Descripció
La revisió curricular dels ensenyaments professionals de Música és necessària, perquè la modificació de la Llei Orgànica 2/2006, d’Educació, per la Llei Orgànica 3/2020, de 29 de desembre, determina que les Administracions educatives revisaran periòdicament els currículums per a adequar-los als avanços del coneixement, així com als canvis i noves exigències del seu àmbit local.
La nova regulació haurà de permetre aconseguir aquests objectius:
- Complementar la formació de l’alumnat per a l’especialització en altres àmbits professionals que puguen tindre aplicacions en l’àmbit musical.
- Formar a professionals que estiguen adaptats als nous canvis socials i laborals.
- Preparar a l'alumnat per a estudis superiors en les distintes especialitats.
- Reduir la càrrega lectiva dels ensenyaments.
- Actualitzar la concreció curricular de les assignatures.
- Definir, pedagògicament, la figura de l’acompanyant i el treball del repertori amb acompanyant.
- Incorporar al currículum aspectes d’ordenació acadèmica que redunden en la millora dels ensenyaments.
Informació adicional
Per a consultar la normativa general i altres aspectes dels ensenyaments artístics, cal adreçar-se al següent lloc web:
https://ceice.gva.es/va/web/ensenanzas-regimen-especial/ensenanzas-de-musica-y-danza
Se ha de especificar qué especialidades docentes estarán acreditadas a impartir las mencionadas asignaturas.
En el Artículo 12, se remite al Anexo IV para observar las distintas atribuciones de las nuevas asignaturas. Sin embargo, muchas de ellas no tienen una atribución directa, y tan solo especifica que hay que “acreditar disponer de las competencias” en dicha materia o contenidos de la misma. Sin embargo, dado que este es un decreto que debe desarrollar el curriculum, deberían incluirse las atribuciones directas del profesorado que va a impartir dichas asignaturas. Así pues, en determinadas asignaturas comunes no se atribuye específicamente quiénes deben impartir estas asignaturas, ni se especifica cómo va a acreditar dando lugar a toda una serie de incógnitas y a un curriculum abierto para estas asignaturas, por lo que Conselleria puede interpretar en un futuro de forma arbitraria dichas atribuciones.
Esto no queda nada claro, hay especialidades que no tienen atribuido un especialista, como la asignatura de Historia de la Música que ni aparece en el listado del Anexo 4, suponiendo un grabe perjuicio para los profesores de esta especialidad que parece denostada en el borrador.
Y cómo Consellería acreditará las competencias de otras asignaturas... demasiadas incógnitas para un decreto ley que será el marco en el cual nos moveremos los próximos años..