GVAPARTICIPA

Tornar

Menjadors dignes als Col·legis Rurals Agrupats

CERAI - Centro de Estudios Rurales CERAI - Centro de Estudios Rurales  •  28-05-2021  •  Comunitat Valenciana  • 

Menjadors dignes als Col·legis Rurals Agrupats
Menjadors dignes als Col·legis Rurals Agrupats

Codi de proposta d'inversió: 618 

La proposta ens centra en la problemàtica dels menjadors a les escoles rurals: 1) hi ha hagut un desmantellament de cuines als centres rurals 2) l’alumnat es veu abocat a menjar, en el millor dels casos, cuina de càtering que arriba ja gelada i sol ser de baixa qualitat 3) el fet de que el preu del menú siga 4,25 moltes voltes no és suficient per abastir una ràtio tan menuda de xiquets i xiquetes i els ajuntaments es veuen obligat a pagar el dèficit dels menjadors. Aquesta situació aboca a tancar menjadors en els CRA agreujant el problema del despoblament per manca d’este servei indispensable per a la conciliació. 

Objectiu específic

Dotar als CRA Peña Escabia, CRA Palancia-Espadán, CRA Sot de Ferrer-Azuébar-Chóvar, CRA Serra del Benicadell i CRA Safor-Mondúver de la infraestructura, pressupost i/o serveis necessaris per tindre uns menjadors escolars saludables i sostenibles com a ferramenta per mitigar el despoblament rural. 

Justificació

En el X Fòrum per un Món Rural Viu, celebrat a Minglanilla el març de 2016, es va obrir un espai específic de debat sobre el paper dels menjadors escolars sostenibles com a dinamitzadors del món rural, atenent el paper que poden jugar en la seua revitalització el teixit productiu primari, el teixit empresarial d'empreses que posen en el centre la vida, la salut i la sostenibilitat mediambiental dels territoris.

La Plataforma Escoles que Alimenten ho fa patent també al seu manifest.

Proposem:

Activitat 1:

Habilitació d'una cuina que done servei mancomunat als xiquets i xiquetes dels aularis del CRA Peña Escabia, del CRA Palancia-Espadán i del CRA Sot de Ferrer-Azuébar-Chóvar.

Aquesta activitat entraria al CAPÍTOL II, de reparacions, manteniment, arrendament i conservació d'edificis o al Capítol VI

Activitat 2:

Compra de contenidors isotèrmics homologats per a transportar el menjar cuinat en la cuina de l’aulari/municipi habilitat per a transportar el dinar a la resta d’aularis corresponents als CRA assenyalats en l’activitat 1.

Aquesta activitat entraria al CAPÍTOL II de material de transport

Activitat 3: 

Augment del pressupost destinat a sufragar les despeses per garantir una alimentació saludable, sostenible i digna als CRA Serra de Benicadell, CRA Safor-Mondúver,  CRA Peña Escabia i CRA Palancia-Espadán, CRA Sot de Ferrer-Azuébar-Chóvar.

Aquest pressupost pot destinar-se a una partida als municipis on s’ubiquen els aularis dels 5 CRA (Aielo de Rugat, Montixelvo, Ràfol de Salem, Rugat, Salem, Terrateig, Potries, Palmera, Barx, Bejís, Barracas, El Toro, Teresa, Torás, Castellonovo, Navajas, Vall d’Almonacid,  Almedíjar, Azuébar, Chóvar i Sot de Ferrer) que suposaria un increment de la partida pressupostària municipal per a fer-se càrrec de les despeses relacionades amb el dèficit dels menjadors, la contractació d’educadores o les ajudes pressupostàries a famílies per garantir que l’increment del preu que puga suposar el menjador en aquestes zones no afecte pel fet de ser un col·legi rural. 

Aquesta activitat entraria al CAPÍTOL IV de transferències corrents a administracions

Activitat 4: 

Dotació de subvencions per a autònoms o cooperatives que emprenguen un negoci de restauració escolar col·lectiva, atenent a criteris de sostenibilitat, en les zones d’intervenció de la proposta (La Safor, la Vall d’Albaida i Alt Palància), i que contemple a banda, les despeses que pot suposar per a l’autònom, el transport dels aliments a altres aularis o municipis dins de la comarca. 

Aquesta activitat entraria al CAPÍTOL IV transferències corrents a administracions 

 

Ubicación: Aielo de Rugat, Montixelvo, Ràfol de Salem, Rugat, Salem, Terrateig, Potries, Palmera, Barx, Bejís, Barracas, El Toro, Teresa, Torás, Castellonovo, Navajas, Vall d’Almonacid i Almedíjar, Azuébar, Chóvar, Sot de Ferrer

Propuesto en nombre de: CERAI

Documents (1)

Informe de inviabilitat

La present proposta és inviable d'acord amb el que disposa l'apartat 9.5 c) de l'Annex I de la Resolució de 3 de maig de 2021, de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, per la qual s'estableixen els requisits, terminis, procediment i calendari del procés pilot de participació ciutadana per a l'elaboració dels primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l'exercici 2022, ja que la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ja disposa d'una via per a articular aquest tipus d'inversions en infraestructures educatives. D'acord amb el que disposa l'article 7.1 del Decret llei 5/2017, de 20 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableix el règim jurídic de cooperació entre la Generalitat i les administracions locals de la Comunitat Valenciana per a la construcció, l'ampliació, l'adequació, la reforma i l'equipament de centres públics docents de la Generalitat, són les administracions locals interessades les que formulen la sol·licitud d'adhesió dirigida a la conselleria amb competència en matèria d'educació, a fi d'adherir-se en aquest programa.


Necesitas iniciar sesión o registrarte para comentar.
  • Avatar admin
    Administrador #7  •  15/06/2021 12:59:13

    Bon dia! Recordeu que en aquesta segona fase dels Pressupostos Participatius, en concret en les propostes destinades a "Comunitat Valenciana", només són necessaris 300 avals. Una vegada superat aquest mínim de suports, no és necessari seguir avalant la proposta perquè passe a la fase d'avaluació. Moltes gràcies per la vostra participació! 👍

    Sense respostes
    No hi ha fites definides