Tornar

Adquirir i restaurar el despoblat morisc de l'Adzuvieta (la Vall d'Alcalà)

Jaume Buigues Jaume Buigues  •  24/05/2021  •  Comarques Centrals  • 

Despoblat morisc de l'Atzuvieta
Despoblat morisc de l'Atzuvieta

Codi de proposta d'inversió: 267 

Aquesta proposta de l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta, d'adquisició, rehabilitació i valoració del despoblat morisc de l'Adzuvieta, és, a més d'un projecte de conservació d'edificis i restes arqueològiques que s'emmarca en el camp de la cultura i el patrimoni, de l'oci educatiu i del turisme rural sostenible en una zona interior en risc de despoblament, una ferramenta que ajudarà a combatre les desigualtats territorials i el despoblament del municipi on es troba emplaçat, la Vall d'Alcalà (la Marina Alta). Fer realitat aquesta proposta contribuirà a la creació de llocs de treball i al desenvolupament econòmic afavoridor del creixement sostenible que s'enquadra dins els objectius de l'Agenda 2030.

La Zona Arqueològica del despoblat morisc de l'Atzuvieta, declarat Bé d'Interès Cultural l'any 2012, és un conjunt d'edificacions i el sòl directament vinculat a elles, les restes constructives de les quals formen sis illes o agrupacions constructives molt pròximes, que configuren dos sectors clarament diferenciats. A més, es consideren com a parts integrants les restes d'una sénia, una séquia i un molí, les restes d'una premsa d'oli, el pont i les hortes directament associades al despoblat.

El sector més ben conservat de l'Atzuvieta és l'occidental, emplaçat al costat del camí, integrat per quatre complexos arquitectònics que conserven gran part de l'estructura constructiva, que arriba en alguns casos al nivell de suport de la coberta, que, segons les restes conservades, eren inclinades amb teula ceràmica corba assentada sobre un tauler de canyes i embigat de fusta. En el sector oriental, les restes arquitectòniques no arriben a assolir el metre i mig d'alçària.

Les tècniques constructives emprades en les construccions de l'Atzuvieta són el tapiat de morter, el tapiat de maçoneria, la maçoneria a filades i la maçoneria ordinària. Les estructures manquen de fonaments, ja que s'hi van construir sobre el sòl rocós. S'hi han conservat, com ja s'ha avançat, en aquest despoblat les restes d'una premsa d'oli tallada en la mateixa roca del sòl, i les restes d'un molí amb la séquia i la sénia que li subministrava l'aigua des d'una cota més alta del riu datada en temps de l'ocupació cristiana.

L'any 2009, amb motiu del quatre-cents aniversari de l'expulsió dels moriscos, el Consell Valencià de Cultura (CVC) va celebrar la sessió plenària corresponent al mes d'octubre en el municipi de la Vall d'Alcalà (la Marina Alta), a iniciativa de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA) i la fundació Cirne, i en finalitzar el ple, els membres del Consell Valencià de Cultura, junt amb la directora general de Patrimoni, Paz Olmos, Honorat Ros, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i representants de diverses entitats locals i comarcals, van visitar els despoblats moriscos de l'Adzuvieta i la Roca, on el president de la institució consultiva, Santiago Grisolía, va reclamar a les administracions la necessitat de protegir, identificar i catalogar aquest patrimoni arqueològic “extraordinari”, a més de destacar que aquest patrimoni cultural hauria de ser investigat i difós, “per ser un llegat que devem a la població musulmana, la qual va ser majoritària en estes comarques abans de la seua expulsió”.

Ubicació: L'Adzuvieta (la Vall d'Alcalà - la Marina Alta)

Proposat en nom de: Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta

Documents (3)

Informe de viabilitat

Aquesta proposta presenta dues accions a escometre en el present pressupost. Aquestes accions són l'adquisició i la restauració del despoblat morisc de l’Adzuvieta a La Vall d'Alcalà. Tenint en compte que el terme d'execució és en els exercicis pressupostaris de 2022 i 2023 es proposa la REFORMULACIÓ per a la seua viabilitat consistent en l'adquisició del despoblat morisc que serà una inversió contemplada en el capítol VI de despesa i al seu torn la licitació del Pla Director i actuacions arqueològiques. La reformulació fa la proposta viable segons els criteris 9.2c i 9.5c de l'Annex I de la Resolució de 3 de maig de 2021, de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, per la qual s'estableixen els requisits, terminis, procediment i calendari del procés pilot de participació ciutadana per a l'elaboració dels primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l'exercici 2022. La viabilitat queda CONDICIONADA al fet que es complisquen les previsions d'adquisició de terrenys en les zones ben delimitades de major interés arqueològic.

Necessites iniciar sessió o registrar-te per a comentar.
 • Jaume Buigues
  Jaume Buigues  •  Autor/a  •  24/05/2021 18:01:27

  Podeu visualitzar un vídeo sobre la Vall d'Alcalà i obtenir més informació sobre els despoblats moriscs en els següents enllaços:
  - https://www.youtube.com/watch?v=vSK3DxcRWZg&t=54s
  - Actes del 4t Congrés d'Estudis de la Marina Alta: HÀBITAT MORISC A LA VALL D'ALCALÀ. Isaac Donoso i Jiménez: https://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/42180/1/2007_Donoso_Habitat-morisc.pdf

  3 vots  | 
  3
  0
  Sense respostes
  • Administrador #7  •  15/06/2021 12:39:23

   Bon dia! Recordeu que en aquesta segona fase dels Pressupostos Participatius, en concret en les propostes destinades a "Comarques Centrals", només són necessaris 150 avals. Una vegada superat aquest mínim de suports, no és necessari seguir avalant la proposta perquè passe a la fase d'avaluació. Moltes gràcies per la vostra participació! 👍

   2 vots  | 
   2
   0
   Sense respostes