 de la mateixa família i àrea professional que el certificat del nivell 1 desenvolupat o desenvolupant-se durant la primera etapa. 40
2 El pla inclou un certificat professional de nivell 2 de la mateixa família i àrea professional que el certificat del nivell 1 desenvolupat o desenvolupant-se durant la primera etapa. 35
3 El pla inclou dos certificats professionals (nivell 1 + nivell 2) de la mateixa família i àrea professional i diferent nivell de qualificació. 10
4 El pla inclou dos certificats professionals (nivell 2 + nivell 3) de la mateixa família i àrea professional i diferent nivell de qualificació. 7
5 El pla inclou un certificat professional de nivell 2 o de nivell 3. 3

La puntuació anterior serà proporcional al nombre de grups en cada tipus d’itinerari formatiu, i la puntuació màxima que es podrà aconseguir en este apartat serà de 40 punts.

  1. Tallers d’Ocupació i Programa Talent Jove Garantia Juvenil

Es valorarà que el pla formatiu preveja la realització d’itineraris formatius per a la impartició consecutiva de dos certificats professionals de la mateixa família i àrea professional i diferent nivell de qualificació, d’acord amb l’escala següent:

Tipus ITINERARI FORMATIU PUNTS
1 Dos certificats professionals (nivell 1 + nivell 2) 30
2 Dos certificats professionals (nivell 2 + nivell 3) 20
3 Un certificat professional de nivell 2 10
4 Un certificat professional de nivell 3 5

  • En el programa Tallers d’Ocupació, quan no hi haja en el catàleg un segon certificat professional de la mateixa família i àrea professional, d’acord amb el que establix l’article 8.3, s’obtindrà la puntuació dels apartats 1 i 2 quan es complete l’itinerari amb els dos nivells consecutius, amb un certificat de la mateixa família professional o amb una especialitat no certificable.

La puntuació anterior serà proporcional al nombre de participants en cada tipus d’itinerari formatiu o certificat professional, utilitzant la fórmula següent:

(Nre. alumnat tipus 1) x 30 (Nre. alumnat tipus 2) x 20 (Nre. alumnat tipus 3) x 10 (Nre. alumnat tipus 4) x 5
-------------------------------- + --------------------------------- + ---------------------------------- + ---------------------------------
Nombre total d’alumnat Nombre total d’alumnat Nombre total d’alumnat Nombre total d’alumnat

F) Àmbit territorial.

Criteri 7. Àmbit territorial

Àmbit territorial i acords/pactes territorials

Es puntuaran amb 10 punts els projectes l’àmbit d’actuació dels quals es desenvolupe en diversos municipis i almenys dos d’estos siguen municipis afectats pel risc de despoblament, que hagen sigut beneficiaris de la línia específica del Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra el Despoblament dels Municipis de la Comunitat Valenciana, segons el Decret 182/2018, de 10 d’octubre, del Consell, pel qual es regula esta línia, i la Resolució de la Presidència de la Generalitat per la qual s’indiquen els municipis beneficiaris d’esta en l’exercici pressupostari que s’assenyale en la convocatòria corresponent.
Així mateix, es puntuaran amb 10 punts els projectes l’àmbit d’actuació dels quals se circumscriga a un sol municipi, sempre que este estiga inclòs en este sistema.
D’altra banda, es puntuaran amb 10 punts els projectes presentats per acords o pactes territorials per l’ocupació i el desenvolupament local constituïts a l’empara de la normativa reguladora corresponent de la Comunitat Valenciana.

La puntuació dels apartats anteriors tindrà caràcter acumulatiu fins a un màxim de 20 punts.

G) Aplicació de mesures de responsabilitat social.
Criteri 8. Inclusió social

Es valorarà amb un màxim de 10 punts un percentatge igual o superior al 20 % de persones amb diver-sitat funcional o discapacitat (1), persones en situació o risc d’exclusió social (2) i dones víctimes de vio-lència de gènere, incloses en les plantilles de les entitats sol·licitants (3). Els percentatges inferiors al 20 % es valoraran proporcionalment d’acord amb la fórmula següent.
Nombre de persones actualment en la plantilla de l’entitat, pertanyents als col·lectius esmentats, que hagen estat incloses en esta durant un període igual o superior a 9 mesos durant l’exercici anterior.

X 50
Nombre de persones actualment en la plantilla de l’entitat que hagen estat incloses en esta durant un període igual o superior a 9 mesos durant l’exercici anterior al de la convocatòria respectiva.
(1) Diversitat funcional o discapacitat: grau reconegut igual o superior al 33 % o reconeixement de pensió d’incapacitat permanent en grau de total, absoluta o gran invalidesa, o de pensió de clas-ses passives de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servici o inutilitat.

(2) Exclusió social: s’acreditarà mitjançant un certificat emés pels servicis socials públics competents, la data d’emissió del qual estiga dins de sis mesos anteriors a la data de finalització del termini de presentació de la sol·licitud.

(3) Dones víctimes de violència de gènere: situació que s’acreditarà per qualsevol dels mitjans que preveu l’art. 9 de la Llei 7/2012, de la Generalitat, de 23 de novembre, integral contra la violència sobre la dona en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
Les entitats, a l’efecte de valoració d’este criteri, hauran de presentar en el termini presentació de sol·licituds que assenyale la convocatòria:

  • Les entitats locals hauran de presentar: Certificat del secretari/ària de l’entitat local, en el qual es faça constar el nombre de persones que en data de la sol·licitud estiguen incloses en la plantilla de l’entitat, en alta durant un període igual o superior a 9 mesos en esta, durant l’exercici pressupostari anterior al que finança la convocatòria de què es tracte (en cap cas es prendran en consideració els contractes subvencionats a través dels programes mixtos d’ocupació-formació) i la relació de les persones incloses en la plantilla, durant el mateix període, que pertanguen als col·lectius esmentats.
  • Les entitats promotores privades sense ànim de lucre o ens públics dependents de l’Administració de la comunitat autònoma hauran de presentar: Declaració responsable del nombre de persones que en data de sol·licitud estiguen incloses en la plantilla de l’entitat, en alta durant un període igual o superior a 9 mesos en la plantilla en l’exercici pressupostari anterior al que finança esta convocatòria (en cap cas es prendran en consideració els contractes subvencionats per mitjà dels programes mixtos d’ocupació-formació) i de les persones incloses en la plantilla, durant el mateix període, que reunisquen alguna de les condicions. La pertinença als col·lectius de les persones indicades en la declaració responsable s’haurà d’acreditar documentalment de la manera següent: • Persones amb diversitat funcional amb un grau igual al 33 % o superior (discapacitat física, psíquica o sensorial), persones afectades amb trastorn mental greu o molt greu. S’ha d’acreditar amb el certificat emés per l’òrgan competent de reconeixement del grau de discapacitat. • Persones en situació o risc d’exclusió social: s’acreditarà esta condició mitjançant un certificat emés pels servicis socials competents, la data d’emissió del qual estiga dins dels sis mesos anteriors a la data de finalització del termini de presentació de la sol·licitud. • Dones víctimes de violència de gènere: esta situació s’acreditarà mitjançant qualsevol dels mitjans que preveu l’article 9 de la Llei 7/2012, de la Generalitat, de 23 de novembre, integral contra la violència sobre la dona en l’àmbit de la Comunitat Valenciana. A l’efecte de comprovació les situacions d’alta de les persones treballadores en l’empresa, es presentarà l’informe de treballadors en alta (ITA) de la Seguretat Social i l’informe de vida laboral d’empresa, que incloguen el període comprés entre l’1 de gener de l’any corresponent a l’exercici pressupostari anterior a la convocatòria de què es tracte i fins a una data inclosa dins del termini de presentació de sol·licituds.

Criteri 9. Igualtat entre dones i hòmens
En este apartat, es valoraran les accions positives que garantisquen i promoguen la igualtat efectiva de dones i hòmens fins a un màxim de 10 punts, d’acord amb la distribució que s’exposa a continuació; en cas contrari, es puntuarà amb 0 punts:

  • Per a les entitats promotores privades sense ànim de lucre

a) D’acord amb la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i hòmens, per a les entitats o centres que pel nombre de persones treballadores no estan obligats legalment a disposar d’un pla d’igualtat i acrediten disposar d’un pla d’igualtat, registrat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball dependent de la Direcció General de Treball del Ministeri de Treball i Economia Social i de les autoritats laborals de les comunitats autònomes: 10 punts.
b) D’acord amb la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i hòmens, per a les entitats o centres que, pel nombre de persones treballadores, estan legalment obligades a disposar d’un pla d’igualtat, es valorarà que l’entitat dispose addicionalment d’un certificat o distintiu empresarial en matèria d’igualtat corresponent al pla d’igualtat vigent i inscrit, o com a entitat col·laboradora en igual-tat d’oportunitats entre dones i hòmens, o qualsevol altre anàleg de caràcter oficial, atorgat per l’autoritat competent de la comunitat autònoma respectiva: 10 punts.

Forma d’acreditació per a les entitats promotores privades sense ànim de lucre:

Les entitats hauran de presentar una declaració responsable sobre l’obligatorietat, legal o no, de disposar d’un pla d’igualtat, atenent el nombre de persones treballadores, en el sentit que regula la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i hòmens.
Per a les entitats que, pel nombre de persones treballadores, no estan legalment obligats a disposar d’un pla d’igualtat: certificat de la inscripció del pla d’igualtat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball dependent de la Direcció General de Treball del Ministeri de Treball i Economia Social i de les autoritats laborals de les comunitats autònomes o, en el cas que la inscripció del registre es trobe en trà-mit, presentació del pla d’igualtat aprovat i el justificant de la sol·licitud de la inscripció en el registre es-mentat.
Per a les entitats o els centres que, pel nombre de persones treballadores, estan legalment obligades a disposar d’un pla d’igualtat: certificat de la inscripció del pla d’igualtat en el Registre de convenis i acords col·lectius de treball dependent de la Direcció General de Treball del Ministeri de Treball i Economia Social i de les autoritats laborals de les comunitats autònomes. A més, presentaran una certificació oficial de l’autoritat competent de la comunitat autònoma acreditativa de l’atorgament del distintiu o certificat empresarial en matèria d’igualtat corresponent al pla d’igualtat vigent i inscrit, o com a entitat col·laboradora en igualtat d’oportunitats entre dones i hòmens, o qualsevol altre anàleg de caràcter oficial.
Es requerirà la presentació d’una declaració responsable sobre la normativa aplicable que regula el reco-neixement del distintiu o certificat, si no consta en la certificació esmentada.

  • Per a les entitats locals: Disposar d’un pla municipal d’igualtat d’oportunitats extern, per a la ciutadania, en el sentit del que disposa l’article 15 de la Llei orgànica 3/2007: 10 punts. S’acreditarà presentant un certificat del secretari/ària de l’entitat local, pel qual l’entitat local disposa i apli-ca el pla municipal d’igualtat d’oportunitats esmentat.
  • Altres ens públics dependents de l’Administració de la comunitat autònoma: Acredita tindre un certificat o distintiu en vigor de caràcter oficial corresponent al pla d’igualtat aprovat i registrat segons el que establix la disposició addicional sèptima del text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre: 10 punts. S’acreditarà presentant una certificació oficial de l’autoritat competent acreditativa de l’atorgament del distintiu o certificat. Es requerirà la presentació d’una declaració responsable sobre la normativa aplicable que regula el reconeixement del distintiu o certificat, si no consta en la certificació esmentada.

F) Normes de qualitat.
En este apartat es valoraran els certificats que acrediten la gestió de la qualitat en el desenvolupament de la formació i en àrees d’interés per a la millora de l’activitat formativa, amb la puntuació següent:

  • Per acreditar que està en possessió d’un certificat de qualitat en vigor, ISO9001, l’abast del qual incloga expressament l’activitat en matèria d’impartició de formació per a l’ocupació o EFQM (certificat d’excel·lència europea 200 + o superior): 2 punts.
  • Per acreditar que està en possessió de certificat SGSI de seguretat de la informació en vigor (ISO 27001): 1 punt.
  • Per acreditar estar en possessió del certificat ISO 45001 de seguretat i salut laboral: 1 punt. Per acreditar estar en possessió del certificat ISO 14001 del sistema de gestió ambiental: 1 punt. Els certificats ISO han d’estar atorgats per entitats acreditades per l’ENAC (Entitat Nacional d’Acreditació), així mateix, es tindran en compte les certificacions emeses per organismes d’acreditació de qualsevol estat membre de la Unió Europea, sempre que estos organismes s’hagen sotmés amb èxit al sistema d’avaluació que preveu el Reglament (CE) núm. 765/2008, de 9 de juliol, del Parlament Europeu i del Consell. Els certificats hauran d’estar implantats en cada una de les instal·lacions on s’impartisca la formació. Els punts màxims assignats per cada un dels apartats anteriors són acumulatius fins al màxim de 5 punts.

Valoració final del procés d’avaluació en els programes Escoles Taller i el programa Activa Inserta.

Les sol·licituds obtindran una valoració final d’acord amb el quadre resum següent:

Criteris de valoració Puntuació màxima
Criteri 1. EFO i EFOTEC 15
Criteri 2. Experiència en l’oferta formativa dirigida prioritàriament a persones desocupades. 20
Criteri 3. Homogeneïtat dels gastos de personal 10
Criteri 4. Desocupació 10
Criteri 5. Àrees professionals prioritàries 10
Criteri 6. Itineraris formatius 40
Criteri 7. Àmbit territorial i acords/pactes 20
Criteri 8. Inclusió social 10
Criteri 9. Igualtat entre dones i hòmens 10
Criteri 10. Normes de qualitat 5
Valoració total màxima 150

El valor absolut de la puntuació final determinarà l’orde de prioritat d’aprovació de les accions.

En cas d’empat entre dos o més projectes, es resoldrà a favor del projecte que haja obtingut més puntuació en els apartats 8, 9, 7, 1, 2, 4, 6, 10 i 3 per este orde i, si així i tot persistix l’empat, s’atendrà el número d’orde de l’expedient.

Valoració final del procés d’avaluació en el programa Tallers d’Ocupació i el Programa Talent Jove Garantia Juvenil

Les sol·licituds obtindran una valoració final d’acord amb el quadre resum següent:

Criteris de valoració Puntuació màxima
Criteri 1. EFO i EFOTEC 15
Criteri 2. Experiència en l’oferta formativa dirigida prioritàriament a persones desocupades 20
Criteri 3. Homogeneïtat dels gastos de personal 10
Criteri 4. Desocupació 10
Criteri 5. Àrees professionals prioritàries 10
Criteri 6. Itineraris formatius 30
Criteri 7. Àmbit territorial i acords/pactes 20
Criteri 8. Inclusió social 10
Criteri 9. Igualtat entre dones i hòmens 10
Criteri 10. Normes de qualitat 5
Valoració total màxima 140

El valor absolut de la puntuació final determinarà l’orde de prioritat d’aprovació de les accions.

En cas d’empat entre dos o més projectes, es resoldrà a favor del projecte que haja obtingut més puntuació en els criteris 8, 9, 7, 1, 2, 4, 6, 10 i 3 i, si així i tot persistix l’empat, s’atendrà el número d’orde de l’expedient.

Article 14. Resolució

  1. A la vista la proposta de resolució definitiva, la persona titular de la direcció general competent en matèria de formació professional per a l’ocupació dictarà la resolució que siga procedent per delegació del director general de Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació.
  2. El termini per a resoldre i notificar les resolucions no podrà excedir de sis mesos comptats a partir de la publicació de la respectiva convocatòria.
  3. Transcorregut el termini anterior sense que s’haja dictat i notificat cap resolució expressa, s’entendrà desestimada la sol·licitud per silenci administratiu, sense perjuí que subsistisca l’obligació legal de resoldre.
  4. Les resolucions de concessió seran motivades i determinaran, a més de l’objecte, les condicions i la finalitat de la subvenció concedida, la duració dels projectes i la quantia concedida.
  5. A la resolució de concessió s’acompanyarà la designació, per la Prefectura del Servici Territorial de Formació per a l’Ocupació, del personal tècnic d’enllaç que actuarà com a interlocutor entre l’entitat i Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació.
  6. Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació donarà compte al Consell Valencià de Formació Pro-fessional de la relació d’entitats sol·licitants a les quals es concedix la subvenció.
  7. Una vegada recaiga la resolució de concessió, l’entitat beneficiària podrà sol·licitar modificar-la. Esta modificació haurà de fonamentar-se en circumstàncies sobrevingudes que impedisquen l’execució del projecte sota les condicions inicialment establides i formalitzar-se amb caràcter immediat al seu esdeveniment i, en tot cas, abans de la finalització del termini d’execució esmentat. Les sol·licituds de modificació se sotmetran a l’òrgan instructor i les resoldrà l’òrgan concedent de la subvenció. En tot cas, la modificació només es podrà autoritzar si no danya drets de terceres persones i sempre que no supose minoració de la valoració tècnica obtinguda en la sol·licitud de subvenció. L’òrgan concedent haurà de dictar una resolució que accepte o denegue la modificació proposada en el termini d’un mes des de la data en què la sol·licitud s’haja registrat en el registre de l’òrgan competent per a tramitar-la. Una vegada transcorregut el termini esmentat sense que s’haja notificat cap resolució expressa, la sol·licitud es podrà considerar desestimada. Les resolucions podran retrotraure els seus efectes, com a màxim, al moment de la presentació de la sol·licitud de modificació.
  8. Sense perjuí d’això, tota alteració de les condicions que es tenen en compte per a la concessió de la subvenció i, en tot cas, l’obtenció concurrent d’altres aportacions, subvencions o ajudes fora dels casos permesos en la normativa reguladora de la subvenció, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió, tal com establix l’article 19.4 de l’LGS.

CAPÍTOL V.
Selecció de participants

Article 15. Comissió mixta de selecció

  1. La selecció de l’alumnat treballador, així com del personal de direcció, docent i auxiliar administratiu de tots els programes, serà efectuada per una comissió de selecció mixta, que es constituirà per a tal fi amb la participació de representants de l’entitat promotora i de Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació. La persona representant de Labora en la comissió de selecció serà qui la presidisca i tindrà vot de qualitat per al cas d’empat.
  2. D’acord amb les persones proposades per les entitats beneficiàries i el servici territorial competent en matèria de formació professional per a l’ocupació per a formar part de la comissió, la direcció territorial corresponent nomenarà les persones membres de les comissions de selecció.
  3. En la composició de la comissió es procurarà l’adequació als principis de composició i presència equilibrada entre dones i hòmens que establix la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i hòmens.
  4. La comissió de selecció podrà establir o completar les seues normes de funcionament pròpies, d’acord amb el que disposa la legislació vigent en matèria de règim jurídic del sector públic.
  5. La comissió de selecció establirà els criteris per a la realització de la selecció atesos els perfils previstos en els projectes, d’acord amb el que establixen esta orde de bases, les convocatòries corresponents i les instruccions que les despleguen. Es procurarà la màxima adaptabilitat de les persones seleccionades a les especialitats corresponents, considerant, si és el cas, la seua formació prèvia i les circumstàncies particulars de dificultat d’estes. La comissió de selecció estendrà acta de la seua constitució, de la determinació dels criteris de selecció i del procés de selecció, en model normalitzat, que es faran públics per a coneixement de totes les persones interessades.
  6. Les incidències i les al·legacions que es puguen presentar derivades dels processos de selecció seran resoltes per la comissió de selecció. Els acords de la comissió de selecció sobre les al·legacions presentades a l’acta final de la selecció no esgoten la via administrativa i caldrà interposar un recurs d’alçada davant del director territorial que va fer el nomenament de la comissió de selecció.
  7. Finalitzat el procés de selecció, la comissió de selecció prepararà la relació de persones seleccionades, personal directiu, docent i auxiliar administratiu, estendrà acta per duplicat de les actuacions efectuades i traslladarà un exemplar a l’entitat promotora perquè la complisca i un altre a la direcció territorial compe-tent en matèria de formació professional per a l’ocupació.
  8. Qualsevol que siga el sistema de selecció utilitzat, se seguiran els criteris i els procediments que establix Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació per a la cobertura de les ofertes d’ocupació, per la qual cosa no serà aplicable la normativa establida per als procediments de selecció de personal de les diferents administracions públiques, encara que l’entitat promotora siga un organisme públic. El personal seleccionat no es considerarà inclòs en les corresponents plantilles o relacions de llocs de treball, per la qual cosa no caldrà una oferta d’ocupació pública prèvia. Article 16. Selecció de personal directiu, docent i auxiliar administratiu
  9. Per a la selecció del personal de direcció, docent i auxiliar administratiu participant en els projectes la comissió de selecció s’establirà el procediment de selecció que cal seguir i els criteris de baremació dels mèrits, atenent el que establixen estes bases, la convocatòria corresponent i la instrucció que la desplegue sobre les bases del procediment selectiu i barems aplicables, i es considerarà la màxima adequació de la qualificació al lloc de treball oferit com un criteri estratègic i, per tant, prioritari. D’acord amb el que preveu la convocatòria corresponent, s’utilitzarà com a procediments per a la preselecció d’oferta d’ocupació tramitada per l’Espai Labora que corresponga, convocatòria pública o les dos. Per al personal docent, a més dels procediments assenyalats, podrà utilitzar-se com a procediment per a la selecció que esta es realitze mitjançant la incorporació de personal que figure prèviament en les borses d’ocupació de personal expert docent, constituïdes a l’empara del Decret 220/2017, de 29 de desembre, del Consell, pel qual es regula la borsa d’ocupació temporal de personal docent i s’aproven les bases del procediment de selecció i nomenament per a la realització d’accions formatives en les quals participe Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació.
  10. El personal formador seleccionat per als projectes haurà de reunir la titulació, la competència docent, l’experiència i altres requisits previstos en la normativa reguladora dels certificats professionals o en el programa formatiu de les especialitats que s’impartiran en els projectes. En tot cas, sense perjuí del que establixen la normativa reguladora dels certificats professionals o els programes formatius de les especialitats que s’impartiran en els projectes, a més dels requisits establits, les persones candidates hauran de complir els requisits relatius a titulació i formació següents: a) La persona responsable de la direcció del projecte haurà de tindre, almenys, una titulació universitària (es podrà exigir una titulació determinada en els llocs que ho requerisquen). b) El personal docent haurà de tindre la titulació prevista en la normativa reguladora dels certificats professionals o en el programa formatiu de les especialitats que s’impartiran en els projectes. c) Per al personal docent de suport s’exigirà, com a mínim, alguna de les titulacions següents: . Títol de mestre o mestra d’Educació Primària o equivalent. . Persona amb titulació universitària que estiga en possessió del títol de màster que habilita per a l’exercici de les professions de professora o professor d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional i ensenyaments d’idioma o equivalent, o amb un mínim de 300 hores de formació metodològica. . Titulació tècnica superior de Formació Professional o equivalent i estar en possessió del certificat oficial de formació pedagògica i didàctica equivalent expedit per la conselleria competent en matèria d’educació, segons preveu l’Orde 4/2016, d’1 de març, o amb un mínim de 300 hores de formació metodològica. d) Per al personal auxiliar administratiu, s’exigirà com a requisit mínim FP I/cicle de grau mitjà o certificat professional o haver realitzat amb aprofitament especialitat del fitxer d’especialitats del SEPE, tots estos de l’àrea professional d’administració i gestió, pertanyent a la família professional de la mateixa denominació o graduat en Educació Secundària o Graduat Escolar amb experiència en l’ocupació auxiliar administratiu, com a mínim, de 12 mesos.
  11. D’acord amb el que determinen les respectives convocatòries dels programes, la comissió de selecció podrà aprovar, a proposta de l’entitat promotora, la continuïtat de personal contractat anteriorment en altres projectes gestionats per l’entitat beneficiària, inclosos els que hagen adquirit la condició de fixos de plantilla o contractats indefinits de les entitats beneficiàries. En estos supòsits no es farà cap procés de selecció i la comissió de selecció, després de comprovar el compliment dels requisits, procedirà a l’aprovació d’esta proposta.

Article 17. Selecció de l’alumnat treballador

  1. La selecció de l’alumnat treballador serà precedida, en tot cas, de la tramitació d’oferta de servicis formatius per l’Espai Labora corresponent. A l’efecte de garantir el compliment del que preveu l’article 4.4 de la present orde, mitjançant l’aprovació dels barems corresponents per a la selecció de l’alumnat treballador, es prioritzaran les persones que reunisquen les condicions descrites en cada un dels col·lectius d’atenció prioritària, de la Llei d’ocupació 3/2022. Les convocatòries, si és el cas, establiran la manera d’acreditar les condicions esmentades.
  2. L’alumnat treballador haurà d’estar registrat en un servici públic d’ocupació com a sol·licitant d’ocupació i complir els requisits d’edat, situació laboral o de pertinença a un determinat col·lectiu o col·lectius que, si és el cas, s’establisquen en la convocatòria respectiva. També hauran de complir els requisits establits en la normativa aplicable per a formalitzar un contracte de formació en alternança, així com els requisits establits per la normativa reguladora dels certificats professionals o en els programes formatius de les especialitats, per a accedir a la formació que es desenvolupe en els projectes.
  3. Quan les especialitats que preveu el projecte exigisquen una formació específica prèvia de caràcter general o en alguna matèria específica, serà necessari que l’acrediten.
  4. L’alumnat treballador seleccionat haurà de mantindre els requisits de selecció en la data de la seua incorporació al programa.

CAPÍTOL VI.
Desenvolupament de les accions, seguiment, avaluació i certificació

Article 18. Inici dels projectes

  1. Els projectes hauran d’iniciar-se en el termini establit en la convocatòria corresponent.
  2. Abans d’iniciar l’acció formativa, l’entitat beneficiària haurà de comunicar de manera fefaent al personal tècnic de formació la data d’inici, amb indicació de l’horari, el lloc d’impartició, la relació nominal de participants que comencen i del personal docent i tutelar amb l’acreditació en els dos casos de la titulació i requisits exigits per la normativa reguladora dels certificats professionals o pels programes formatius de les especialitats, d’acord amb la formació que s’impartirà i l’acreditació dels permisos necessaris per al desenvolupament d’este.
  3. En el mateix dia d’inici del projecte s’haurà d’informar l’alumnat treballador de les característiques del projecte i de la formació que rebrà i dels seus drets i obligacions. Esta informació s’haurà de facilitar obligatòriament també a l’alumnat que s’hi incorpore posteriorment.
  4. Des de l’inici de l’activitat, l’entitat promotora posarà en pràctica el pla de prevenció de riscos laborals, a fi d’eliminar o reduir els riscos per a la seguretat i la salut de totes les persones treballadores. Per a fer-ho, es programarà com a primera activitat del projecte donar ple coneixement a tot el personal dels riscos laborals que comporta l’execució d’este i del pla de prevenció elaborat.

  5. En el termini de 15 dies des de la data d’inici del projecte es presentarà en la direcció territorial corresponent la documentació següent:

  6. Declaració responsable i/o certificats acreditatius a què es referix l’art. 3r, apartats l i m de la present orde i les que acompanyen el projecte en el cas que no estiguen en vigor les ja aportades.

  7. Memòria justificativa del compliment de la normativa vigent en matèria de seguretat i salut laboral, d’acord amb el que preveu la Llei de prevenció de riscos laborals i l’Estatut dels treballadors. A este efecte, l’entitat beneficiària haurà d’elaborar una avaluació dels llocs de treball que ocuparà l’alumnat treballador en els contractes formatius.
    Així mateix, en esta memòria es justificarà el compliment del que disposa el Reial decret 1627/1997, de 24 d’octubre, sobre condicions mínimes de seguretat i salut en les obres de construcció, quan les activitats entren en àmbit d’esta normativa.

  8. En el cas que els projectes que cal dur a terme impliquen especialitats per a les quals haja sigut necessari un projecte bàsic d’obres o un projecte tècnic complet, l’entitat beneficiària haurà de presentar també un certificat acreditatiu que les obres estaran dirigides pel personal competent en cada cas.

  9. Els documents que s’indiquen en les resolucions aprovatòries corresponents, si és el cas.

  10. La planificació didàctica, la programació didàctica de cada mòdul formatiu i la planificació de l’avaluació de l’aprenentatge segons un model normalitzat.

  11. En supòsit de cofinançament per la Unió Europea, a través de l’FSE+ o qualsevol altre fons europeu, un model normalitzat de “declaració de la persona interessada” firmat per la persona participant, una vegada omplit el formulari informatitzat amb les dades de la persona participant, a l’efecte de recollida d’indicadors d’execució.

Article 19. Control, assistència i supervisió

  1. El seguiment i la supervisió dels projectes estarà a càrrec, al llarg de tota l’acció formativa, del personal tècnic d’enllaç de Labora. L’entitat beneficiària facilitarà el seguiment i el control del desenvolupament dels projectes d’acord amb les instruccions que li seran notificades amb anterioritat a l’inici del curs i comunicarà les incidències que es produïsquen en el desenvolupament de l’actuació subvencionada. El control d’assistència de les persones participants en el projecte es farà de manera electrònica mitjan-çant una aplicació informàtica. L’alumnat, el personal directiu, docent i auxiliar administratiu hauran de registrar la seua presència a l’inici i final de la jornada de cada dia lectiu. Per la seua part i d’acord amb les instruccions que es notificaran abans de l’inici de l’acció formativa, l’entitat beneficiària revisarà i aportarà les llistes de presència corresponents al període del projecte, així com la documentació d’avaluació de l’aprenentatge.
  2. El pla de control que s’aplicarà, d’acord amb el que preveu l’article 165.2.j de la Llei 1/2015, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, a l’efecte de comprovació de la correcta realització de l’activitat, s’instrumenta en un procediment per a l’avaluació, el seguiment i el control de la qualitat de la formació, cosa per la qual el personal tècnic d’enllaç vetlarà pel correcte desenvolupament del projecte i proposarà, si és el cas, les mesures oportunes tendents a garantir el compliment dels objectius del projecte. A estos efectes, realitzarà un mínim de tres visites a cada un dels projectes desenvolupats sobre la base d’esta orde i alçarà una acta del resultat de la visita en el model normalitzat que es facilitarà a este efecte.
  3. Qualsevol modificació sobrevinguda en les condicions d’execució, com ara canvis de calendaris, hora-ris, professorat, etc., d’escàs nivell o abast i sense la consideració d’irregularitat descrita en el punt se-güent, haurà de ser comunicada, a través dels mitjans facilitats per Labora, a la persona titular del servici territorial corresponent competent en matèria de formació professional per a l’ocupació, que podrà, motivadament, no autoritzar el canvi.
  4. Amb un informe previ de la persona titular del servici territorial corresponent, la direcció general competent en matèria de formació per a l’ocupació o la subdirecció general competent en esta matèria, indistintament, podrà procedir a la suspensió cautelar del desenvolupament de l’acció subvencionada quan:

• No estiga en funcionament.
• El personal tècnic docent o l’alumnat no siguen presents en el desenvolupament de l’actuació.
• El personal docent no responga al perfil assenyalat en cada un dels respectius programes formatius, o que haja sigut objecte de valoració.
• L’alumnat es dedique a funcions diferents de les previstes en el projecte.
• El material de consum o els equips/dotacions no es corresponguen amb els descrits en el projecte.
• El nombre de participants assistents siga inferior a la mitat del nombre indicat en la resolució de concessió de la subvenció.
• Concórrega qualsevol altra causa greu que afecte el desenvolupament normal de l’acció subvencionada.

  1. En cas de cofinançament per la Unió Europea a través de l’FSE+ o qualsevol altre fons europeu, les verificacions administratives i in situ estaran a càrrec de l’organisme intermedi, que establirà el procediment adequat per al seu desenvolupament i garantirà que el control, l’assistència i la supervisió del desenvolupament dels projectes s’ajusta a les previsions legals i reglamentàries.
  2. En cas de suspensió definitiva, que dictarà la Direcció General de Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació, s’instrumentaran els mecanismes necessaris per a minimitzar les conseqüències negatives per a l’alumnat. A este efecte, la Direcció General d’Ocupació i Formació facilitarà la continuïtat de la part formativa pendent de ser impartida, que podrà desenvolupar-se en els centres propis de Labora.

Article 20. Avaluació de la qualitat de la docència
Durant la impartició de les accions formatives es recaptarà l’opinió de l’alumnat sobre la docència que està rebent. L’entitat beneficiària facilitarà l’accés del personal tècnic de formació per a realitzar les enquestes de valoració o les proves oportunes i serà informada del contingut i el resultat d’estes.

Article 21. Memòria de finalització dels projectes i certificació de la formació

  1. L’entitat beneficiària de la subvenció haurà d’aportar una memòria en el termini de 10 dies hàbils des de la finalització del projecte o, si és el cas, de cada una de les etapes davant de la direcció territorial corresponent, que inclourà un informe del progrés de l’alumnat que ha seguit el programa i una valoració general i propostes per a la seua millora.
  2. La formació adquirida per l’alumnat serà objecte d’acreditació, mitjançant un certificat d’aprofitament, per part de Labora, amb detall d’hores, àrees o mòduls superats amb avaluació positiva.
  3. Amb una sol·licitud prèvia de la persona interessada s’emetrà, si és el cas, el certificat de professional que corresponga.
  4. Els qui no superen la formació requerida per a l’obtenció d’un certificat professional podran sol·licitar, si és el cas, els certificats de competència de grau B coincidents amb els mòduls professionals superats, que tindran efecte acumulable.
  5. Per al supòsit de cofinançament per UE a través de l’FSE+ o qualsevol altre fons europeu, les entitats beneficiàries, una vegada finalitzats els projectes, hauran d’aportar la documentació que, si és el cas, s’indique en les convocatòries respectives, a l’efecte del control de resultats dels programes per l’organisme intermedi.

CAPÍTOL VII
Procediment de justificació, comprovació i pagament

Article 22. Quantia de la subvenció i costos elegibles

  1. S’entendrà com a gasto subvencionable el que, de manera indubtable, responga a la naturalesa de l’activitat subvencionada, es realitze en el termini que corresponga al període d’execució del programa i s’haja pagat efectivament amb anterioritat a la finalització del període de justificació establit. El cost d’adquisició dels gastos subvencionables no pot ser, en cap cas, superior al valor de mercat.
  2. Les subvencions, per als projectes cofinançats per la Unió Europea a través de l’FSE+ o qualsevol altre fons europeu, es calcularan per a cobrir els diferents gastos i es respectaran, si és el cas, les condicions establides pel Reglament (UE) 2021/1060, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s’establixen les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió, al Fons de Transició Justa i al Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura, així com les normes financeres per a estos fons i per al Fons d’Asil, Migració i Integració, el Fons de Seguretat Interior i l’Instrument de Suport Financer a la Gestió de Fronteres i la Política de Visats; el Reglament (UE) 2021/1057, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s’establix el Fons Social Europeu Plus (FSE+) i pel qual es deroguen el Reglament (UE) núm. 1296/2013 i l’Orde TES/106/2024, de 8 de febrer, per la qual es determinen els gastos subvencionables pel Fons Social Europeu Plus durant el període de programació 2021-2027, o l’orde que puga substituir-la per al pròxim període de programació, o en la normativa aplicable que regule el programa finançat amb fons europeus que cofinancen esta ajuda.
  3. Les subvencions es calcularan per a cobrir els diferents gastos i assoliran els conceptes següents:

A) Mòdul A: inclou els costos salarials següents del personal directiu, docent i auxiliar administratiu que haja sigut seleccionat i contractat per al projecte:
1r. Les retribucions brutes establides en el contracte amb referència al conveni col·lectiu aplicable a l’entitat beneficiària o, si és el cas, en l’Acord marc de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies amb les organitzacions sindicals. S’inclouran en este concepte el salari base, els complements per antiguitat o altres complements salarials derivats de l’activitat subvencionada i les pagues extraordinàries
2n. Les quotes a càrrec de l’entitat ocupadora a la Seguretat Social per tots els conceptes, desocupació, Fons de Garantia Salarial i formació professional. Per al càlcul de l’import subvencionable, haurà de descomptar-se l’import corresponent de les bonificacions i les reduccions que puguen estar associades al pagament d’eixa cotització. També se subvencionaran, si és el cas, les aportacions empresarials a plans de pensions arreplegades en les disposicions legislatives o reglamentàries aplicables o en el conveni col·lectiu corresponent.
No se subvencionaran, en cap cas, les indemnitzacions per defunció i les corresponents a trasllats, suspensions, acomiadaments, cessaments o indemnitzacions per finalització de contracte, gratificacions i compensació per vacacions no gaudides.
Quan siga procedent, s’inclouran també els costos del personal de la plantilla que haja adquirit la condició de fix o contractat indefinit de les entitats beneficiàries.
Podran ser subvencionables els costos corresponents al personal addicional que, si és el cas, substituïsca la persona el contracte de la qual haja quedat suspés per qualsevol de les causes que preveu l’article 45 del text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors.
Per al càlcul d’este mòdul es considera una ràtio d’una persona formadora a jornada completa per a cada deu participants.
L’entitat beneficiària aportarà, d’acord amb les instruccions que se li notificaran abans de l’inici de l’acció formativa, control d’assistència amb informes horaris.

B) El Mòdul B compensarà els gastos de formació i funcionament següents, siguen directes o indirectes:
Seran subvencionables pel seu cost real els següents gastos directes sempre que puga demostrar-se que responen de manera indubtable a la naturalesa de l’activitat subvencionada:

  • Manteniment d’instal·lacions, maquinària i equip.
  • Mitjans didàctics no inventariables, material escolar i de consum per a la formació.
  • Equipament de l’alumnat treballador i personal docent.
  • Gastos de combustibles d’automoció i els necessaris per al funcionament de la maquinària utilitzada en el projecte.
  • Estris i ferramentes necessaris per a desplegar els projectes.
  • Amortització d’instal·lacions, maquinària i equips sempre que el cost es referisca exclusivament al període subvencionable. Per a calcular la quantitat amortitzable cada any s’utilitzaran els coeficients d’amortització i els anys de vida útil del bé, establits en la taula de coeficients anuals d’amortització per la Llei de l’Impost de Societats. En el supòsit de finançament per l’FSE+ els gastos de depreciació dels béns inventariables utilitzats en l’execució del projecte, seran subvencionables sempre que complisquen els criteris definits en l’article 67.2 del Reglament (UE) 2021/1060, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021.
  • Lloguer de maquinària i equips quan no dispose l’entitat promotora dels necessaris per a desplegar el projecte, sempre que no excedisquen el preu de mercat. En el cas de contracte d’arrendament financer seran subvencionables únicament els pagaments abonats per l’entitat arrendatària a l’arrendador amb excepció dels interessos deutors. No seran subvencionables altres costos lligats al contracte d’arrendament, específicament l’exercici de l’opció de compra, al marge de l’arrendador, assegurances i interessos de refinançament.
  • Els gastos financers, d’assessoria jurídica o financera, els gastos notarials i registrals, els gastos pericials, els gastos de garanties bancàries o d’altres institucions financeres seran subvencionables quan siguen exigibles per la normativa estatal, autonòmica o local i necessaris per a l’execució de l’operació.
  • Els gastos d’obertura i manteniment del compte o comptes separats requerits per a l’execució de l’operació.
  • Gastos corresponents a eixides i activitats formatives de l’alumnat treballador i personal formador que els acompanye, sempre que estiguen directament relacionats amb el pla formatiu i que siguen autoritzats prèviament pel personal tècnic de formació. En el cas que les convocatòries respectives prevegen explícitament cofinançament per l’FSE+ o altres fons europeus, no seran subvencionables estos gastos.
  • Recursos de suport per a garantir l’accessibilitat (física, a la informació, cognitiva) als participants amb discapacitat.
  • Altres gastos generals directes de funcionament necessaris per a desplegar el projecte.

Seran subvencionables com a gastos indirectes els que, encara que no es vinculen directament amb l’activitat subvencionada, corresponguen al període en què efectivament es realitza i siguen necessaris per a la seua execució, com ara subministraments d’energia elèctrica, aigua, combustible de calefacció, telèfon, correus, neteja, seguretat, vigilància, material d’oficina, fotocòpies, assegurances i altres gastos corrents de funcionament necessaris per a desplegar el projecte.
Sense perjuí d’això, en el cas que les convocatòries respectives prevegen explícitament cofinançament per l’FSE+ o altres fons europeus, no seran gastos subvencionables els gastos indirectes.

En cap cas seran subvencionables en este mòdul els gastos següents:

  • Gastos d’inversió, com l’adquisició de terrenys, immobles, instal·lacions, vehicles, maquinària, mobiliari o equips, així com infraestructura.
  • Altes de subministraments i de connexió de comunicacions.
  • Els interessos de deute.
  • Els interessos de mora, els recàrrecs i les sancions administratives i penals.
  • Els gastos derivats de procediments judicials.
  • L’IVA o altres impostos indirectes quan estos siguen recuperables conformement a la legislació aplicable.

C) Mòdul C. Inclou les beques en el Programa Escoles Taller i els costos salarials derivats dels contractes de formació en alternança que se subscriguen amb l’alumnat treballador. Així mateix, se subvencionaran les quotes a càrrec de l’entitat ocupadora corresponents a la Seguretat Social, el Fons de Garantia Salarial i Formació Professional establides per a estos contractes en la seua normativa específica.

  1. A l’efecte de determinar la quantia de la subvenció s’establixen els següents mòduls de subvenció: A) Mòdul A. Costos salarials del personal directiu, docent i auxiliar administratiu: 4 € per cada participant i hora. B) Mòdul B. Costos de formació i manteniment: 1,12 € per cada participant i hora. Este mòdul serà de 2,21 € per cada participant i hora durant la primera fase formativa inicial de tres mesos en el programa Escoles Taller. Per a estos mòduls es consideren hores formatives les corresponents a la totalitat de la jornada del projecte. Estos mòduls s’actualitzaran anualment en les convocatòries respectives. Els increments anuals per a anys successius seran del 2 %, a partir de l’exercici 2025, excepte normativa reguladora que determine un increment diferent. C) Mòdul C:
  2. La beca que l’alumnat treballador de les Escoles Taller perceba en la primera fase exclusivament formativa, d’acord amb el que s’establix en l’article 7.4. La percepció de la beca es farà efectiva a través de l’entitat beneficiària i estarà condicionada a l’assistència efectiva de l’alumnat i no es podrà percebre en el cas d’absències injustificades.
  3. Salaris de l’alumnat derivat del contracte de formació en alternança: el 100 % del salari mínim interprofessional anualment establit corresponent a l’any de concessió de la subvenció, incloent-hi la part proporcional de les dos pagues extraordinàries, en concepte de salaris de l’alumnat treballador, sense perjuí de l’obligació de les entitats de fer efectives les retribucions que corresponguen a l’alumnat treballador d’acord amb la normativa laboral aplicable, si és el cas, els possibles increments que es puguen produir en els referits costos salarials seran a càrrec de l’entitat beneficiària.
  4. En cap cas l’import de la subvenció que cobrisca els costos salarials i de Seguretat Social del personal contractat per a l’execució del projecte, podrà superar els costos reals derivats dels contractes que se subscriguen.
  5. A l’efecte del càlcul de la subvenció màxima a concedir, la duració dels projectes de duració de dotze mesos serà equivalent a 1.920 hores. El nombre d’hores indicat és a l’efecte del càlcul de la subvenció i no està vinculat a la jornada i horaris que haja de realitzar l’alumnat treballador d’acord amb la normativa laboral aplicable a la seua relació laboral.

Article 23. Bestretes

  1. Conformement al que s’establix en l’article 34 de l’LGS, podran fer-se pagaments anticipats, que suposaran lliurament de fons amb caràcter previ a la justificació dels gastos, com a finançament necessari per a poder dur a terme les actuacions inherents a la subvenció. Dins dels terminis i amb els límits establits en les convocatòries respectives es podran sol·licitar pagaments anticipats, en la quantia que establisca cada convocatòria amb els límits en la quantia legalment permesa de la subvenció atorgada. Tractant-se d’administracions públiques, d’organismes públics dependents o vinculats a estes i d’entitats sense ànim de lucre que desplegaran programes en l’àmbit de l’ocupació i formació el pagament anticipat no requerirà la constitució de garanties.
  2. Rebuda la sol·licitud d’acompte, la Direcció General de Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació, o l’òrgan en què delegue, podrà transferir als ens promotors el màxim legal previst en la normativa aplicable, de l’import de la subvenció corresponent. Per a este fi, les entitats beneficiàries hauran de disposar d’un compte bancari específic al qual Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació transferirà l’import que corresponga en concepte d’acompte de la subvenció concedida. El compte aportat en el model de domiciliació bancària presentat amb la sol·licitud servirà a l’objecte esmentat.

Article 24. Justificació i pagament de la subvenció

  1. En el termini que s’establisca en les convocatòries de cada programa, que no serà superior a dos mesos, computat des de l’endemà de la finalització dels projectes, es remetran els justificants dels pagaments efectuats amb especificació de l’import corresponent a cada una de les partides subvencionades utilitzant per a això el programa informàtic que per a esta finalitat li facilite Labora; transcorregut este termini sense la presentació de la justificació, que es detalla a continuació, s’aplicarà el que es disposa per a estos casos en l’article 70.3 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol: a) Gastos de personal: S’haurà de presentar el contracte, amb referència al conveni col·lectiu aplicable a l’entitat beneficiària del qual es derive clarament l’objecte d’este acompanyat de: . Les nòmines del període imputat amb el justificant de recepció del personal. . TC1 i TC2 o document que els substituïsca, corresponents amb detall dels gastos de seguretat social, la base de cotització, l’epígraf, el tipus de contracte, el tipus de cotització i la quota resultant. . Model 111 (Retencions i ingressos a compte de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques) del període (mensual o trimestral) justificatiu de l’ingrés de la retenció practicada. . Model 190 (Resum anual de retencions i ingressos a compte). . Escrit explicatiu en el qual es faça constar el nombre d’hores imputades per la persona formadora i el cost d’estes. El cost imputable mensualment a cada acció correspondrà els conceptes següents: . Cost nòmina: Cost salarial + prorrata pagues extres. . Cost Seguretat Social: Quota Seguretat Social empresa.

El cost imputable mensualment a cada acció es realitzarà mitjançant la fórmula següent:

(cost salarial + prorrata pagues extres + cost Seguretat Social empresa) × nre. hores/mes imputades a l’acció
Nre. hores/mes segons contracte o conveni

  • Cost salarial: inclourà el salari base, els complements salarials que preveu l’article 22 per al Mòdul A.

Es considera cost salarial, el salari base i els complements salarials que estiguen fixats en el contracte amb referència al conveni col·lectiu aplicable a l’entitat beneficiària. A falta de conveni col·lectiu de l’entitat, es considerarà cost salarial, el salari base i els complements salarials que corresponguen d’acord amb la normativa laboral aplicable.
S’haurà d’aportar una còpia del conveni col·lectiu aplicable vigent durant el període d’execució de l’acció formativa, que continga les ressenyes del Diari Oficial de la Generalitat Valenciana en el qual es va publicar este i l’última actualització salarial, quan siga procedent.
Quan s’haja valorat el projecte amb puntuació favorable conformement al criteri 3 de l’article 13, es comprovarà que les condicions retributives, d’acord amb els contractes i nòmines presentades, s’ajusten a les condicions establides en l’Acord marc de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies amb les organitzacions sindicals o, si és el cas, en el conveni que millore les condicions establides en l’acord marc esmentat.
Per a calcular el cost de personal, es considerarà com a gasto subvencionable el gasto pagat per l’ocupador derivat de les obligacions laborals adquirides per a l’execució de l’operació.
Els costos de personal seran subvencionables en la mesura que l’ocupador haja incorregut en estos efec-tivament i es justifiquen mitjançant els corresponents mitjans autoritzats acreditatius del gasto i del pa-gament.
En virtut de tot això, es tindran en compte les quanties que perceba el personal contractat pel temps efectiu de treball, incloent-hi les vacacions, els dies de lliure disposició i el temps d’assistència a cursos de formació relacionats amb el lloc de treball quan la formació tinga connexió amb el projecte, en el cas de dedicació parcial a les activitats subvencionades, les vacacions i els dies de lliure disposició s’hauran d’imputar a prorrata entre el temps total treballat i el temps dedicat als projectes.
Els costos de personal que treballen a temps parcial seran subvencionables sempre que es calculen mitjançant un percentatge fix dels costos salarials bruts, d’acord amb un percentatge fix de temps treballat en l’activitat subvencionada al mes, sense que hi haja l’obligació d’establir un sistema independent de registre del temps de treball.
Igualment és subvencionable el gasto corresponent als dies d’absències que no donen lloc a situació d’incapacitat temporal, com ara les absències justificades derivades d’indisposició passatgera o assistència a consulta mèdica, entre altres, igual que els dies de permís que establix l’article 37.3 del text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors sempre que corresponguen a personal que preste efectivament servicis per a l’operació seleccionada.
Així mateix, podran ser subvencionables els costos dels dies d’incapacitat temporal sempre que estiguen pagats per l’ocupador conformement al que dispose la normativa laboral i administrativa aplicable, pels gastos que no haja compensat la Seguretat Social i siguen assumits per l’entitat beneficiària. No es com-putaran els gastos corresponents a absències injustificades.
b) Costos de formació i manteniment: La seua justificació s’efectuarà mitjançant la presentació de factures i altres documents de valor probatori equivalent amb validesa en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa.
c) Salaris de l’alumnat treballador: S’estarà al que s’establix en l’apartat a quant a la seua justificació i condicions.
d) En relació amb els apartats a, b i c, a l’efecte d’acreditar el pagament s’haurà de presentar el pertinent comprovant de transferència o assentament bancari, i quan siga procedent el justificant de recepció firmat per la persona treballadora.
e) No es considerarà gasto subvencionable l’IVA o qualsevol altre impost indirecte, quan siga susceptible de recuperació o compensació per l’entitat beneficiària. A este efecte, quan en les declaracions presentades s’utilitzen regles de prorrata es considerarà que l’entitat ha suportat efectivament com a gasto el percentatge restant de l’última declaració “resum anual” presentada amb anterioritat a la data de justificació de la subvenció.
f) Quan les entitats bancàries realitzen, a petició de l’entitat beneficiària, el pagament mitjançant remeses, s’acreditarà el pagament mitjançant un certificat de l’entitat bancària que haurà d’indicar l’import, el concepte, les dades de la persona proveïdora (nom, cognoms i NIF) i el compte d’abonament.
g) En el cas de les mancomunitats i els pactes territorials per l’ocupació, s’acceptaran els justificants dels membres associats que s’hagen compromés a efectuar la totalitat o part de les activitats subvencionades en nom i per compte de l’entitat beneficiària d’acord amb el que preveu l’article 11.2 de l’LGS.

  1. S’indicaran els criteris de repartiment justos, equitatius i verificables dels costos incorporats a la relació de gastos, esmentada abans, que haurà de contindre suficient nivell de detall perquè els justificants corresponents puguen considerar-se vàlids, d’acord amb la normativa comunitària aplicable.
  2. S’hauran d’aportar, si és el cas, els tres pressupostos que, en aplicació de l’article 31.3 de l’LGS, haja d’haver sol·licitat l’entitat beneficiària.
  3. S’haurà d’aportar la identificació del subcompte d’ingressos en què es comptabilitza la subvenció concedida. Llista de subcomptes de gastos utilitzats per a gestionar la subvenció. En el cas d’entitats subjectes a comptabilitat pública, s’ha d’aportar la identificació en el sistema comptable dels projectes d’ingressos i gastos pels quals s’efectua la comptabilització de la subvenció.
  4. En tot cas la justificació dels gastos subvencionats s’efectuarà conformement al que preveu l’article 30 de l’LGS i la normativa comunitària, si és el cas, i d’acord amb les indicacions que Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació puga proporcionar en cada cas per a justificar que la subvenció concedida s’acomoda a les condicions imposades i a la consecució dels objectius previstos en l’acte de concessió d’esta. L’entitat beneficiària haurà d’aportar un informe econòmic fonamentant que els costos màxims del projecte presentat s’ajusten al valor de mercat relacionat directament amb la modalitat i la formació prevista a impartir. Este informe podrà ser valorat per un equip tècnic de l’òrgan instructor amb la finalitat d’apreciar motivadament si els costos aportats són concordes o no amb els valors de mercat, tal com establix l’article 33 de l’LGS.
  5. A l’efecte del que preveu l’article 73 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei general de subvencions (d’ara en avant, RLGS), haurà de constar en els justificants originals el número d’expedient, la quantia imputada i el percentatge de cofinançament comunitari, si és el cas. Esta dada l’ha d’incorporar l’entitat beneficiària mitjançant estampillat sobre l’original del document.
  6. No podrà realitzar-se el pagament de la subvenció mentres l’entitat beneficiària no estiga al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social; a estos efectes, d’acord amb el que preveu l’article 22.4 de l’RLGS, la presentació de la sol·licitud de subvenció comportarà l’autorització de la sol·licitant perquè l’òrgan concedent obtinga de manera directa l’acreditació de les circumstàncies que preveuen els articles 18 i 19 del reglament esmentat a través de certificats telemàtics, i en este cas la sol·licitant no haurà d’aportar el certificat corresponent. No obstant això, la sol·licitant podrà denegar expressament esta autorització, i aleshores haurà d’aportar els certificats corresponents. Així mateix, per a poder realitzar el pagament de la subvenció l’entitat haurà d’acreditar que no és deutora per resolució de procedència de reintegrament mitjançant la presentació d’una declaració responsable. Igualment, com a requisit previ al cobrament de l’acompte i del principal, l’entitat beneficiària haurà de presentar l’acreditació d’estar al corrent en el compliment de l’obligació de rendició de comptes anuals davant de la Sindicatura de Comptes, de conformitat amb el que disposa l’article 199.4 de la Llei 8/2010, de 23 de juny de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana. A este efecte, cal lliurar l’últim escrit de presentació d’estes amb registre d’entrada.
  7. En el termini de 6 mesos des de la presentació de la documentació justificativa de la subvenció, es dictarà la corresponent resolució de liquidació, que determinarà, si és el cas, la procedència del reintegrament de les quantitats anticipades que no s’hagen aplicat al fi per al qual es va concedir la subvenció, així com els corresponents interessos de demora, si és el cas.

Article 25. Rendiments financers
D’acord amb el que preveu l’article 19.5 de l’LGS, els rendiments financers que es generen pels fons lliurats mitjançant acompte a les entitats beneficiàries hauran d’aplicar-se a la subvenció. En conseqüència, els ingressos derivats per este concepte minoraran en el seu import la quantia total a subvencionar. A estos efectes, l’entitat haurà de presentar una declaració responsable, acompanyada dels corresponents justificants bancaris, en la qual es justifique suficientment la percepció o no de rendiments financers, així com la seua quantia, si és el cas.

Article 26. Causes de minoració i de reintegrament de subvencions

  1. Donarà lloc a l’obligació de reintegrar, totalment o parcialment, les quantitats percebudes, així com l’exigència de l’interés de demora des de la data del pagament de la subvenció fins que s’acorde la procedència del reintegrament d’esta, la concurrència de qualsevol de les circumstàncies que preveu l’article 37 de l’LGS, i qualsevol altre motiu que perjudique el fi últim pel qual la subvenció s’haja concedit.
  2. En els mateixos termes que preveu el paràgraf anterior, serà causa de pèrdua del dret al cobrament de la subvenció i de reintegrament d’esta que la subvenció es destine a realitzar una activitat o a complir una finalitat prohibida en el títol VI de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.
  3. En el cas d’incompliments parcials, es determinarà la quantitat que haja de reintegrar l’entitat beneficiària atenent el principi de proporcionalitat en funció dels costos justificats i les actuacions acreditades, de conformitat amb el que disposa en el número 2 de l’article 37 de l’LGS, en relació amb la lletra n, apartat 3, de l’article 17 d’esta llei.
  4. La falta de comunicació de l’inici de l’activitat en la forma i el termini previstos determinarà la pèrdua del dret al cobrament de la subvenció o al reintegrament de les quantitats percebudes, si és el cas.
  5. La justificació insuficient dels gastos subvencionats determinarà la minoració o el reintegrament, si és el cas.
  6. La falsedat de les dades del compte justificatiu de gasto determinarà la minoració o el reintegrament corresponent, així com l’aplicació de la sanció que, si és el cas, corresponga.
  7. Qualsevol altre motiu que perjudique el fi últim per al qual s’haja concedit la subvenció.
  8. El règim de responsabilitat per reintegrament de les subvencions serà el que establix l’LGS esmentada i la Llei 1/2015, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

En cas de cofinançament de la subvenció per l’FSE+ i de conformitat amb el que disposa l’article 6 de la Llei general de subvencions, el termini de prescripció del reintegrament serà l’establit en l’article 3 del Reglament (CE Euratom) núm. 2988/1995, del Consell, de 18 de desembre de 1995, relatiu a la protecció dels interessos financers de les comunitats europees, que establix que, en els programes plurianuals, el termini de prescripció s’estendrà en tot cas fins al tancament definitiu del programa. A estos efectes, l’article 2.29 del Reglament 2021/1060, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s’establixen les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió, al Fons de Transició Justa i al Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura, així com les normes financeres per a estos fons i per al Fons d’Asil, Migració i Integració, el Fons de Seguretat Interior i l’Instrument de Suport Financer a la Gestió de Fronteres i la Política de Visats, establix que l’últim exercici comptable s’entendrà comprés entre l’1 de juliol de 2029 i el 30 de juny de 2030, i que, conformement a l’article 43, cada autoritat de gestió presentarà a la Comissió un informe final de rendiment del programa a tot tardar el 15 de febrer de 2031.

CAPÍTOL VIII
Control, transparència i protecció de dades

Article 27. Règim sancionador
Si es detecta alguna de les infraccions tipificades en el títol IV de l’LGS, se seguirà el procediment d’acord amb el que establix l’article 67 d’esta llei i el seu reglament de desplegament, i es podran imposar les sancions que establix l’LHPSPIS.

Article 28. Transparència i prevenció del frau

  1. Les entitats públiques hauran de complir les obligacions de transparència que, en virtut de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i la Llei 1/2022, de 13 d’abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana, li corresponen com a entitat pública.
  2. Les entitats privades beneficiàries de la subvenció, hauran de complir les obligacions de publicitat activa que recull el capítol II del títol I de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, quan: a) Perceben durant el període d’un any ajudes o subvencions públiques en una quantia superior a 100.000 euros. b) Perceben durant el període d’un any natural ajudes o subvencions de les entitats públiques de la Comunitat Valenciana que recull l’article 3 de la Llei 1/2022, en una quantia superior a 50.000 euros. Les ajudes o les subvencions percebudes representen almenys el 40 % del total dels ingressos anuals, sempre que arriben com a mínim a la quantitat de 5.000 euros. Igualment, les organitzacions sindicals i les associacions empresarials que desenvolupen l’activitat a la Comunitat Valenciana han de complir les obligacions de publicitat activa que recull el capítol II del títol I de la Llei 19/2013, de 9 de desembre. Totes, en particular, han de publicar la informació en els termes que preveuen els principis generals de l’article 5 de la Llei 19/2013, la informació institucional i organitzativa de l’article 6 i l’econòmica i pressupostària de l’article 8 d’esta. Esta publicació es farà per mitjà de la pàgina web de l’entitat, o bé mitjançant la plataforma TEP-Transparència Entitats Privades, de GVA Oberta, a la qual es pot accedir en https://gvaoberta.gva.es/va/tep. Esta informació s’ha de publicar a partir de l’any següent a aquell en què s’hagen superat els llindars establits, i s’ha de mantindre publicada durant almenys quatre anys naturals.
  3. Les entitats o les persones beneficiàries de subvencions estan obligades a subministrar a Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació, amb un requeriment previ, tota la informació que siga necessària per al compliment, per esta, de les obligacions previstes en la Llei de transparència. Una vegada transcorregut el termini conferit en el requeriment sense que este s’haja atés, podrà acordar, amb advertiment i audiència previs a l’entitat beneficiària, la imposició de multes coercitives en els termes que preveu l’article 5 de la Llei 1/2022.
  4. Els nous conjunts de dades que es generen per la formalització i el desenvolupament de les subvencions atorgades per l’Administració de la Generalitat s’han de disposar, sempre que siga possible, com a conjunt de dades obertes.
  5. Les entitats beneficiàries han de tindre un comportament antifrau i col·laborar amb qualsevol altra administració per a evitar comportaments fraudulents en la societat. En cas que qualsevol persona tinga coneixement de fets que puguen ser constitutius de frau o irregularitat relacionats amb les ajudes previstes en la present orde, podrà posar-los en coneixement a través del canal habilitat a este efecte per l’Oficina Nacional de Coordinació Antifrau i a través del pla de denúncies establit en el pla antifrau de Labora.

Article 29. Protecció de dades de caràcter personal

  1. El tractament de dades personals que es faça en compliment d’esta norma s’haurà d’ajustar al que dispose el règim jurídic europeu i estatal en matèria de protecció de dades de caràcter personal.
  2. Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació serà responsable de les activitats de tractament incloses en la present norma, i garantirà: • L’aplicació dels principis de protecció de dades regulades en l’article 5 del Reglament general de protecció de dades. • El compliment del deure d’informar previst en els articles 13 i 14 del Reglament general de protecció de dades, pel que fa a totes les persones interessades amb dades que siguen objecte de tractament de les activitats regulades en esta orde. • L’adopció de mesures d’índole tècnica i organitzativa que siguen necessàries i apropiades per a garantir un nivell de seguretat adequat al risc, assegurant, en tot cas, la confidencialitat, la seguretat i la integritat de les dades, així com les conduents a fer efectives les garanties, les obligacions i els drets reconeguts en el règim jurídic de protecció de dades. Estes mesures es correspondran amb les que establix l’Esquema Nacional de Seguretat.
  3. Les persones afectades per les diferents activitats de tractament podran exercir els seus drets d’accés, rectificació i supressió de dades, així com de limitació o oposició del tractament, quan siga procedent, davant de la conselleria responsable.
  4. Les comunicacions de dades que es realitzen a conseqüència de la col·laboració entre administracions públiques es faran d’acord amb les normes amb rang de llei aplicables.
  5. Tota la informació relativa als tractaments de dades de caràcter personal previstos en esta norma estarà disponible en el Registre d’activitats de tractament Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació.
  6. En el disseny dels formularis de sol·licitud i aportació documental i en les publicacions (en diaris oficials, portal de transparència, etc.), i altres actes administratius, s’hauran de tindre en compte els principis de protecció de dades, especialment quant al principi de minimització.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Excepció d’aplicació de l’orde als programes finançats pel SEPE
El que disposa la present normativa no serà aplicable als projectes dels programes públics mixtos ocupació-formació que es despleguen a la Comunitat Valenciana, finançats amb càrrec a la reserva estatal de fons que realitza el Servici Públic d’Ocupació Estatal.

Segona. Normativa aplicable
La present orde es dicta a fi de concretar o desplegar en l’àmbit competencial de la Comunitat Valenciana el que preveu la normativa estatal d’aplicació general que es detalla a continuació:

  • El Reial decret 818/2021, de 28 de setembre, pel qual es regulen els programes comuns d’activació per a l’ocupació del Sistema Nacional d’Ocupació.
  • La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que la desplega.
  • En el que es referisca als programes d’ocupació-formació, la Llei 3/2023, de 28 de febrer, d’ocupació; la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l’Ocupació en l’àmbit laboral, i el Reial decret 694//2017, de 3 de juliol, que desplega l’anterior.
  • Quant a la regulació dels certificats professionals, el Reial decret 659/2023, de 18 de juliol, pel qual es desenvolupa l’ordenació del Sistema de Formació Professional.
  • El Reial decret 1529/2012, de 8 de novembre, pel qual es desenvolupa el contracte per a la formació i l’aprenentatge i s’establixen les bases de la Formació Professional Dual, i en el que no s’opose a la regulació del contracte de formació en alternança de l’article 11.2 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut dels Treballadors.
  • La Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
  • La Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.
  • En l’àmbit competencial propi resulta aplicable la Llei 1/2015, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

Tercera. Dispensa de l’obligació de notificació
Les ajudes a la formació que regula esta orde, són compatibles amb el mercat interior, d’acord amb l’article 107, apartat 1, del Tractat de funcionament de la Unió Europea, i queden dispensades de l’obligació de notificació que establix l’article 108, apartat 3, del tractat, i de comunicar d’acord amb el que preveu l’article 3.4 del Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, ja que no reunixen tots els requisits de l’esmentat article 107.1, atés que no suposen cap avantatge econòmic per a una empresa ni falsegen la competència, i no afecten els intercanvis comercials entre els estats membres.

Quarta. No incidència econòmica
L’aprovació d’estes bases no comporta, en si mateixa, obligacions econòmiques en els pressupostos de la Generalitat Valenciana, sense perjuí de les possibles convocatòries que es puguen resoldre de conformitat amb la consignació pressupostària que s’establisca en l’exercici corresponent.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Convocatòries anteriors
La convocatòria i altres incidències en relació amb les ajudes establides a l’empara de les bases aprovades per l’Orde 6/2020, de 7 de desembre, per la qual s’aproven les bases reguladores de la concessió de subvencions del programa mixt d’ocupació-formació Tallers d’Ocupació; l’Orde 9/2022, per la qual s’aproven les bases reguladores del Programa mixt d’ocupació-formació Escoles d’Ocupació Et Formem destinat a persones amb dificultats d’inserció laboral o pertanyents a col·lectius vulnerables, i l’Orde 8/2022, de 15 de setembre, per la qual s’aproven les bases reguladores dels projectes T’Avalem en desplegament del Programa mixt d’ocupació-formació Garantia Juvenil, totes de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, es resoldran de conformitat amb estes.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA

Queden derogades totes les normes de rang igual o inferior en el que contradiguen o s’oposen al que disposa esta orde, i, en particular:

  • L’Orde 6/2020, de 7 de desembre, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’aproven les bases reguladores de la concessió de subvencions del programa mixt d’ocupació-formació Tallers d’Ocupació.
  • L’Orde 9/2022 de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’aproven les bases reguladores del Programa mixt d’ocupació-formació Escoles d’Ocupació Et Formem destinat a persones amb dificultats d’inserció laboral o pertanyents a col·lectius vulnerables.
  • L’Orde 8/2022, de 15 de setembre, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’aproven les bases reguladores dels projectes T’Avalem en desplegament del Programa mixt d’ocupació-formació Garantia Juvenil.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Facultats de la Direcció General de Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació
Es faculta la Direcció General de Labora-Servici Valencià d’Ocupació i Formació per a dictar totes les instruccions i adoptar les mesures que considere oportunes per a l’execució i l’aplicació d’esta orde quan concórreguen circumstàncies degudament motivades que ho aconsellen; quan les esmentades instruccions i mesures tinguen caràcter general, hauran de publicar-se en el DOGV.
Així mateix, se la faculta perquè, mitjançant una resolució que es publicarà en el DOGV, puga, sense necessitat d’obrir un nou termini de presentació de sol·licituds, redistribuir i desafectar els crèdits previstos inicialment, i en el cas que en el pressupost de l’exercici corresponent es produïsquen modificacions del crèdit disponible, incrementar les dotacions econòmiques per a adjudicar ajudes a altres projectes presentats a l’empara de la convocatòria corresponent i que, reunint tots els requisits, inicialment no pogueren ser finançats per insuficiència de crèdit per a això. La resolució d’estos nous projectes exigirà l’informe previ de la respectiva comissió de valoració, i la proposta de l’òrgan instructor.

Segona. Entrada en vigor
La present disposició entrarà en vigor l’endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València,
EL CONSELLER D’EDUCACIÓ, UNIVERSITATS I OCUPACIÓ

Comentaris