Tornar

Connexió sostenible entre Catarroja i Massanassa creuant el Barranc de Xiva

David Jorge García David Jorge García  •  25/05/2021  •  Comarques de l'Horta  • 

Punts negres de l'actual connexió de Catarroja i Massanassa per la marjal
Punts negres de l'actual connexió de Catarroja i Massanassa per la marjal

Codi de proposta d'inversió: 312 

VALENCIÀ: Les localitats de Catarroja i Massanassa tenen gran part dels seus termes municipals dins del Parc Natural de l'Albufera de València i els dos municipis disposen de llocs d'alt valor paisatgístic i cultural lligats a la marjal, a la cultura de l'arròs i al mateix llac. Actualment, sols es disposa d'una alternativa utilitzable per vianants i ciclistes que els connecta per la marjal, corresponent a un tram de la Via Augusta (mirar detall en la fotografia adjunta). A més, aquest camí no sols permet unir aquests dos termes municipals sinó que va molt més enllà, ja que també permet la unió de les marjals situades al Sud del barranc de Xiva com Catarroja, Albal, Silla o Sollana amb aquelles localitzades a l'altra part: Massanassa, Alfafar, El Saler, etc. Per tant, aquest camí resulta essencial per a connectar gran part dels llocs d'interés del Parc Natural de l'Albufera a través d'una alternativa de mobilitat sostenible (Port de Catarroja, Port de Silla, Portet de Sollana, El Tremolar, la Devesa, Port del Saler....).

No obstant això, aquesta connexió presenta dos punts problemàtics que dificulten el seu ús. D'una banda, per travessar el Barranc de Xiva a peu o en bici per eixa via, és necessari baixar al mateix llit, la qual cosa és impossible quan es troba inundat, cosa que enguany ha ocorregut pràcticament cada dia durant la tardor i l'hivern per la solta permanent d'aigua. D'altra banda, a prop del barranc, el camí acaba sobtadament per trobar-se la via d'incorporació i eixida de la V-31 (Pista de Silla) per la qual passen milers de cotxes a una velocitat molt alta i no disposar-se de cap semàfor, pas o senyal que permeta als vianants i ciclistes travessar-la per seguir el seu camí en sentit Catarroja o Massanassa. En la fotografia adjunta s'ubiquen aquests dos punts on es veu clarament els problemes indicats.

Per tot açò, la meua proposta és la realització d'un estudi d'alternatives i viabilitat i posterior projecte per millorar la seguretat d'aquesta via solucionant els problemes citats anteriorment que possibiliten una bona connexió sostenible entre Catarroja i Massanassa.

AQUEST PROJECTE OCUPA ELS TERMES MUNICIPALS DE CATARROJA I MASSANASSA I TRAVESSA EL BARRANC DE XIVA (CONFEDERACIÓ HIDROGRÀFICA DEL XÚQUER), NO PODENT SER EXECUTAT DES DELS AJUNTAMENTS.

AQUEST PROJECTE ES POT SUMAR I CONNECTAR AL DE L'ANELL VERD METROPOLITÀ EXECUTAT ACTUALMENT PER LA GENERALITAT VALENCIANA.

---

CASTELLANO: Las localidades de Catarroja y Massanassa tienen gran parte de sus términos municipales dentro del Parque Natural de la Albufera de València y los dos municipios disponen de lugares de alto valor paisajístico y cultural ligados al marjal, a la cultura del arroz y en el mismo lago. Actualmente, solo se dispone de una alternativa utilizable por peatones y ciclistas que los conecta por el marjal, correspondiendo a un tramo de la Vía Augusta (mirar detalle en la fotografía adjunta). Además, este camino no solo permite unir estos dos términos municipales sino que va mucho más allá, puesto que también permite la unión de los marjales situados en el Sur del barranco de Chiva como Catarroja, Albal, Silla o Sollana con aquellas localizadas a la otra parte: Massanassa, Alfafar, El Salero, etc. Por lo tanto, este camino resulta esencial para conectar gran parte de los lugares de interés del Parque Natural de la Albufera a través de una alternativa de movilidad sostenible (Puerto de Catarroja, Puerto de Silla, Portet de Sollana, El Temblar, la Devesa, Puerto del Salero....).

Sin embargo, esta conexión presenta dos puntos problemáticos que dificultan su uso. Por un lado, para atravesar el Barranco de Chiva a pie o en bici por esa vía, es necesario bajar a la misma cama, lo cual es imposible cuando se encuentra inundado, cosa que este año ha ocurrido prácticamente cada día durante el otoño y el invierno por la suelta permanente de agua. Por otro lado, cerca del barranco, el camino acaba repentinamente para encontrarse la vía de incorporación y salida de la V-31 (Pista de Silla) por la cual pasan miles de coches a una velocidad muy alta sin disponerse de ningún semáforo, o señal que permita a los peatones y ciclistas atravesarla para seguir su camino en sentido Catarroja o Massanassa. En la fotografía adjunta se ubican estos dos puntos donde se ve claramente los problemas indicados.

Por todo ello, mi propuesta es la realización de un estudio de alternativas y viabilidad y posterior proyecto para mejorar la seguridad de esta vía solucionando los problemas citados anteriormente posibilitando una buena conexión sostenible entre Catarroja y Massanassa.

ESTE PROYECTO OCUPA LOS TÉRMINOS MUNICIPALES DE CATARROJA Y MASSANASSA Y ATRAVIESA EL BARRANCO DE CHIVA DEL CUAL (CONFEDERACIÓN HIDROGRÁFICA DEL JÚCAR), NO PUDIENDO SER EJECUTADO DESDE LOS AYUNTAMIENTOS.

ESTE PROYECTO SE PUEDE SUMAR Y CONECTAR AL DEL ANILLO VERDE METROPOLITANO EJECUTADO ACTUALMENTE POR LA GENERALITAT VALENCIANA.

Ubicació: Catarroja i Massanassa

Informe de inviabilitat

La proposta es considera inviable per la següent causa l’apartat 9.2 c) de l'Annex I Resolució de 3 de maig de 2021, de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, per la qual s’estableixen els requisits, terminis, procediment i calendari del procés pilot de participaci ciutadana per a l’elaboració dels primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l’exercici 2022: - No ser competència de la Generalitat, de conformitat amb el que s’estableix en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana. La proposta discorre sobre un camí municipal, sobre el llit del Barranc de Xiva i sobre els terrenys de l'enllaç de l'autovia V-31, de titularitat estatal. A més, planteja un pas d'encreuament sobre el barranc de Chiva, que és competència de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. La discontinuïtat del camí municipal es provocada pel ramal de l'enllaç de la autovía. Cap dels elements és de titularitat autonómica. La conexión del camí municipal amb el Anell Verd Metropolità de València està resolta per la xarxa de camins rurals ja existents.

No hi ha fites definides