Tornar

Formació i Desenvolupament Sostenible en Agricultura i Ganadería Ecològica.

Conrado Daza Cámara Conrado Daza Cámara  •  27/05/2021  •  Comarques del Xúquer-Túria  • 

La Comunitat Valenciana genera el 25% del mercat ecològic a Espanya
La Comunitat Valenciana genera el 25% del mercat ecològic a Espanya

Codi de proposta d'inversió: 402 

Facilitar els mitjans per al desenvolupament i formació de l'agricultura i ramaderia ecològica a la comarca de la Ribera Alta (extensible a comarques riberenques del Xúquer):

*Creació d'un centre de capacitació agrària i ramadera en la Estació Experimental de Carcaixent de l'IVIA

*Desenvolupar una xarxa de consum comarcal 

*Potenciar i Facilitar recursos per a l'adaptació a una agricultura ecològica 

*Potenciar i Facilitar recursos per a desenvolupar una ramaderia autòctona i sostenible

Ubicació: IVIA-Estación Experimental de Carcaixent Carretera CV-5950 (Camino del Barranquet) 46740 - Carcaixent (Valencia)

Documents (1)

Informe de viabilitat

Esta proposta es considera viable segons els criteris 9.2c i 9.5c de l'Annex I de la Resolució de 3 de maig de 2021, de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, per la qual s'establixen els requisits, terminis, procediment i calendari del procés pilot de participació ciutadana per a l'elaboració dels primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l'exercici 2022. Per a dur a terme la proposta es planteja realitzar en aquesta proposta la rehabilitació i millora dels recursos per a l'Estació Experimental Agrària de Carcaixent, a través de les següents activitats: I. Millora dels recursos presents a l’Estació Experimental Agrària de Carcaixent (EEAC), per dotar-lo adequadament per les funcions i activitats reforçades que es demana. II. Rehabilitació i adequació del CENTRE DE TRANSICIÓ AGROECOLÒGICA I SOSTENIBILITAT AGROALIMENTÀRIA (Centre TESA): - Adequació edifici històric Mirador (BIC), per a oficines, aules i laboratoris IDIT per a ubicar el Centre d’AE. - Adequacions xalets per edificis de recepció de visites o pràctiques externes, amb estada curta o mitjana. - Dotació de recursos, maquinària i equipaments adequats per a servir d’aules i centre experimental i de dinamització del sector. III. Implementació de funcions i activitats al voltant del Centre TESA i del consum de productes ecològics de proximitat: - Subprojecte millora eficiència energètica i resiliència enfront de Canvi Climátic. - Subprojecte Biodiversitat Agrària. - Subprojecte control biològic. - Subprojecte agrocompostatge i valorització de matèria orgànica i subproductes agroalimentaris. - Subprojecte obrador i transformació d’aliments. - Dotació per a una ajuda per a grups de consum de producte ecològic certificat i de proximitat, i per a cooperatives i tendes que fiquen un lineal o apartat de producte bio certificat. La proposta estaria dins de la transició cap a un sistema agroecològic valencià, amb consonància amb el I Pla Valencià de Producció Ecològica, i d'acord amb els models que s'estan demanant en el Pacte Verd Europeu (EGD), i els seus Estratègies de el Camp a la taula (Farm to Fork) i Biodiversitat 2030 (Biodiversity 2030). En aquests moments s'està desenvolupant des de l’SPEI (Servei de Producció Ecològica i Innovació, depenent de la DGDR) la redacció del II Pla valencià de Transició agroecològica, dins del qual podria estar aquest tipus de projecte.Amb els recursos per a poder aconseguir les infraestructures i les accions demanades, en qüestió de dos anys es podria executar l'obra i posar-se en marxa el Centre i les accions proposades.