Tornar

Adquisició i reforma del Real Monestir de Santa Maria D’Aigües Vives

Conrado Daza Cámara Conrado Daza Cámara  •  18/05/2021  •  Comarques del Xúquer-Túria  • 

Monestir Vista Exterior
Monestir Vista Exterior

Codi de proposta d'inversió: 83;

Adquisició i reforma d'un BIC del patrimoni del Pais València, situat a Carcaixent, per a ús cultural i com a espai per a la educació mediambiental. 

Aquest edifici, construït durant els segles XVI i XVII, va pertànyer a l'ordre dels agustins. I ha patit successius intents de robatori en els últims anys
El Monestir porta uns 10 anys totalment abandonat, després de passar a concurs de creditors per deutes de l'últim propietari d'aquest. El ultim propietari era, l'empresa familiar Tano de Gandia.

Ja en 1985 va haver-hi un intent de compra per part de l'Ajuntament d'Alzira que va anar infructuós. En 2008 es va fer càrrec d'aquest preciós edifici Tano i va ser inclòs en la Ruta dels Monestirs impulsada per la Generalitat Valenciana. Durant 2018, més de 660 persones van recolzar per internet una petició dirigida a la Generalitat i el Govern central perquè l'Administració adquirira el Monestir de Santa María d'Aigües Vivas i frenara així la seua deterioració. 

El Síndic de Greuges, el defensor del poble valencià, en aquest passat mes de desembre del 2020 i per mitjà del Circulo por la Defensa y Difusión del Patrimonio Cultural, alerta de la greu deterioració del Monestir d'Aigües Vivas (declarat *BIC, Bé d'Interés Cultural) i demana a la Generalitat Valenciana que actue.

Remarca que la situació d'insolvència de la mercantil propietària del Convent d'Aigües Vivas està complicant l'execució dels treballs necessaris per a protegir i conservar en bon estat aquest important bé d'interés cultural.
Per tot això, caldria fer un pas més i dur a terme l'adquisició de l'edifici que de no ser així acabarà amb el pas del temps convertint-se en una ruïna més del patrimoni del País Valencià. 
 

Ubicació: CV-50, 46792 La Barraca d'Aigües Vives, Valencia

Informe de viabilitat

La proposta sol·licita dues accions principals que són l'adquisició i la reforma del Real Monestir de Santa Maria D’Aigües Vives. Tenint en compte que el terme d'execució ha de desenvolupar-se en els exercicis pressupostaris de 2022 i 2023 es proposa LA REFORMULACIÓ per a la seua viabilitat, consistent en l'adquisició de l'edifici que serà una inversió contemplada en el capítol VI de despesa i al seu torn la licitació del Pla Director que diagnosticarà l'estat de conservació actual de l'edifici, l'adequació a usos corrents i les actuacions crítiques pendents a escometre. Es considera així, viable la present proposta per complir amb els requisits establits en els apartats 9.2 c) i 9.5 c) de l'Annex I de la Resolució de 3 de maig de 2021, de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, per la qual s'estableixen els requisits, terminis, procediment i calendari del procés pilot de participació ciutadana per a l'elaboració dels primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l'exercici 2022. El procediment que es durà a terme consistirà previsiblement en: -Taxació i compra de bé immoble Real Monestir de Santa Maria D’Aigües Vives. -Licitació del Pla Director i documents necessaris d'estudi, d'ús, necessitats, actuacions, etc. amb el límit del cost previst de la proposta. I això sempre CONDICIONAT a que es produïsca l'efectiva adquisició de l'immoble.

Necessites iniciar sessió o registrar-te per a comentar.
  • Administrador #7  •  15/06/2021 12:54:08

    Bon dia! Recordeu que en aquesta segona fase dels Pressupostos Participatius, en concret en les propostes destinades a "Comarques del Xúquer-Túria", només són necessaris 100 avals. Una vegada superat aquest mínim de suports, no és necessari seguir avalant la proposta perquè passe a la fase d'avaluació. Moltes gràcies per la vostra participació! 👍

    4 vots  | 
    4
    0
    Sense respostes
    • Conrado Daza Cámara

      Aquesta proposta aquesta relacionada amb la qual té el mateix títol però que es troba com a proposta autonòmica. Però considere que és més encertada com a proposta comarcal. Perquè la intenció és fer destacar aquest edifici com a centre cultural i de protecció del medi ambient i del món rural, propis de la comarca de la Ribera Alta, on tenen molt a reivindicar tant Carcaixent com Alzira.

      2 vots  | 
      2
      0
      2 2