Descripció
La beca GV-Talent busca oferir suport financer directe per a ajudar a alleujar la càrrega econòmica de l’estudiantat, i pretén fomentar una cultura d’esforç i superació que enriquirà l’experiència acadèmica. En estes bases s’inclou, com a persones beneficiàries, l’estudiantat que cursa els graus en ensenyances artístiques superiors a la Comunitat Valenciana.
Documentació adicional
Resultados de la consulta
Per a comentar este document has de iniciar sessió o registrar-te. Després selecciona el texte que vols comentar i polsa el botó amb el llapis.
Projecte d’Orde de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, per la qual s’establixen les bases reguladores per a la concessió de les beques gv-talent per a l’excel·lència en el rendiment acadèmic dels estudis universitaris de grau i d’estudis d’ensenyances artístiques superiors de grau.
Preàmbul
CAPÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS
Article 1. Objectiu i àmbit d’aplicació
Article 2. Persones beneficiàries i estudis compresos
Article 3. Naturalesa, quantia de la beca i finançament
Article 4. Criteris d’adjudicació
CAPÍTOL II. REQUISITS DE CARÀCTER GENERAL
Article 5. Requisits generals exigibles
CAPÍTOL III. REQUISITS DE CARÀCTER ECONÒMIC
Article 6. Determinació de la renda computable
Article 7. Membres computables
Article 8. Deduccions
Article 9. Situacions especials
CAPÍTOL IV. REQUISITS DE CARÀCTER ACADÈMIC
Article 10. Sistema de valoració
Article 11. Càlcul de la nota mitjana
Article 12. Requisits acadèmics generals
CAPÍTOL V. REGLES DE PROCEDIMENT
Article 13. Model de sol·licitud
Article 14. Termini de presentació de les sol·licituds
Article 15. Comissió de valoració
Article 16. Instrucció del procediment i proposta de resolució
Article 17. Resolució
CAPÍTOL VI. PAGAMENT I JUSTIFICACIÓ DE LA SUBVENCIÓ
Article 18. Pagament i justificació de la subvenció
Article 19. Obligacions de les persones beneficiàries
Article 20. Circumstàncies que donen lloc a la modificació de la resolució
Article 21. Mètode de comprovació i pla de control
Article 22. Responsabilitat i règim sancionador
Article 23. Incompatibilitats
Article 24. Dades de caràcter personal
Disposició addicional
Única. Incidència pressupostària
Disposició final
Única. Entrada en vigor
Amb l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Generalitat Valenciana va assumir la competència plena per a la regulació i l’administració de l’ensenyança en tota l’extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, sense perjuí del que disposen l’article 27 de la Constitució i les lleis orgàniques que el despleguen, i de conformitat amb la competència exclusiva de l’Estat per a regular les normes bàsiques per a desenvolupar el dret a l’educació. Tal com establix el Decret 40/2002, de 5 de març, del Govern Valencià, de mesures de suport als estudiants universitaris de la Comunitat Valenciana, la Generalitat Valenciana facilitarà l’accés als estudis superiors mitjançant una política específica de beques i ajudes.
La Generalitat Valenciana, en l’àmbit de les seues competències, ha oferit durant anys un sistema de premis universitaris d’excel·lència quan s’ha completat el grau, que reconeixen assoliments acumulats durant tot el període universitari. No obstant això, el Consell actual ha decidit fer un pas avant i pretén millorar l’experiència de l’estudiantat introduint la beca GV‑Talent.
La beca GV-Talent busca oferir suport financer directe, per a ajudar a alleujar la càrrega econòmica de l’estudiantat, i pretén fomentar una cultura d’esforç i superació que enriquirà l’experiència acadèmica. En estes bases s’inclou, com a persones beneficiàries, l’estudiantat que cursa els graus en ensenyances artístiques superiors a la Comunitat Valenciana.
El present procediment es tramita en règim de concurrència competitiva. Pel que fa als requisits acadèmics exigits, d’una banda, l’alumnat sol·licitant haurà de tindre aprovades totes les assignatures del curs per al qual sol·licita la beca, així com les dels cursos anteriors. A més, s’establixen uns intervals de nota mitjana mínima, en cada branca de coneixement, per a l’obtenció de la beca.
Finalment, la tramitació es realitzarà per mitjans electrònics, atés que el col·lectiu al qual va dirigit són els estudiants universitaris que, per les característiques que tenen, sembla raonable que tinguen garantida la capacitat tècnica per a l’accés als procediments i les habilitats necessaris per a la comunicació a través de mitjans electrònics.
Atés el caràcter de les beques que regula esta orde, que estan dirigides a un col·lectiu que no exercix activitat econòmica, estes subvencions, per la naturalesa mateixa de les persones beneficiàries a les quals es destinen, queden excloses de l’aplicació del principi d’incompatibilitat amb el mercat interior formulat en l’article 107 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, i, per tant, no és obligatori notificar-les a la Comissió Europea.
En el procés d’elaboració d’esta orde, segons el que disposa l’article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, relatiu a les bases reguladores de la concessió de subvencions, ha emés un informe la… Així mateix, s’ha oït el Consell Interuniversitari Valencià d’Estudiants en la reunió celebrada el 13 de novembre de 2023 i s’ha informat el Consell Valencià d’Universitats i de Formació Superior en la reunió d’11 de març de 2024.
Esta orde estarà inclosa en el Pla estratègic de subvencions 2024-2027 de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació i s’adequa als principis de bona regulació previstos en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques —principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència—. Quant als principis de necessitat i eficàcia, esta orde de bases busca normalitzar la línia de subvenció per a potenciar la formació i el desenvolupament dels estudiants universitaris i d’ensenyances artístiques superiors. Pel que fa al principi de proporcionalitat, esta orde conté la regulació imprescindible per a atendre la necessitat de desplegament del marc normatiu en què s’inserix. Així mateix, l’orde de bases complix el principi de seguretat jurídica, ja que es planteja de manera coherent en relació amb el marc jurídic nacional, autonòmic i de la Unió Europea. Quant al principi de transparència, en l’elaboració de la norma s’han seguit els diferents tràmits propis de la participació pública, és a dir, consulta pública i tràmits d’audiència i informació públiques i, a més, es complix la normativa referida a la publicitat activa del procediment. El principi d’eficiència ha buscat reduir al mínim les càrregues administratives i potenciar els mitjans electrònics per a presentar i tramitar sol·licituds.
Per tot això, a proposta de la persona titular de la direcció general competent en matèria d’universitats, de conformitat amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i fent ús de les atribucions conferides per l’article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, així com el Decret 136/2023, de 10 d’agost, del Consell, d’aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, i dels articles 160.2 i 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions,
És objecte d’esta orde aprovar les bases reguladores per les quals han de regir-se les convocatòries de beques GV-Talent per a l’excel·lència en el rendiment acadèmic de l’estudiantat que cursa estudis universitaris en les universitats que integren el sistema universitari valencià o centres adscrits a estes, així com en els centres d’ensenyances artístiques superiors que formen part de l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana (ISEACV) o centres autoritzats adscrits administrativament a estos.
a) Ensenyances universitàries adaptades a l’Espai Europeu d’Educació Superior conduents a títols oficials de grau, en alguna de les universitats del sistema universitari valencià.
b) Títols de grau en ensenyances artístiques superiors en els centres superiors d’ensenyances artístiques de la Comunitat Valenciana.
Se’n podran excloure estudis determinats en el cas que la titulació no complisca un nombre mínim d’estudiantat matriculat per curs i per titulació, que s’establirà en la convocatòria corresponent.
No s’inclou en estes bases l’últim curs que done accés a la titulació de grau.
No s’inclouen en estes bases reguladores els graus obtinguts a partir de procediments d’adaptació de títols de llicenciat/ada, enginyer/a, arquitecte/a, diplomat/ada, mestre/a, enginyer/a tècnic/a i arquitecte/a tècnic/a.
L’import de la beca per persona beneficiària serà de fins a 2.000 euros i es determinarà en la convocatòria corresponent.
La subvenció regulada en esta orde de bases es finançarà amb càrrec als crèdits previstos anualment en la Llei de pressupostos de la Generalitat. Per a cada exercici pressupostari es convocaran les ajudes incloses en els pressupostos de la Generalitat amb càrrec a l’aplicació i el programa pressupostari que s’indique en la convocatòria corresponent.
Les beques s’atorgaran a l’estudiantat sol·licitant amb la millor nota mitjana dels estudis compresos que s’establisquen en la convocatòria corresponent i que complisca la resta dels requisits establits.
A fi de tindre en compte les titulacions amb un nombre d’estudiants més alt, es podran afegir beques addicionals sobre la base del nombre d’estudiants matriculats en cada titulació. Este nombre de beques es determinarà en la convocatòria corresponent.
Les beques es concediran d’acord amb la nota mitjana obtinguda per les persones proposades per a la concessió. En cas d’igualtat en la puntuació, es resoldrà l’empat tenint en compte el nombre més alt de matrícules d’honor, i si es manté la igualtat amb el nombre d’excel·lents i notables, i si persistix l’empat, resultarà premiat l’expedient de la persona aspirant amb menys ingressos i, si persistix l’empat, s’adjudicarà al sexe infrarepresentat en la titulació en què estiga matriculat.
El procediment per a la concessió de les subvencions es tramitarà en règim de concurrència competitiva, segons l’article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
Per a la concessió d’esta beca, s’hauran de complir els requisits següents:
Tindre la nacionalitat espanyola o la d’un estat membre de la Unió Europea. En el cas de ciutadans de la Unió o dels seus familiars, beneficiaris dels drets de lliure circulació i residència, es requerirà que tinguen la condició de residents permanents o que acrediten treballar per compte propi o d’altri. Tindran la consideració de “familiars” el cònjuge o la parella legal, així com els ascendents directes a càrrec i els descendents directes a càrrec de menys de 21 anys. En el cas de persones estrangeres no comunitàries, s’aplicarà el que disposa la normativa sobre drets i llibertats de les persones estrangeres a Espanya i la seua integració social. Estos requisits hauran de reunir-se en el termini indicat en la convocatòria corresponent.
Cursar estudis conduents a l’obtenció de títols universitaris oficials als quals fa referència l’article 2 d’estes bases reguladores, en universitats que componen el sistema universitari valencià o centres adscrits a estes, així com en els centres d’ensenyances artístiques superiors que formen part de l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana (ISEACV) o centres autoritzats adscrits administrativament a estos.
No estar en possessió o no reunir els requisits legals per a l’obtenció d’un títol del mateix nivell o superior al corresponent al dels estudis per als quals se sol·licita la beca.
Acreditar la residència administrativa en algun municipi de la Comunitat Valenciana, mitjançant el certificat d’empadronament, en la data que determine la convocatòria corresponent.
Reunir els requisits econòmics i acadèmics que establixen estes bases reguladores.
La renda familiar a l’efecte d’esta beca s’obtindrà per agregació de les rendes de cada un dels membres computables de la família, corresponent a l’exercici establit en cada convocatòria, calculada segons s’indica en els paràgrafs següents i de conformitat amb la normativa reguladora de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
Per a determinar la renda dels membres computables que presenten la declaració per l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, es procedirà de la manera següent:
a) Se sumarà la base imposable general amb la base imposable de l’estalvi. Del resultat de la suma es podran excloure tots els saldos nets negatius de guanys i pèrdues patrimonials i el saldo net negatiu de rendiments del capital mobiliari a integrar en la base imposable de l’estalvi, corresponents a exercicis anteriors.
b) D’este resultat es restarà la quota resultant de l’autoliquidació.
Per al càlcul de la renda familiar a l’efecte d’esta beca, són membres computables de la família: els progenitors i, si és el cas, la tutora, el tutor o la persona encarregada de la guarda i protecció del menor, que tindran la consideració de sustentadors principals de la família. També seran membres computables la persona sol·licitant i, si és el cas, les germanes i germans solters/eres de menys de 25 anys, o els de més edat quan es tracte de persones amb discapacitat, així com els menors en règim d’acolliment permanent o de guarda amb finalitats d’adopció i els ascendents dels pares que justifiquen la seua residència en el mateix domicili que els anteriors. Per a ser considerat membre computable, haurà de constar la convivència en el domicili familiar el 31 de desembre de l’exercici establit en cada convocatòria.
En el cas de divorci o separació legal dels progenitors, s’haurà d’acreditar el règim de custòdia.
2.1. Quan el règim de custòdia dels fills i filles siga el de custòdia compartida, es consideraran membres computables la persona sol·licitant, els progenitors de la persona sol·licitant de la beca, que tindran la consideració de sustentadors principals de la família i, si és el cas, els fills i filles comuns de menys de 25 anys, o els de més edat quan es tracte de persones amb discapacitat, així com els menors en règim d’acolliment permanent o de guarda amb finalitats d’adopció i els ascendents dels pares que justifiquen la seua residència en el mateix domicili que els anteriors. Esta consideració es mantindrà també en el cas que el sol·licitant haja arribat a la majoria d’edat, sempre que no hi haja indicis justificatius que la situació s’ha modificat.
2.2. En el cas que no hi haja custòdia compartida, es consideraran membres computables la persona sol·licitant i la persona que es considere sustentador principal de la família que convisca amb la persona sol·licitant. Es consideren membres computables també, si és el cas, les germanes i germans solters/eres de menys de 25 anys, i els de més edat quan es tracte de persones amb discapacitat, així com els menors en règim d’acolliment permanent o de guarda amb finalitats d’adopció i els ascendents dels pares que justifiquen la seua residència en el mateix domicili que els anteriors.
També tindrà la consideració de membre computable i sustentador principal el nou cònjuge, parella, registrada o no, o la persona unida per una relació anàloga, les rendes i el patrimoni del qual s’inclouran dins del còmput de la renda i el patrimoni familiar. En estos casos, es consideren membres computables les filles i fills solters/eres de menys de 25 anys o els de més edat, quan es tracte de persones amb discapacitat i els ascendents del nou cònjuge, parella, registrada o no, o la persona unida per una relació anàloga que justifique la seua residència en el mateix domicili.
Així mateix, tindrà la consideració de membre computable la persona amb ingressos propis que, a la data referida, convisca en el domicili amb el sol·licitant quan no hi haja relació de parentiu i no es puga justificar un lloguer de pis compartit.
Així mateix, tindrà la consideració de membre computable la persona amb ingressos propis que, a la data referida, convisca en el domicili amb la persona sol·licitant quan no hi haja relació de parentiu i no es puga justificar un lloguer de pis compartit.
També es consideren membres computables les filles i fills solters/eres de menys de 25 anys o els de més edat, quan es tracte de persones amb discapacitat, així com els menors en règim d’acolliment permanent o de guarda amb finalitats d’adopció que convisquen en el mateix domicili.
En els casos en què la persona sol·licitant al·legue independència familiar i econòmica, amb l’estat civil que siga, haurà d’acreditar fefaentment que compta amb mitjans econòmics propis suficients que permeten esta independència, així com la titularitat o el lloguer del domicili habitual. En cas contrari, i sempre que els ingressos acreditats resulten inferiors als gastos suportats en concepte de vivenda i altres gastos considerats indispensables, s’entendrà no provada la independència, per la qual cosa, per al càlcul de la renda i patrimoni familiar a l’efecte de beca, es computaran els ingressos corresponents als membres computables de la família a què es referixen els apartats 1 i 2 d’este article. En este supòsit, se li podrà requerir la documentació necessària per a determinar esta circumstància.
Calculada la renda familiar segons el que s’establix en els articles anteriors, s’efectuaran deduccions pels conceptes següents:
Aportació d’ingressos per membres computables diferents de les persones sustentadores principals.
Pertinença de la persona sol·licitant a famílies nombrosa o monoparental de categoria general o de categoria especial.
Existència d’algun germà/ana o la mateixa persona sol·licitant afectada per una discapacitat, qualificada legalment.
Orfandat absoluta de la persona sol·licitant.
Les quanties o els percentatges de deducció es determinaran en la convocatòria corresponent.
Quan els ingressos que hagen d’acreditar-se procedisquen d’un país estranger, la comissió de valoració podrà requerir a la persona sol·licitant que aporte la documentació que es considere necessària a este efecte. El càlcul del contravalor en euros d’estos ingressos es farà aplicant el tipus oficial que done un resultat inferior i que haja tingut la moneda respectiva el primer dia hàbil de l’exercici que determine la convocatòria.
Quan els ingressos que hagen d’acreditar-se procedisquen de la Comunitat Foral de Navarra o del País Basc, la comissió de valoració podrà requerir a la persona sol·licitant que aporte la documentació que considere necessària a estos efectes.
Per a ser persona beneficiària d’esta beca es valorarà l’expedient acadèmic de l’estudiantat durant el curs acadèmic que estipule la convocatòria corresponent, tenint en compte la nota mitjana que tinga.
Podrà ser persona beneficiària la que obtinga la màxima puntuació d’entre tot l’estudiantat del curs i el grau corresponent que haja sol·licitat la beca en la convocatòria corresponent.
La nota mitjana mínima per a ser persona beneficiària d’esta beca s’establirà en la convocatòria corresponent. En tot cas, esta nota mitjana es trobarà entre els intervals següents:
Branca o àrea de coneixement / Interval nota mitjana
Arts i Humanitats: Entre 9 punts i 10 punts
Ciències: Entre 8,5 punts i 10 punts
Ciències Socials i Jurídiques: Entre 9 punts i 10 punts
Ciències de la Salut: Entre 8,5 punts i 10 punts
Enginyeria i Arquitectura: Entre 8,5 punts i 10 punts
a) La nota mitjana requerida serà la qualificació numèrica obtinguda en l’escala de 0 a 10 en el curs anterior o l’últim realitzat, incloent-hi, si és el cas, els complements formatius cursats.
b) Quan no hi haja qualificacions numèriques, les qualificacions obtingudes es computaran segons el barem següent:
Matrícula d’honor = 10 punts
Notable = 7,5 punts
Aprovat o apte = 5,5 punts
Suspens o no apte = 2,5 punts
No presentat = 2,5 punts
c) Quan es tracte de plans d’estudis organitzats per crèdits, la puntuació de cada assignatura es ponderarà en funció del nombre de crèdits que la integren, d’acord amb la fórmula següent:
V = P × NCa / NCt
V = valor que resulta de la ponderació de la nota obtinguda en cada assignatura.
P = puntuació de cada assignatura segons el barem establit en este punt.
Nca = nombre de crèdits que integren l’assignatura.
NCt = nombre de crèdits cursats i que tenen la consideració de computables en estes bases reguladores.
Els valors resultants d’aplicar esta fórmula se sumaran i el resultat serà la nota mitjana final.
Les assignatures i els crèdits reconeguts, convalidats, adaptats, transferits i superats mitjançant l’avaluació per currículum no es tindran en compte per al càlcul de la nota mitjana.
Les qualificacions de les assignatures superades en condició de mobilitat es tindran en compte per al càlcul de la nota mitjana.
Les pràctiques externes curriculars es comptabilitzaran com a assignatures amb els crèdits que tinguen assignats i amb la qualificació obtinguda per l’estudiant.
Per a tindre dret a les beques que es convoquen d’acord amb el que establixen estes bases reguladores, les persones sol·licitants hauran d’estar matriculades almenys de 60 crèdits en el curs de la convocatòria corresponent.
Per als casos en què es cursen dobles titulacions hauran de matricular-se, com a mínim, de tots els crèdits que integren el curs complet d’eixa doble titulació conforme al pla d’estudis establit.
En el cas de matricular-se d’un nombre superior de crèdits, tots es tindran en compte per a la valoració del rendiment acadèmic. Únicament podrà estar matriculat d’un nombre inferior de crèdits en els casos en què, en virtut de la normativa pròpia de la universitat, resulte limitat el nombre de crèdits per a tot el curs.
En cap cas entraran a formar part del mínim de crèdits matriculats al qual es referix l’apartat anterior els crèdits corresponents a diferents especialitats ni les assignatures o els crèdits convalidats, adaptats, reconeguts, transferits i superats mitjançant l’avaluació per currículum.
Sense perjuí del que s’ha dit anteriorment, la comissió de valoració podrà considerar excepcions en els casos d’estudiants que s’han adaptat a un pla nou d’estudis de grau per extinció del pla d’estudis de grau que cursaven.
Les persones sol·licitants hauran d’haver superat, l’any acadèmic establit en la convocatòria corresponent, la totalitat dels crèdits establits per al curs pels plans d’estudi en les convocatòries úniques. A més, hauran d’haver superat la totalitat de les assignatures dels cursos anteriors.
La tramitació i la presentació de la sol·licitud es realitzarà únicament per mitjans electrònics en la plataforma de tramitació de la Generalitat Valenciana.
Amb la presentació de la sol·licitud, la persona sol·licitant declara baix la responsabilitat solidària el següent:
Que accepten les bases de la convocatòria per a la qual sol·liciten la beca.
Que totes les dades incorporades a la sol·licitud s’ajusten a la realitat.
Que queden assabentats que la inexactitud en les circumstàncies declarades donarà lloc a la denegació o la revocació de la beca i el reintegrament de l’import.
Que tenen coneixement de la incompatibilitat d’estes beques amb qualsevol altra ajuda o beca per a la mateixa activitat o una similar.
Que la persona sol·licitant no està incursa en cap de les circumstàncies que arrepleguen l’article 13 i l’apartat 5 de l’article 34 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
La persona sol·licitant podrà atorgar este consentiment per a consultar a les administracions corresponents les dades relatives al compliment de les obligacions tributàries amb l’Administració de l’Estat, amb l’Administració de la Generalitat i amb la Seguretat Social.
L’autorització dels membres computables de la unitat familiar s’efectuarà consignant en la sol·licitud, a més del número, l’IDESP o IXESP del NIF o NIE i/o la data de caducitat del document de tots els membres de la unitat familiar, tal com establix la disposició addicional trenta-quatrena de la Llei orgànica 2/2006, de 3 d’agost, d’educació.
En el cas de no atorgar el consentiment, la persona sol·licitant haurà de remetre a la direcció general competent en matèria d’universitats la documentació que es determine en la convocatòria corresponent.
El termini de presentació de sol·licituds serà el que establix la convocatòria corresponent, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
a) Presidència: la persona que exercisca la subdirecció general competent en matèria d’universitats.
b) Vocals: tres funcionaris/àries de la direcció general que tinga la competència en matèria d’universitats, designats per la persona que exercisca la subdirecció general competent en matèria d’universitats.
c) Secretària/secretari: la persona que exercisca la direcció del servici que gestione estes ajudes o, en defecte d’això, un/a funcionari/ària que designe la persona titular de la direcció general amb competències en matèria d’universitats.
De les reunions que realitze esta comissió de valoració s’estendrà una acta i es remetrà a l’instructor.
El funcionament d’este òrgan s’ajustarà al que disposen les normes que conté, a este efecte, la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, i al que disposa la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
La comissió de valoració podrà requerir els documents i els informes complementaris que es consideren necessaris per a tindre un coneixement adequat de les circumstàncies peculiars de cada cas, a l’efecte de garantir la inversió correcta dels recursos pressupostaris destinats a beques.
La comissió de valoració estudiarà i comprovarà les sol·licituds i elevarà a l’instructor la relació tant de beneficiaris d’estes beques que proposa, acompanyada d’un resum econòmic que permeta conéixer quin és l’import global de les beques que es proposa concedir, com de les sol·licituds denegades, amb la indicació del motiu de la denegació.
La instrucció del procediment correspon a la persona titular de la direcció general amb competències en matèria d’universitats que elaborarà la proposta de concessió i donarà trasllat d’esta a l’òrgan competent per a resoldre.
La persona titular de la direcció general amb competències en matèria d’universitats, a la vista de la proposta de l’instructor, resoldrà motivadament el procediment de concessió i denegació de les beques, per delegació de la persona titular de la conselleria competent en matèria d’universitats, i ordenarà la publicació de les relacions de les persones sol·licitants a les quals es concedix o es denega la beca en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Així mateix, la relació de sol·licituds de beca estimades i desestimades es publicarà en la pàgina web de la conselleria que exercisca les competències en matèria d’universitats, que s’indicarà en la convocatòria corresponent. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució corresponent serà de sis mesos, a comptar de l’endemà de la publicació de la convocatòria.
Tenint en compte que estes beques es concedixen en atenció a la concurrència d’una situació determinada, no requeriran una altra justificació que l’acreditació d’esta davant de l’òrgan competent per a la instrucció del procediment. L’import de la beca serà transferit a les universitats que componen el sistema universitari valencià i als centres adscrits a l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana.
L’import de la subvenció es determinarà d’acord amb el que disposa l’article 3 d’estes bases reguladores, una vegada la persona titular de la direcció general amb competència en matèria d’universitats resolga motivadament el procediment de concessió i denegació de les beques, tenint en compte el que disposa l’article 4 d’estes bases reguladores.
Les universitats i els centres d’ensenyances artístiques superiors de la Comunitat Valenciana, actuant com a entitats col·laboradores, entregaran i distribuiran l’import de les beques amb la quantitat que els entregue la hisenda pública, d’acord amb el que disposen els articles del 12 al 16 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en la quantia determinada per la resolució d’adjudicació, que correspondrà a la totalitat de persones beneficiàries de beques de cada universitat i centre d’ensenyances artístiques superiors. Les entitats col·laboradores hauran de transferir els fons rebuts en el termini màxim d’un mes des de la recepció d’estos.
Les entitats col·laboradores, en el termini màxim de dos mesos des de la recepció dels fons, hauran de justificar mitjançant una certificació detallada l’aplicació dels fons percebuts.
Són obligacions de les persones beneficiàries d’estes beques les següents:
Complir els requisits i les condicions establides per a la concessió i el gaudi de la beca.
Cooperar amb l’Administració en les actuacions de comprovació que siga necessari per a verificar, si és el cas, el compliment i l’efectivitat de les condicions o els determinants de la concessió de la beca.
Declarar estar en possessió o en condicions legals d’obtindre un títol acadèmic del mateix nivell d’estudis o superior que el nivell per al qual se sol·licita la beca.
Comunicar a l’entitat concedent l’obtenció de subvencions o beques per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o ens públic o privat nacional o internacional.
Posar en coneixement de l’entitat concedent l’anul·lació de matrícula, així com qualsevol alteració de les condicions considerades per a la concessió de la beca.
Reintegrar els fons percebuts en els casos que preveu la normativa vigent.
Així mateix, donarà lloc a la pèrdua del dret al cobrament de la subvenció i de reintegrament d’esta que la subvenció es destine a realitzar una activitat o a complir una finalitat prohibida en el títol VI de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.
Les quantitats que calga reintegrar tindran la consideració d’ingressos de dret públic, i resultarà aplicable el que disposen els articles 36 i següents de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
El procediment per al reintegrament de les subvencions serà igualment l’establit pels articles 41 i següents de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i pel capítol VII del títol IV de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.
La comprovació administrativa de la justificació documental de la subvenció concedida es realitzarà mitjançant la revisió de la documentació que s’ha establit a este efecte en les presents bases com d’aportació preceptiva per les persones beneficiàries, per a pagar la beca.
La comprovació material de la realització efectiva de l’activitat, l’existència de la condició o el compliment de la finalitat es durà a terme d’acord amb el pla de control aprovat mitjançant una resolució de la direcció general competent en matèria d’universitats, elaborat en els termes que establix l’article 169.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i que es trobarà publicat en la pàgina web de la Conselleria: https://ceice.gva.es/va/web/universidad/pla-control-subvencions.
Les persones beneficiàries de les beques quedaran sotmeses a les responsabilitats i el règim sancionador que regulen els capítols I i II del títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el capítol IV del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
El gaudi de la beca és incompatible amb la percepció de qualsevol altra subvenció, ajuda, ingrés o recurs per a la mateixa finalitat, procedent de qualsevol administració o ens públic o privat, nacional, de la Unió Europea o d’organismes internacionals.
No es consideraran incompatibles les beques d’estes bases reguladores amb les beques següents:
Beques Manuela Solís per a la realització d’estudis universitaris en les universitats que integren el sistema universitari valencià i d’estudis d’ensenyances artístiques superiors.
Beques concedides a l’empara del Reial decret 1721/2007, de 21 de desembre, pel qual s’establix el règim de les beques i les ajudes a l’estudi personalitzades.
Beques-col·laboració convocades pel departament ministerial competent en la matèria.
Ajudes i beques ERASMUS + i altres de naturalesa anàloga.
El tractament de dades personals que es faça en compliment d’esta norma s’haurà d’ajustar al que dispose el règim jurídic europeu i estatal en matèria de protecció de dades de caràcter personal.
La conselleria competent en matèria d’universitats serà responsable de les activitats de tractament contingudes en esta norma, i garantirà:
a) L’aplicació dels principis de protecció de dades regulades en l’article 5 del Reglament general de protecció de dades.
b) El compliment del deure d’informar previst en els articles 13 i 14 del Reglament general de protecció de dades, pel que fa a totes les persones interessades amb dades que siguen objecte de tractament de les activitats regulades en esta orde.
c) L’adopció de mesures d’índole tècnica i organitzativa que siguen necessàries i apropiades per a garantir un nivell de seguretat adequat al risc, que assegure, en tot cas, la confidencialitat, la seguretat i la integritat de les dades, així com les conduents a fer efectives les garanties, les obligacions i els drets reconeguts en el règim jurídic de protecció de dades. Estes mesures es correspondran amb les que establix l’Esquema Nacional de Seguretat.
Les persones afectades per les diferents activitats de tractament podran exercir els seus drets d’accés, rectificació i supressió de dades, així com de limitació o oposició del tractament, quan siga procedent, davant de la conselleria responsable.
Les comunicacions de dades que es realitzen a conseqüència de la col·laboració entre administracions públiques es faran d’acord amb les normes amb rang de llei aplicables.
Tota la informació relativa als tractaments de dades de caràcter personal previstos en esta norma es trobaran disponibles en el Registre d’activitats de tractament de la conselleria responsable.
En el disseny dels formularis de sol·licitud i aportació documental i en les publicacions (en diaris oficials, portal de transparència, etc.), i altres actes administratius, s’hauran de tindre en compte els principis de protecció de dades, especialment quant al principi de minimització.
En les consultes, per part de l’administració competent en este procediment, de dades personals que estiguen en poder de les administracions públiques, s’actuarà de conformitat amb el règim següent:
a) En el cas de consultes de dades que requerisquen autorització de la persona interessada, esta s’atorgarà, de manera inequívoca, per a poder consultar les seues dades personals. En cas contrari, la persona interessada haurà d’aportar els documents acreditatius corresponents.
b) En el cas que la consulta de dades estiga emparada per l’article 28.2 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, l’òrgan gestor d’este procediment té la potestat per a consultar esta informació. No obstant això, si la persona interessada s’hi vol oposar, és imprescindible que indique la informació concreta de la consulta a la qual s’oposa i els motius que ho justifiquen. Si s’hi oposa, queda obligada a aportar els documents acreditatius corresponents.
c) En cas que la persona interessada declare dades personals, l’òrgan gestor podrà verificar-ne la veracitat d’acord amb el que establix la disposició addicional octava de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i l’article 4 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.
L’aprovació d’estes bases no comporta, en si mateixa, obligacions econòmiques en els pressupostos de la Generalitat, sense perjuí de les possibles convocatòries que es puguen efectuar conformement a la consignació pressupostària que s’establisca en l’exercici corresponent.
Esta orde entrarà en vigor l’endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Comentaris