Tornar

Parc d’Habitatge Públic per a Joves al Nucli Antic de Xàtiva

Amics de la Costera Amics de la Costera  •  30/05/2021  •  Comarques Centrals  • 

Zona est del nucli antic de Xàtiva
Zona est del nucli antic de Xàtiva

Codi de proposta d'inversió: 814 

El nucli antic de Xàtiva és el segon més gran de la Comunitat Valenciana, després del de València ciutat, i va ser declarat conjunt històric-artístic en 1982. L’envergadura patrimonial del nucli antic de Xàtiva provoca que la seua conservació i dinamització s’eleve a grans inversions, sent inassumible una inversió de gran calat per part de l’administració municipal.

La complexitat de l’habitatge del nucli antic està provocant un despoblament gradual i un nul relleu generacional, tenint conseqüències directes amb la conservació i dinamització socioeconòmica d’aquesta zona patrimonial de la ciutat de Xàtiva i, per tant, del territori valencià.

A més, si a les dificultats pròpies del nucli antic de Xàtiva s’afegeixen les greus dificultats estructurals que té la joventut per a emancipar-se (atur elevat, condicions laborals d’inestabilitat econòmica, baix accés al crèdit, elevat preu del lloguer, escassa oferta de vivendes per a llogar, etc.), el problema per a treballar en contra del despoblament i del relleu generacional al nucli antic de Xàtiva s’accentua encara més.

Tenint en compte aquestes dues problemàtiques, el que es pretén amb el projecte Parc d’Habitatge Públic al Nucli Antic de Xàtiva presentat als pressupostos participatius de 2021 de la Generalitat Valenciana és trobar una resposta sinèrgica davant diferents necessitats on possibles solucions poden estar relacionades.

Per tant, la proposta de Parc d’Habitatge Públic per a Joves al Nucli Antic de Xàtiva té com a línia estratègica directa a executar l’adquisició, rehabilitació, si escau, i adaptació, si escau, de 50 cases del nucli antic de Xàtiva per a incorporar-les a l’habitatge públic de la Generalitat Valenciana i oferir-les amb un preu accessible a joves menors de 35 anys.

A més, el projecte té les següents línies estratègiques indirectes, com a conseqüència de l’execució de la línia estratègica directa:
-Donar suport a l’emancipació juvenil.
-Impulsar un relleu generacional de la zona.
-Conservar el patrimoni del nucli antic, com ho són les cases.
-Reactivar la zona socialment i econòmicament.
-Aportar cap a una ciutat sostenible.
-Treballar per la igualtat d’oportunitats.
-Realitzar una inversió financerament sostenible.
-Crear ocupació.

 

Ubicació: Xàtiva

Proposat en nom de: Amics de la Costera

Informe de viabilitat

Aquesta proposta es considera viable segons els criteris 9.2c i 9.5c de l'Annex I de la Resolució de 3 de maig de 2021, de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, per la qual s'estableixen els requisits, terminis, procediment i calendari del procés pilot de participació ciutadana per a l'elaboració dels primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l'exercici 2022. La present proposta sol·licita la compra i rehabilitació de cases per a posar-les a la disposició del parc públic de lloguer, per a joves, en el nucli antic de Xàtiva. La Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ja disposa d'una línia per a l'adquisició d'habitatges i la creació/ampliació del parc públic d'habitatge per a posar-les en lloguer. Per a aquest objectiu adquireix habitatges, mitjançant concurs, tanteig i retracte i mitjançant compra directa. Atesa l'especificitat d'aquesta proposta, la Conselleria, a través d'aquests pressupostos participatius incrementarà la dotació econòmica en 3.100.000 € per als exercicis 2022 i 2023. Aquest pressupost estimat serà destinat a la compra d'immobles abandonats o en mal estat en el centre històric de Xàtiva per a, després de la seua rehabilitació, disposar d'un parc públic d'habitatges en lloguer o cessió d'ús destinat a joves i altres col·lectius, fins a esgotar el crèdit consignat. El procediment que es durà a terme consistirà previsiblement en: -Estudi d'ofertes i compra de béns immobles; habitatges. -Licitació de projectes i direcció d'obres de rehabilitació/condicionament d'habitatges per a llogar. -Licitació d'obres de rehabilitació/condicionament habitatges per a llogar. -Gestió del lloguer d'immobles per l'administració competent. Aquesta actuació ROMANDRÀ CONDICIONADA a que es produïsca l'efectiva adquisició dels immobles que complisquen amb les condicions mínimes necessàries.

Necessites iniciar sessió o registrar-te per a comentar.
 • Administrador #7  •  15/06/2021 12:39:43

  Bon dia! Recordeu que en aquesta segona fase dels Pressupostos Participatius, en concret en les propostes destinades a "Comarques Centrals", només són necessaris 150 avals. Una vegada superat aquest mínim de suports, no és necessari seguir avalant la proposta perquè passe a la fase d'avaluació. Moltes gràcies per la vostra participació! 👍

  9 vots  | 
  9
  0
  Sense respostes