Tornar

Gestió responsable i adaptativa de la costa

Compromís Compromís  •  28/03/2024  •  Sense comentaris

Codi de la iniciativa: GVA Participa-2024-03-361

El contingut de la consulta és insuficient i no clarifica el marc competencial. No parla de la necessitat d'adaptació de la costa als efectes del canvi climàtic.

 

 

En primer lloc i pel que fa a la forma, no queda suficientment justificada la necessitat i oportunitat d’aquest avantprojecte que se sotmet a consulta pública prèvia i se sustenta breument en les diferències entre les dinàmiques de la costa Cantàbrica i la Mediterrània.

Tampoc s’aporta major informació sobre les possibles solucions que plantejarà, més enllà d’una vaga referència a la necessitat de gestió integral i de conciliació dels usos i la protecció del litoral. El contingut del document és, en definitiva, insuficient per tal que la ciutadania puga fer-se una idea de l’abast de la proposta tal com exigeix l’article 15 de la Llei 4/2023, de 13 d’abril, de participació ciutadana i foment de l’associacionisme.

 La falta de concreció d’aquest document passa també de puntetes per una qüestió altament rellevant com és la competencial: és previsible que una hipotètica llei autonòmica d’ordenació i protecció de la costa plantejada en els termes d’aquesta siga objecte de discussió amb l’administració de l’Estat. És quasi inevitable que davant la concurrència competencial es convoque l’administració autonòmica a una comissió bilateral que, donades les evidents discrepàncies, acabe en la judicialització del text normatiu. A banda de la inseguretat jurídica que això generaria en un àmbit on en aquest moment no n’existeix -existeixen, això sí, expectatives especulatives irreals frustrades pels tribunals-, cal tindre en compte la despesa de recursos humans i econòmics que comportaria per a la Generalitat Valenciana.

Pel que fa al contingut, crida l’atenció que un document que pretén justificar la necessitat d’una visió integral en l’ordenació i protecció de la costa no contextualitze aquesta en el marc de l’emergència climàtica en què vivim. El concepte de canvi climàtic no apareix ni una sola volta en tot el document i s’obvia una qüestió tan reconeguda des del punt de vista tècnic i científic com és la fragilitat del nostre litoral davant d’aquestes circumstàncies.   

El valencià és un dels espais litorals que major pressió urbanística ha patit del Mediterrani. De fet, més del 70% del nostre litoral es troba ja urbanitzat i zones com la Costa Blanca presenten la major taxa de creixement urbà de tot aquest àmbit. 

Més enllà de les conseqüències palpables d’aquest altíssim grau de segellat del sòl, és del tot prudent i necessari que qualsevol nova normativa o regulació que afecte la franja costanera tinga com a únic objectiu detindre la degradació de la costa conseqüència de la pressió antròpica i, per tant,  garantir la preservació del poc sòl que queda lliure i l’adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic.  

No obstant això, el document per a la consulta prèvia insisteix en la necessitat de conciliar els usos, activitats i assentaments urbans, qüestió ja contemplada en el PATIVEL, en vigor des de l’any 2018 sense entrar en conflictes competencials, que ha sigut reiteradament refrendada per totes les instàncies judicials, incloent-hi el Tribunal Suprem en cassació. No s’explica en cap moment quina és la necessitat que, entén el Director General signant de la proposta, no recull el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral a eixe respecte.

El PATIVEL ja atén amb un enfocament específic l’ordenació del litoral en el marc de les competències atribuïdes i, d’acord amb els resultats de la tramitació ambiental a què va estar rigorosament sotmés, va establir un marc regulatori conciliador dels usos i activitats econòmiques i de la necessària protecció del litoral en general i d’espais amb valors destacables en particular.

Per últim, hem de remarcar que cal atendre escrupolosament el principi de no regressió ambiental a l’hora de regular sobre un àmbit que prèviament ja ha sigut avaluat ambientalment i posteriorment ratificat en ferm judicialment.