Tornar

Foment de l'economia social i solidària

Belén Mañogil Belén Mañogil  •  03/11/2021  •    Sense comentaris

Codi de la iniciativa: GVA Participa-2021-11-8

El desenvolupament de la Llei de Foment de la Pau i els Drets Humans és l'oportunitat perfecta per a explotar les sinergies que presenta el context valencià i donar suport al foment de la ESS

El foment d'una cultura de pau i de processos de pau perdurables només poden materialitzar-se en un context de justícia i absència de violència. Aquest escenari no pot coexistir amb el sistema econòmic capitalista, extractivista i colonialista en el qual es basa la nostra societat, que genera violència contra les persones i contra el medi ambient. Conflictes com el del coltan, o els desplaçats climàtics tenen una relació directa amb el model de producció i de consum de la nostra societat. Per tot això, parlar de pau i Drets Humans implicar responsabilitzar-se i actuar contra aquesta violència estructural.

Davant aquesta situació, les iniciatives d'Economia Social i Solidària (ESS) suposen un gran catalitzador de canvi cap a un paradigma econòmic alternatiu i es poden posar en pràctica des de l'esfera local per a promoure un desenvolupament sostenible i just, que pose en el centre la vida de les persones.

A nivell estatal, existeix una Llei de Foment de l'Economia Social (Llei 7/2015), que diverses autonomies han adaptat als seus respectius territoris. En el context valencià, comptem amb molts actors i iniciatives d'aquest tipus, com REAS-País Valencià, FEVES, federacions de cooperatives, instituts d'investigació de les Universitats Públiques, grups veïnals de consum i un llarg etcètera. Malgrat això, crec que, fins hui, les institucions de la Comunitat Valenciana no han desenvolupat cap iniciativa normativa o de foment de la ESS (competència que té atribuïda en l'Estatut d’Autonomia, Art. 80.4). En aquest sentit, crec que el desenvolupament de la Llei de Foment de la Pau i els Drets Humans és l'oportunitat perfecta per a explotar les sinergies que presenta el context valencià i donar suport al foment de la ESS, sense perjudici de la necessitat de comptar amb una llei dedicada exclusivament a aquest àmbit d'acció.

A nivell més específic, expose possibles propostes que podria recollir la Llei Valenciana de Foment de la Pau:

  • Establir un compromís per part dels poders públics per a donar visibilitat a iniciatives de la ESS i al foment dels seus valors centrals.
  • Promoure estratègies de sensibilització de la societat civil valenciana sobre béns públics globals i les conseqüències negatives del model econòmic actual.
  • Promocionar institucionalment projectes d'investigació en aquest àmbit i visibilitzar els estudis que es duguen a terme per l'Observatori Valencià d'Economia Social.
  • Impulsar una estratègia autonòmica d'economia alternativa, social i solidària.
  • Proporcionar suport a iniciatives de la societat civil i d'altres agents econòmics que actuen en l'àmbit de la ESS.
  • Posar en valor models alternatius de finances ètiques.