Tornar

SALVEM EL SALT DE BENILLOBA

VICENT RIPOLL CATAL` VICENT RIPOLL CATAL`  •  10/06/2021  •    1 Comentari
Salvem el salt de Benilloba
Salvem el salt de Benilloba


Codi de la iniciativa: GVA Participa-2021-06-355

Paratje natural emblemàtic de Benilloba que és de propietat particular i que no vol consolidar ni restaurar sols vendre. Proposem que siga adquirit per la Generalitat Valenciana per a que no caiga.

El paratge del salt és un lloc emblemàtic del poble de Benilloba pel seu valor mediambiental, social i la seua història. A més a més s'ha convertit en una xicoteta ruta assequible per a senderistes amb xiquets i principiants. El problema el tenim en que la propietat del paratge no és municipal si més no particular i viuen a l'Argentina. No estan en condicions d'afrontar la seua restaurarió o consolidació del moli i per tant any darrere any la infraestructura es deteriora i està en perill de derrubament. Sols estan interessats a vendre. L'Ajuntament d'un poble tan menut no té diners per a adquirir la propietat i l'únic que ha pogut fer és acondicionar accesos i declarar paratge natural protegit. 

Demanem a la Generalitat Valenciana adquirisca l'edifici per a restaurar-lo o almeny consolidar-lo i no desaparegua per a la vida. Aquest paratge resulta atractiu per a rebre visites i com a conseqüència genera activitat econòmica per a un població de muntanya envellida i sense indústria.

A continuació exposem part de la seu història i orige com a moli fariner i després fábrica de llum.

 Està situat a la partida anomenada, partida del Molí del Salt. S’arriba a ell, passant per una font (la Font de la Teuleria) i el que queda de l’aqüeducte del mateix nom, per un molí (Molí de les Penyes del Salt construït el 1852 per Francisco Ximeno Blanes) i per un antic pont.
La baixada fins al molí està habilitada amb una escala de maçoneria, de manera que l’accés és factible a qualsevol persona. Sens dubte, el molí del Salt és el més singular i espectacular de tota la comarca. Es troba en un emplaçament de parets verticals i aigua. El riu, causant d’aquesta meravella natural, transcorre abans d’arribar al molí, per un congost calcari que en les proximitats del molí realitza un salt d’aigua de gairebé vint metres d’altura.
El molí pot ser visitat en qualsevol moment ja que es tracta d’un paratge de lliure accés. Actualment, el molí es troba en un estat de ruïna bastant avançat: totes les teulades s’han enfonsat, quedant només les parets. L’edifici encara té totes les portes i també les cantonades de carreus, alguns de certa magnitud, igual que les parets, tant la que s’aixeca sobre la roca a la riba del riu com la que es troba en el vessant de la muntanya.
Aquest molí es va construir durant la dècada de 1760-1770 i els seus propietaris, els comtes de Revillagigedo, el van arrendar a diversos moliners abans de vendre-ho en 1865 al senyor Benjamí Barrié Dosonié, cònsol de la seva Majestat Britànica al Regne de València. En 1899, Luís Orta Montpartler, veí de Benilloba, va comprar el molí en nom de la Societat Elèctrica de Benilloba (La Fàbrica de la Llum).

Necessites iniciar sessió o registrar-te per a comentar.
  • Julio Francisco Bustos Martínez

    És una llàstima deixar desaparéxer un lloc tan especial com aquest, que amb una rehabilitació podria ser un bon reclam de turisme sostenible.

    Sense vots  | 
    0
    0
    Sense respostes
    Aquesta iniciativa no té notificacions.
    No hi ha fites definides