Tornar

Pla Integral de Sobirania i Adopció Tecnològica

Quim Morera Quim Morera  •  27/05/2021  •  Comunitat Valenciana  • 

Raons per programar
Raons per programar

Codi de proposta d'inversió: 387;

Conceptes com: wifi, mòbils, Intel·ligència Artificial, xarxes socials, dades, són comuns i d'ús habitual però al mateix temps grans desconeguts. Quant de temps passes a internet? Saps com funciona o què és realment? Les aplicacions del mòbil que no pares de gastar... com estan fetes? O fins i tot la plataforma online dels Pressupostos Participatius! Doncs no és màgia: és tecnologia.

I encara més, la gran majoria d'aquestes aplicacions, desenvolupament i tecnologia estan enginyades a Nord-amèrica i a la Xina, amb poca competitivitat i sobirania Europea

La programació és actualment la porta a qualsevol camp professional. És una habilitat que combina creativitat, solució de problemes i polivalència operativa: des de música, passant per creació de webs, videojocs, empresa, art, comunicació, lingüística, política o sanitat, entre molts altres camps. Una activitat que no té despeses si es disposa d'ordinador, que es pot fer a tot arreu i que t'ajuda a entendre i canviar el món digital que t'envolta.

Així que reflexionem un poc... Fem usos exhaustius de recursos tecnològics que per una banda ni coneixem ni entenem, i per una altra, estan fabricats o dissenyats lluny de casa nostra. Doncs propose que els valencians diguem alguna cosa al respecte: ideem un Pla Integral de Sobirania i Adopció Tecnològica

Propostes relatives al Pla:

  • Creació de recursos en línia gratuïts, en valencià i de qualitat enfocats a l'aprenentatge i enteniment de la tecnologia amb la qual convivim. Entendre els conceptes que gastem habitualment i conéixer les capacitats i limitacions (Exemples: internet, programació, seguretat informàtica, context actual i global, Blockchain, etc.)
  • Creació de recursos en línia gratuïts, en valencià i de qualitat enfocats a l'aprenentatge i enteniment de la programació. Llenguatges per poder fer programes i guanyar la suficient intuïció per a començar projectes pel propi compte. Exemples i projectes pràctics i reals.
  • Dotació de servidors gratuïts per a totes aquelles persones que vulguen desenvolupar ferramentes o programes informàtics, perquè les puguen allotjar sense cost econòmic.
  • Jornades divulgatives en centres educatius explicant les eixides i aplicacions en tots els àmbits professionals. Les oportunitats professionals i personals que significa l'adopció tecnològica.
  • Ús i aprofitament d'espais i edificis públics, com les biblioteques, perquè siguen punts d'adopció tecnològica universal.
  • Espais col·laboratius de creació de projectes.

 

Informe de viabilitat

La present proposta és molt ampla i contempla múltiples línies d'actuació. No totes elles poden desenvolupar-se mitjançant aquest procés pilot de pressupostos participatius, en virtut de les causes d'inviabilitat establides en els criteris 9.2c i 9.5c de l'Annex I de la Resolució de 3 de maig de 2021, de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. Per tal de donar viabilitat parcial a aquesta proposta ES REFORMULA, mantenint el seu esperit, proposant la creació de píndoles informatives que, d'una manera amena i divulgativa, faciliten un aprenentatge i enteniment en diversos aspectes tecnològics tal com la programació, les noves tecnologies disruptives, la ciberseguretat, etc. A més, s'iniciaran reunions amb els departaments competents en la Generalitat per a trobar l'oportunitat que en els centres educatius es puguen plantejar accions educatives per a fomentar l'adopció tecnològica en tots els àmbits, tant professionals com domèstic, així com plantejar la possibilitat que els centres culturals, i en particular les biblioteques, puguen esdevindre en punts d'adopció tecnològica, així com les mesures que s'haurien de prendre per a tal fi.

Necessites iniciar sessió o registrar-te per a comentar.
  • Miquel Simon

    Molt interessant la proposta. Però trobe a faltar referències al software lliure com a eina imprescindible per a assolir una plena sobirania tecnològica. Alternatives lliures a les aplicacions més utilitzades, explicació i comprensió de les diferents llicències de software (GNU-GPL, Apache, etc.) en contraposició a les llicències privatives. En definitiva, fer a l'usuari conscient i responsable de l'ús que en fa de la tecnologia. Ànims!

    1 vot  | 
    1
    0
    1 1
    • Quim Morera
      Quim Morera  •  Autor/a  •  09/06/2021 18:58:01

      Gràcies! És un bon apunt, la veritat. Espere que les persones que s'ocupen d'executar la proposta (si al final passa tots els filtres) ho tinguen en compte!

      Sense vots  | 
      0
      0
      Sense respostes
    • AliGe

      Una bona proposta. Enhorabona!

      Sense vots  | 
      0
      0
      Sense respostes