Tornar

Centre de formació i recuperació d'oficis en el Taller dels Canets de Beneixama

Maria José Payà Valdés Maria José Payà Valdés  •  30/05/2021  •  Comarques del Sud  • 

Vista de l'interior del Taller dels Canets
Vista de l'interior del Taller dels Canets

Codi de proposta d'inversió: 760 

L'antiga fàbrica Sanchis, coneguda popularment com el Taller dels Canets, és un edifici modernista de gran valor històric, artístic i cultural que en el seu dia va ser una de les indústries més importants de la comarca, i on es van fabricar carros que es van vendre per tota la geografia espanyola.

El conjunt arquitectònic de la fàbrica Sanchis ocupa una superfície d'uns dos mil cinc-cents metres quadrats, dels quals aproximadament mil estan construïts, i consta d'una nau principal, dos volums annexos, un magatzem subterrani i dos patis, a més d'una ximenera d'onze metres d'alçada i altres elements d'interés. Va ser construït en la primera dècada del segle XX i, després de canviar d'activitat en els anys vuitanta per dedicar-se a la construcció d'estructures metàl·liques, va cessar definitivament l'activitat en l'any 1998. Està catalogat com a Bé de Rellevància Local, i ha sigut recentment inclòs en la llista roja de patrimoni de l'associació Hispània Nostra. Actualment no es du a terme cap activitat en l'edifici, que necessita ser restaurat per evitar el seu deteriorament.

Les zones rurals d'interior han patit en els últims cinquanta anys un fort despoblament, les conseqüències del qual es poden veure en la pèrdua de serveis, en l'abandonament de terres i en l'erosió cultural. Molts dels oficis tradicionals que donaven feina i raó de ser als pobles estan en regressió, i alguns d'ells han desaparegut. Per una altra banda, la població és cada vegada més conscient de la necessitat de conservar el paisatge agrari i protegir l'entorn natural, la qual cosa obri possibilitats de feina per a les persones que desitgen viure als pobles i contribuir a la recuperació de la identitat rural.

El sistema econòmic de les últimes dècades s'ha basat en gran part en la producció de béns de consum que són ràpidament reemplaçats, arribant fins i tot a l'obsolescència programada d'alguns dels productes, i generant grans quantitats de deixalles de tota mena, amb el que suposa de problemes de contaminació i d'esgotament de recursos. Enfront d'eixa forma d'entendre el "progrés", l'economia circular advoca per aprofitar els recursos de forma sostenible, reutilitzant i reparant els béns de consum, tal com s'ha fet en el món rural des de fa segles. La recuperació d'oficis tradicionals com la forja, la fusteria i la terrisseria, el treball de pedra seca, l'espart i el cànem, entre d'altres, poden dinamitzar l'economia de la comarca, contribuint a la conservació de l'entorn i oferint uns productes d'alta qualitat que són cada vegada més demandats.

El servei valencià d'ocupació i formació LABORA, podria utilitzar aquesta instal·lació per realitzar cursos formatius en oficis, que podien ser complementats amb un espai de coworking on les persones formades puguen començar la seua activitat econòmica i fer-la viable.

També els productes agraris i la seua transformació han jugat durant segles un paper important en la vida dels pobles. Els territoris rurals eren i són productors d'aliments, i la instal·lació d'un espai gastronòmic, com per exemple un restaurant, en algun dels espais del taller, donaria visibilitat a aquests productes de qualitat i permetria assegurar l'autosuficiència econòmica de l’edifici.

Per una altra banda, la rehabilitació del Taller dels Canets és una ocasió perfecta per convertir-lo en un edifici sostenible pel que respecta a energia, aigua i materials, economitzant en recursos i servint de model per altres intervencions arquitectòniques en la comarca.

Per aquests motius, i també perquè cal conservar el patrimoni històric i cultural, proposem l'adquisició i rehabilitació sostenible del taller dels Canets per destinar-lo a escola d'oficis tradicionals i espai gastronòmic, contribuint així a l'economia circular, a la creació de llocs de treball i a la fixació de població jove en les comarques de l'Alcoià, l'Alt Vinalopó, la Vall d'Albaida i el Comtat.

Ubicació: Beneixama

Proposat en nom de: Col·lectiu pel futur del Taller dels Canets

Documents (3)

Informe de inviabilitat

La proposta es declara inviable d'acord amb l'apartat 9.5 c) de l'Annex I de la Resolució de 3 de maig de 2021, de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, per la qual s'estableixen els requisits, terminis, procediment i calendari del procés pilot de participació ciutadana per a l'elaboració dels primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l'exercici 2022: - Tractar-se d'un projecte assumit prèviament pel departament competent Aproximadament a una distància 26 de km es troba el centre LABORA Formació d'Ontinyent on ja existeix una àmplia oferta formativa que dona cobertura en les necessitats formatives de la comarca i voltants.

Necessites iniciar sessió o registrar-te per a comentar.
  • Administrador #7  •  15/06/2021 12:52:30

    Bon dia! Recordeu que en aquesta segona fase dels Pressupostos Participatius, en concret en les propostes destinades a "Comarques del Sud", només són necessaris 200 avals. Una vegada superat aquest mínim de suports, no és necessari seguir avalant la proposta perquè passe a la fase d'avaluació. Moltes gràcies per la vostra participació! 👍

    3 vots  | 
    3
    0
    Sense respostes
    • Emilio Marín -Roig

      El #tallerdelscanets en #comarques d' À Punt NTC
      https://fb.watch/6ri_u4ZR8v/

      Sense vots  | 
      0
      0
      Sense respostes
      No hi ha fites definides