Descripció
La revisió curricular dels ensenyaments professionals de Música és necessària, perquè la modificació de la Llei Orgànica 2/2006, d’Educació, per la Llei Orgànica 3/2020, de 29 de desembre, determina que les Administracions educatives revisaran periòdicament els currículums per a adequar-los als avanços del coneixement, així com als canvis i noves exigències del seu àmbit local.
La nova regulació haurà de permetre aconseguir aquests objectius:
- Complementar la formació de l’alumnat per a l’especialització en altres àmbits professionals que puguen tindre aplicacions en l’àmbit musical.
- Formar a professionals que estiguen adaptats als nous canvis socials i laborals.
- Preparar a l'alumnat per a estudis superiors en les distintes especialitats.
- Reduir la càrrega lectiva dels ensenyaments.
- Actualitzar la concreció curricular de les assignatures.
- Definir, pedagògicament, la figura de l’acompanyant i el treball del repertori amb acompanyant.
- Incorporar al currículum aspectes d’ordenació acadèmica que redunden en la millora dels ensenyaments.
Informació adicional
Per a consultar la normativa general i altres aspectes dels ensenyaments artístics, cal adreçar-se al següent lloc web:
https://ceice.gva.es/va/web/ensenanzas-regimen-especial/ensenanzas-de-musica-y-danza
En el Artículo 11, punto 2, se observa que se ha eliminado la asignatura común de Análisis, sustituyéndola por la asignatura de Audición Consciente. Siendo estas unas enseñanzas propedéuticas, con un claro objetivo preparatorio para el ingreso en las Enseñanzas Superiores de Música, parece lógico afirmar que, tanto Análisis como Historia de la Música, deben seguir presentes en los cursos más elevados de nuestras enseñanzas, por cercanía a las pruebas de acceso a las Enseñanzas Superiores de Música, que contienen pruebas específicas de estas materias. De esta manera, el alumnado se encontraría sobradamente preparado para afrontar dicha prueba. Entendemos, pues, que ambas asignaturas significan un todo, y que deben seguir existiendo en los cursos de 5º y 6º, unificadas e interrelacionadas por el currículo.
En cuanto a la nomenclatura de la asignatura, Audición Consciente, no parece la más acertada (¿el resto de asignaturas en las que se desarrolla la práctica auditiva se hacen, por tanto, audiciones “inconscientes”?). Si los objetivos y contenidos de la asignatura van enfocados claramente a desarrollar una Educación Auditiva, parece lógico pensar que el nombre de la asignatura debería ser precisamente este.